Testasimme 13 akkukäyttöistä moottorisahaa: parhaat pärjäävät jopa perinteisille moottorisahoille

Akkukäyttöiset moottorisahat ovat varsin huoltovapaita.

Työskentely parhailla akkukäyttöisillä moottorisahoilla ei jää suorituskyvystä kiinni, mutta akun valintaan kannattaa kiinnittää huomiota tai sahausaika voi jäädä lyhyeksi. Pidempää urakkaa varten kannattaa varata useampi akku tai pitkät tauot.

Testasimme sahojen suorituskykyä ja käytettävyyttä niin pysty- kuin vaakasuunnassa tapahtuvassa sahauksessa. Suorituskykyä testattiin katkomalla 5–30 cm halkaisijaltaan olevia puita, eli selvitimme kuinka sahat selviytyvät pihapuiden oksien karsimisen lisäksi myös paksumpien tukkien pätkimisestä. Suorituskyvyn testaamisen aikana tarkkailimme sahojen huoltotarvetta teräketjun kulumisen ja kiristämisen suhteen sekä teräketjuöljyn menekkiä. Myös sahojen akut pistettiin koetukselle selvittääksemme kuinka kauan yhdellä akulla pystyy sahaamaan ja kauanko akun lataamiseen kuluu aikaa.

Parhaimmat akkusahat ovat kokonaisarvosanaltaan lähellä sekä erittäin hyvää arvosanaa että verrokkeina olleita moottorisahoja. Polttomoottorin tuottama suorituskyky vie edelleen voiton, mutta vain niukasti. 36 voltin tai korkeamman jännitteen akkusahoista puolet pärjää suorituskyvyltään vielä 15 senttimetrin paksuisten puiden katkonnassa moottorisahoille, mutta tätä paksummissa rungoissa moottorisahojen suorituskyky alkaa erottumaan edukseen sahausnopeudellaan.

Suurin osa akkusahoista saa erittäin hyvän arvosanan vähäisestä huollon tarpeesta. Ketjut eivät juuri tylsyneet eikä niitä tarvinnut kiristellä suorituskykytestien aikana. Teräketjuöljyä sen sijaan kului hyvin erilaisia määriä testin aikana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.