Testasimme 21 kiertoilmakypsennintä: rapeaa ruokaa ripeästi, puhdistuksessa haasteita

Kahden kiertoilmakypsentimen avauspainikkeet lämpenivät 60-asteisiksi.

Testaamamme kiertoilmakypsentimet maksavat noin 100–400 euroa. Laitteet kypsentävät ruuan kiertoilmauunin tavoin, mutta pienessä määrässä öljyä.

Testin kiertoilmakypsentimien ruuanvalmistuskapasiteetit vaihtelevat 400 grammasta 1,4 kilogrammaan. Tyypillisimmillään ruokaa voi kypsentää kilon kerrallaan. Ruokalajista ja kypsennysmäärästä riippuen kypsennysaika on noin 10–40 minuuttia, eli tyypillisesti ruoka kypsyy nopeammin kuin kiertoilmauunissa – etenkin jos ottaa huomioon lisäksi uunin lämpenemisajan. Poikkeuksen muodostaa pakasteranskanperunat, jotka valmistuvat kiertoilmakypsentimellä jopa hitaammin kuin uunissa.

Muutama laite saa tehtyä joistakin ruokalajeista rapeudeltaan täyden kympin arvoista, mutta yksikään ei suoriudu täydellisesti kaikista ruokalajeista. Testin kärkeen kiilaavat testiryhmän kalliimman pään laitteet. Testissä kypsennettiin erilaisia ruokia kuten ranskanperunoita, kanankoipia, kevätkääryleitä, kinkkupiiraita ja suklaakakkuja.

Kypsennysnopeus ja suurin kerralla kypsennettävä ruuan määrä eivät ole ainoita tekijöitä kiertoilmakypsennintä hankittaessa. Vaikka laite olisi supertehokas ja -nopea, mutta sen käyttö olisi tuskastuttavan hankalaa ja puhdistus tuntuisi painajaismaiselta, kypsennin voisi jäädä pölyttymään hyllylle. Kiertoilmakypsentimet soveltuvat myös kokille, jolla on peukalo keskellä kämmentä teknisten vimpainten kanssa, sillä laitteiden ohjelmointi on kautta linjan erittäin helppoa. Useimpien laitteiden puhdistuksessa on kuitenkin haasteita.

Testasimme myös kiertoilmakypsentimien lämpöturvallisuuden. Clas Ohlson 44-4412:n sekä Electrolux E6AF1-6ST:n avauspainikkeet lämpenivät testissä lähes 60-asteisiksi. Lääketieteellisessä aikakauskirja Duodecimissä julkaistun artikkelin mukaan 60–70 asteen lämpötila voi aiheuttaa pinnallisen palovamman jo muutamassa sekunnissa, ja 15–20 sekunnissa muodostuu jo syvä palovamma.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.