Testasimme puolikorkeat vaelluskengät: vedenpitävyydessä isot erot – huonoimmillaan kenkä imaisi vettä kolmanneksen painostaan

Testissämme paljastui, että kaikki vaelluskengät eivät ole vedenpitäviä.

Testasimme puolikorkeita vaelluskenkiä, jotka ovat yleisimmin myyty vaelluskenkätyyppi. Laboratorio testasi kengistä esimerkiksi vedenpitävyyden, hengittävyyden, lämmöneristyksen, pohjan pitävyyden, materiaalien kestävyyden sekä iskunvaimennuksen. 

Testattujen vaelluskenkien veden­kestävyydestä paljastui suuria eroja: huonoimmillaan kenkä imaisi laboratoriotestissä 4 tunnissa vettä lähes kolmanneksen painostaan, parhaimmillaan kengät hylkivät vettä lähes täydellisesti. Kenkien vedenkestävyyttä testattiin asettamalla ne 6 senttimetrin syvyiseen veteen. Useimmat kengät imaisivat vettä 4 tunnissa kymmenisen prosenttia painostaan, mutta silti useimmat kengät olivat sisältä kuivat vielä 6 tunnin jälkeenkin.

Pidemmillä taipaleilla ja kesäkuumalla kenkien kannattaa olla myös hengittävät. Hengittävyydessä erot eivät osoittautuneet yhtä suuriksi kuin vedenkestävyydessä. Jos ulkoilukautta aikoo jatkaa pidemmälle syksyyn, myös kenkien lämmöneristävyyteen kannattaa kiinnittää hieman huomiota. Lämmön­eristävyydessä erot eivät myöskään ole yhtä suuria kuin vedenkestävyydessä.

Laboratorio testasi myös puolikorkeiden vaelluskenkien materiaalien kulutuskestävyyttä. Kestävyystestit tehtiin kengänpohjalle, saumoille ja kengännauhoille sekä vuorille niin kuivana kuin märkänäkin. 

Laboratoriotestien lisäksi 20 hengen testiraati käveli kengillä yli 3 300 kilometriä reilun kuukauden mittaisen käyttötestin aikana. Jokaisia kenkiä testasi kaksi miestä ja kaksi naista, ja jokainen koekäyttäjä testasi kolmet tai neljät eri kengät. Käyttäjiltä kysyttiin lukuisten osa-alueiden arvioiden lisäksi sitä, ostaisivatko he kyseiset kengät. Vain yksien kenkien kaikki käyttäjät olisivat olleet valmiit ostamaan testaamansa kengät – ja nämä samaiset kengät voittivat koko testin.

Testin lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole Kuluttajan tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.