Testasimme 16 sähkövatkainta: hurjat hintaerot, mutta jo muutamalla kympillä saa hyvän laitteen

130 euron sähkövatkain on vain niukasti parempi kuin 15 euroa maksava vatkain.

Testasimme Kuluttajan numerossa 6/2021 yhteensä 16 sähkövatkainta, joiden hinnat vaihtelivat 15 eurosta 130 euroon. Hinta ei sähkövatkaimissakaan takaa laatua: joukon kallein sähkövatkain sijoittui testijoukon keskivaiheille, ja halvin pärjäsi vain hieman kalleinta heikommin. Rahalla saa tyypillisesti enemmän varusteita ja hiljaisemman koneen.

Kaikista parhaiten pärjänneen, Kuluttajan Testivoittaja-merkin ansainneen sähkövatkaimen hinnalla saa kuitenkin kaksi lähes yhtä hyvää sähkövatkainta. 

Sähkövatkainten tärkein ja testissämme suurimman painoarvon saanut ominaisuus on laitteen suorituskyky: siis miten hyvin laite vatkaa vaikkapa kermavaahdon tai sekoittaa taikinan. Lisäksi huomioimme laitteiden käyttömukavuuden, melutason, rakenteen laadun ja turvallisuuden. Näiden ohella laboratorio testasi, miten hyvin sähkövatkaimet kestävät jatkuvaa kuormitusta.

Valkuais- ja kermavaahto vatkautuvat useimmilla testin vatkaimilla erittäin hyvin. Kakkutaikinan tekeminen on sen sijaan haastavampaa. Kaikista haastavinta on kuitenkin leipätaikinan tekeminen.

Sähkövatkaimet ovat varsin äänekkäitä. Desibelimittarilla mitattuna melutasot vaihtelivat 66 ja 87 desibelin välillä. Useimpien melutaso oli 70 ja 80 desibelin välimaastossa. Äänekkäimpiä olivat tyypillisesti halvat sekä jalustalliset sähkövatkaimet. Kaikista kalleimmat, yli 100 euroa maksavat laitteet, olivat hiljaisemmasta päästä.

Vatkaimista paras, Testivoittajaksi yltänyt tuote vatkaa erittäin hyvin ja siinä on erittäin hyvä käyttömukavuus. Myös toiminnot ovat monipuoliset. Testivoittaja ei kuitenkaan ole joukon halvimmasta päästä, vaan testissämme nousi esille peräti neljä hinta-laatusuhteeltaan erinomaista, Hyvä ostos -merkin ansainnutta vatkainta, jotka ovat selvästi Testivoittajaa halvempia – ja osa päihittää Testivoittajankin yhdellä tai useammalla osa-alueella.

Testin lukemiseen tarvitset lehden takakannesta löytyvän asiakasnumerosi. Mikäli et ole tilaaja, voit myös ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Testaamme tuotteet puolestasi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.