Testissä 17 mesh-verkkolaitetta: tiedonsiirtonopeus ja kuuluvuus pääosin hyvää tasoa, mutta olennaisia erojakin löytyy

Kuuden järjestelmän langattoman verkon suorituskyky on vain tyydyttävä.

Mesh-tukiasemat on tarkoitettu tilanteeseen, jossa yksi wifi-tukiasema ei riitä, vaan katettavana on suurempi alue, kuten iso omakotitalo pihapiireineen.

Kaikki testin tukiasemat toimivat sekä 2,4 että 5 gigahertsin taajuusalueella. 2,4 gigahertsin taajuusaluetta käyttävät lähinnä vanhemmat tai halvat laitteet, 5 gigahertsin verkkoa hyödyntävät esimerkiksi kaikki modernit läppärit, tabletit ja älypuhelimet.

Kerrostaloasujille nopeampi viiden gigahertsin taajuusalue on välttämättömyys: 2,4 gigahertsin alue on tukossa, sillä samaa taajuusaluetta käyttävät muiden asukkaiden wifi-verkot, bluetooth-laitteet ja esimerkiksi itkuhälyttimet. Toisaalta vanhemmalla tekniikalla on myös etunsa: 2,4 gigahertsin signaali läpäisee rakenteita paremmin, jolloin verkon kuuluvuus kauempana tukiasemasta, esimerkiksi asunnon eri huoneissa, on parempi kuin 5 gigahertsin verkolla.

Testattujen mesh-järjestelmien suorituskyky on kokonaisuutena pääosin hyvällä tasolla. Vain yksi järjestelmä sai suorituskyvystä tyydyttävän arvosanan.

Langattoman verkon suorituskyvyssä löytyy kuitenkin olennaisia eroja. Peräti kuuden järjestelmän langattoman verkon suorituskyky jää vain tyydyttäväksi. Joukossa on järjestelmä, jonka tiedonsiirtonopeus yhdellä päätelaitteella osoittautui erittäin huonoksi. Kaikki testin tuotteet saavat kuitenkin useamman päätelaitteen tiedonsiirtonopeudesta hyvän tai erittäin hyvän arvosanan.

Kun päätelaite on kaukana tukiasemasta, järjestelmien tiedonsiirtonopeus hidastuu. Vain kaksi tuotetta saa erittäin hyvän arvosanan tiedonsiirtonopeudesta, kun päätelaite on kaukana tukiasemasta. Moni muukin järjestelmä yltää hyvään arvosanaan.

Jos asunto on suurempi, korostuu mesh-järjestelmien verkkojen kuuluvuus eri huoneissa ja etäisyyksillä. Erittäin hyvään arvosanaan yltää neljä tuotetta. Kaikilla testin järjestelmillä 2,4 gigahertsin verkon kuuluvuus on parempi kuin 5 gigahertsin verkon.

Mesh-järjestelmät ovat hieman monimutkaisempia kuin yksi perinteinen wifi-reititin. Silti lähes kaikki testin järjestelmät saavat helppokäyttöisyydestä hyvän arvosanan. Helppokäyttöisyyden kanssa toisessa vaakakupissa painaa laitteen monipuolisuus, joka sekin arvosteltiin testissä.

Mesh-järjestelmistä testattiin myös tietoturva. Kahta poikkeusta lukuun ottamatta kaikki testin laitteet ylsivät erittäin hyvään arvosanaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.