Testissä 18 induktiotasoa: yksi laite kuumensi tyhjän paistinpannun lähes 500-asteiseksi laboratoriotestissä

Testasimme, miten induktiotasot reagoivat, kun niille asetetaan tyhjä pannu. Kolmella induktiotasolla pannu ehti kuumeta 450-500 asteeseen ennen kuin laitteet reagoivat.

Testasimme yhteensä 18 Suomessa myynnissä olevaa induktiotasoa noin 300–1 300 euron hintaluokassa. Testit toteutettiin yhteistyössä muiden maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa.

Laboratorio selvitti induktiotasoista suorituskyvyn, käyttömukavuuden, sähkönkulutuksen, turvallisuuden ja melun. Osana turvallisuustestejä laboratorio testasi, miten induktiotasot reagoivat, kun paistopinnalle asetetaan tyhjä paistinpannu ja levy asetetaan täydelle teholle.

Kaikki testatut induktiotasot katkaisivat virrat tai pienensivät lämmitystehoa. Nopeimmat mallit reagoivat tyhjään pannuun vain reilussa kahdessa minuutissa, useimmilla aikaa kesti kolmesta viiteen minuuttiin. Indesit VIA 640.1 C kuumensi tyhjää paistinpannua seitsemän minuuttia ennen kuin se katkaisi virran. Tässä ajassa paistinpannu ehti kuumeta 487-asteiseksi.

Aeg:n mallit IKB64301FB ja IKE64450FB kuumensivat nekin paistinpannun yli 450 asteeseen ennen kuin keittotaso reagoi. IKB64301FB:llä reagointiin kului noin viisi ja puoli minuuttia, IKE64450FB:lla kolme ja puoli minuuttia. Kumpikaan ei katkaissut virtaa automaattisesti, mutta ne pienensivät lämmitystehoa merkittävästi.

Induktiotasot poikkeavat tavallisesta keittotasosta siten, että induktiotason pinnan alla on käämi, joka muodostaa magneettikentän, kun siihen johdetaan sähköä. Magneettikenttä puolestaan muodostaa induktiovirran kattilan tai pannun pohjaan, jonka seurauksena astia lämpenee. Kaikki kattilat tai pannut eivät sovi induktioliedelle, vaan pohjan on oltava magnetisoituvaa materiaalia. Soveltuvuuden voi testata asettamalla pannun pohjaan magneetin: jos se kiinnittyy, astiaa voi käyttää induktioliedellä.

18 induktiotason testi on julkaistu Kuluttajan numerossa 5/2020. Testi on tarjolla myös nettisivuillamme. Testin lukemiseen tarvitset tilaajanumerosi lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit ostaa lukuoikeuden yksittäisiin Kuluttajan julkaisemiin testeihin.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.