Testissä 12 lainaturvavakuutusta: hinnoissa voi säästää 5 vuoden aikana tuhansia euroja

Myös vakuutusehtojen joustavuudessa on selviä eroja.

Miten asuntolainan maksaminen hoituu, jos sairastun tai jään työttömäksi – tai entä jos vaikka kuolen ennen kuin laina on maksettu pois?

Pankit tarjoavat näihin kysymyksiin helpotusta vakuutusten muodossa. Lainaturvavakuutus turvaa asuntolainan ottajan taloutta yllättäviltä tilanteilta. Kuluttaja testasi 7 pankista 12 lainaturvavakuutusta, joista osa on laajoja ja osa suppeita. Suppeisiin vakuutuksiin kuuluu aina vähintään kuolemanvaraturva.

Vakuutusten ehdoissa ja hinnoissa on selviä eroja. Testivoittajaksi selviytyi pankki, joka on vahva niin ehtojen joustavuudessa kuin hinnoittelun edullisuudessa.

Laajoissa vakuutuksissa erottuivat edukseen kahden pankin ehdot, mutta muutkin saivat ehdoista hyvän kokonaisarvosanan. Myös suppeissa parhaiksi seuloutuivat kahden pankin ehdot. Yhden pankin ehdot arvioitiin kokonaisuutena vain tyydyttäviksi.

Testissä arvosteltiin erikseen vakuutusten osaturvia: kuolemanturva, tilapäisen työkyvyttömyyden turva, pysyvän työkyvyttömyyden turva, tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan turva, työttömyyden turvan ja vakavan sairaiden turva.

Osaturvissa on olennaisia eroja, ja kannattaa tarkistaa testituloksista tarkemmin, mikä vakuutus on vahva itselle tärkeässä turvassa. Esimerkiksi kuolematurvassa vahvoilla vakuutuksilla ei ole lainkaan kattoa vakuutuskorvauksen määrässä.

Myös hinnoissa erot ovat suuria. Testiä varten pyydettiin 2 ja 5 vuoden esimerkkihinnat erilaisille asiakkaille: palkansaajalle, yrittäjälle ja pariskunnille, joilla oli erisuuruisia asuntolainoja.

Laajoissa vakuutuksissa hintaerot ovat jopa tuhansia euroja viidessä vuodessa. Palkansaajapari, jolla on 200 000 euroa lainaa, voi maksaa vakuutuksesta 5 vuodessa yli 17 000 euroa tai vajaat 11 700 euroa. Yksittäisen palkansaajan kallein vakuutus maksaa 5 vuodessa runsaat 5 300 euroa ja halvin vajaat 3 400 euroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.