Testissä 16 valkopesuainetta: suuret erot pesutuloksissa

Yksi pesuaine pesi tomaattisosetahran huonommin kuin pelkkä vesi.

Mikä pesuaine puhdistaa valkopyykin tehokkaimmin? Entä mikä pitää pyykin valkoisimpana pesusta toiseen? Kuluttaja otti tästä selvää viemällä 16 valkopesuainetta laboratorioon.

Testin valkopesuaineet jaettiin kolmeen ryhmään: nestemäisiin, jauhemaisiin ja tablettimuotoisiin. Verrokkina pesuaineille toimi pelkkä vesi.

Yllättäen pelkkä vesi päihitti yhden aineen tomaattisosetahran pesussa: vesipesussa tahra poistui 52-prosenttisesti, kun valkopesuainetabletilla pestessä tahrasta lähti pois 50 prosenttia. Kahden aineen tulos tomaattisosetahralla jäi 53 prosenttiin. Parhailla valkopesuaineilla tomaattisosetahrat sai irrotettua 74-prosenttisesti.

Tahratyypistä riippuu, miten hyvin testin pesuaineet saavat pyykit pestyä. Parhaiten valkopesuaineet selviytyvät veritahroista, mutta toisaalta jo pelkkä vesipesukin saa 70 prosenttia veritahrasta irtoamaan. Myös mineraaliöljy-, ruoho- ja kahvitahrat puhdistuvat testin pesuaineilla keskimäärin 60-prosenttisesti tai sitä paremmin.

Suklaa- ja teetahrat puolestaan osoittautuivat kaikkein vaikeimmin puhdistettaviksi. Suklaatahrojen pesussa erot olivat kautta linjan pienet, teetahrojen pesutuloksissa eroja oli selvästi enemmän.

Nestemäiset valkopesuaineet puhdistivat jauhemaisia pesuaineita paremmin mineraaliöljytahrat, joskaan erot öljytahrojen puhdistuksessa eivät ole suuria. Useimpien muiden tahratyyppien pesussa jauhemaiset valkopesuaineet ovat tyypillisesti parempia kuin nestemäiset ja tablettimuotoiset aineet.

Pesutehon ohella laboratoriossa tutkittiin, miten valkoisina pyykit pysyvät pesussa. Pääosin tulokset eivät ole mairittelevia: vain yksi nestemäinen pesuaine, kaksi jauhemaista ja yksi tabletti saivat pyykin valkoisuudesta hyvät arvosanat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.