Television ostajan opas

Tämän ostajan oppaan avulla selvität, mikä televisio sopii parhaiten omaan käyttöösi.

Televisiota ostaessa on hyvä tietää, mitkä termit ja numerot ovat tärkeitä. Malleihin kannattaa tutustua rauhassa, ja tarkistaa mitä ominaisuuksia omasta televisiosta pitäisi löytyä. Näillä vinkeillä pystyt löytämään itsellesi sopivan mallin satojen televisioiden joukosta. Kuluttaja-lehti on testannut televisioita poikkeuksellisen kattavasti vuosien ajan. Esimerkiksi uusimassa, loppusyksyllä 2021 julkaistussa televisiotestissä mukana oli peräti 235 mallia kuudessa eri kokoluokassa 32-tuumaisista 65-tuumaisiin.

Mittaustuloksistamme saat selville, miten hyvin valmistajan ilmoittamat lukemat käyvät yhteen laboratoriomittausten kanssa. Julkaisemistamme kattavista ominaisuuslistoista löytyy vastaukset muihin television hankinnan yhteydessä esille nouseviin kysymyksiin.

Testeissämme voit rajata näytettäviä televisioita esimerkiksi valmistajan, kokoluokan tai hinnan osalta. 

Sisällysluettelo

Yksi valintaperuste television hankinnalle: asennuspaikka ja katseltava sisältö

Television asennuspaikka sekä tv:stä katseltava sisältö vaikuttavat merkittävästi siihen, millainen televisio kannattaa ostaa.

Kaikki televisiot eivät pysty näyttämään kuvaa virheettömästi suurelle katselijajoukolle. Jos televisiota katsellaan laajalta alalta kuten koko perheen voimin isolta sohvalta eikä suoraan edestä nojatuolista, kannattaa tarkistaa katselukulmat ja heijastukset ruudusta -arvosanat.

Televisiota ostettaessa kannattaa myös varmistaa, että laitteessa on oikeanlainen viritin televisiolähetysten katsomiseen: dvb-t2 antennitalouksiin, dvb-c kaapelitalouksiin, dvb-s tai dvb-s2 satelliittitalouksiin. Useimmat nykyään myytävät televisiot sopivat sekä antenni-, kaapeli- että satelliittitelevisiolähetysten katseluun, sillä laitteiden virittimet tukevat kaikkia mainittuja tekniikoita.

Jos katselet maksukanavia, varmista että televisiossa on paikka palveluntarjoajan maksukortille ja sen lukijalle eli CI-korttipaikka. Jos puolestaan käytät ulkoista mediatoistinta tai pelikonsolia, varmista että televisiossa on siihen sopiva liitin. Yleensä ulkoiset laitteet kytketään televisioon HDMI-liitännän avulla. HDMI siirtää yhdellä kaapelilla sekä kuvan että äänen.

Urheilufaneille iso kuva asettaa uudenlaisia haasteita. Näitä varten televisioissa on liiketoistoa parantava ominaisuus, joka parantaa nopeasti liikkuvaa kuvaa tekemällä siitä terävämmän ja liikkeiltään alkuperäistä lähetystä sulavamman. Jos katsot paljon urheilulähetyksiä, ja sujuva liikkeentoisto on sinulle tärkeää, testaamiemme televisioiden liikkeentoiston sulavuuden näet Kuvanlaatu-arvosanan Liikkeentoisto-aliarvosanasta.

Pelikäytössä liiketoistoa parantavat ominaisuudet tulisi kytkeä pois päältä. Aktiiviselle konsolipelaajalle on hyvä, jos televisiosta löytyy erillinen asetus tai kuvatila pelaamista varten. Se tarkoittaa, että televisio kytkee kuvanparannukset pois päältä minimoiden pelaamista haittaavan viiveen. Tällöin pelihahmo reagoi ruudulla mahdollisimman ripeästi ohjaimen nappien paineluun. 

Älytelevisio-ominaisuuksien osalta yleinen sääntö on suosia isoja ja paljon Suomessa myytyjä tv-merkkejä. Niistä löytyy varmimmin ulkomaisten isojen suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin ja Amazon Prime Videon ohella myös pohjoismaiset Viaplay- ja HBO Nordic -sovellukset sekä kotimaiset Yle Areena, Mtv ja Ruutu.

Mitä eroa on eri ketjujen myymillä rinnakkaismalleilla – vertaamalla voit säästää jopa satoja euroja

Useilla televisioilla on rinnakkaismalli tai -malleja, joita myydään eri kodinkoneketjuissa ja -myymälöissä. Eri ketjujen myymien televisioiden mallinumerot poikkeavat toisistaan tyypillisesti vain vähän, esimerkiksi yhdellä numerolla: yksi ketju tai myymälä myy mallia QE50Q60T, toinen mallia QE50Q64T, kolmas mallia QE50Q65T ja neljäs QE50Q67T-mallia. 

Rinnakkaismallit eroavat toisistaan tyypillisesti vain pieniltä yksityiskohdilta, esimerkiksi jalustan muotoilultaan. Olemme listanneet televisiotesteissämme jokaisen mallin tiedossa olevat rinnakkaismallit taulukon tai taulukoiden alaviitteissä. 

Vaikka tekniikka rinnakkaismalleissa on tyypillisesti identtistä, mallinumeroinnin ja varustelun pienellä varioinnilla valmistajat ja jälleenmyyjät pyrkivät välttämään esimerkiksi sen, että kuluttaja löytäisi saman tuotteen halvemmalla toiselta jälleenmyyjältä tai toisen alueen kaupasta. Esimerkiksi Pohjoismaissa voidaan myydä eri mallia kuin Keski-Euroopassa. 

Kuluttajan kannattaakin hintavertailussa huomioida mallisarjat eikä niinkään yksittäistä televisiomallia. Lisäksi kannattaa huomioida hintataso: tekniikaltaan identtiset rinnakkaismallit voivat olla taulukoituja malleja selvästikin halvempia – tai kalliimpia. Kun olet televisio-ostoksilla, tarkistamalla rinnakkaismallin saatavuuden naapurimyymälästä voit säästää jopa satoja euroja. Tämä pätee erityisesti poistuviin, edellisvuotisiin malleihin, jotka eivät välttämättä eroa merkittävästi uusimman vuosimallin televisiosta.

Kuvanlaatu on tärkein, näin luet testitaulukoitamme

Televisioitesteissämme suurin painoarvo on kuvanlaadulla. Lisäksi arvioimme televisioista myös äänenlaadun, käyttömukavuuden, älytelevisio-ominaisuudet, liitännät ja virittimet sekä sähkönkulutuksen. Voit laajentaa jokaisen arvosanan tarkemmat aliarvosanat klikkaamalla testitaulukon vasemman reunan plusmerkkiä.

Kuvanlaatuarvosanaan vaikuttavat monet aliarvosanat.  Perinteisiä tv-ohjelmia katsovalle tärkein alakategorioista on normaalitarkkuuden kuva. Siinä selviää, kuinka hyvin televisio osaa skaalata televisiolähetyksen isolle ruudulle mahdollisimman luontevasti.

Teräväpiirtokuva-arvosanat ovat tärkeimpiä teräväpiirtotarkkuuden televisiokanavia sekä netin suoratoistopalveluita katsoville. Ultra-HD- eli 4k-televisioissa voi katsella 4k-tarkkuuden ja yleensä myös hdr- eli laajasävyvideoita suoratoistopalveluista. Jos ne kiinnostavat, kannattaa tarkistaa Ultra-HD-arvosanat.

Television koko ja tarkkuus: mikä sopii omaan olohuoneeseesi?

Kuluttajan testaamat televisiot ovat pääosin 4k-televisioita eli niiden kuvaruudun tarkkuus on 3840 × 2160 kuvapistettä. 4k-televisioita kutsutaan myös Ultra-HD-televisioiksi. Useimmat 40-tuumaiset ja sitä suuremmat televisiot ovat nykyään 4k- televisioita.

Myynnissä on myös yksittäisiä 8k-televisioita, joiden ruudun tarkkuus on 7680 × 4320 kuvapistettä. 8k-sisältöä ei ole vielä juurikaan tarjolla edes netin suoratoistopalveluissa, vaan alemman tarkkuuden sisältö yleensä skaalataan ruudun suuremmalle tarkkuudelle. 

32-tuumaisissa ja sitä pienemmissä televisioissa ruudun tarkkuus voi olla 1920 × 1080 kuvapistettä. Näitä televisioita kutsutaan full hd- eli täysteräväpiirtotelevisioksi. Myynnissä saattaa olla myös yksittäisiä hd ready -merkinnällä varustettuja malleja, joiden ruudun tarkkuus on vain 1366 × 768 kuvapistettä. 

Sohvan ja television välimatka eli katseluetäisyys vaikuttaa siihen, kuinka suuri televisio kannattaa hankkia. 4k-televisioilla sopiva katseluetäisyys on esimerkiksi 1,2 kertaa ruudun halkaisija metreinä mitattuna, täysteräväpiirtotelevisioilla sopivana katseluetäisyytenä pidetään 1,6 kertaa ruudun halkaisijaa metreinä. Esimerkiksi 65-tuumaiselle 4k-televisiolle sopiva katseluetäisyys on noin 2 metriä, 55-tuumaiselle noin 1,7 metriä ja 45-tuumaiselle noin 1,4 metriä. 

Katseluetäisyyksissä kannattaa kuitenkin huomioida se, että isokin osa katseltavasta materiaalista kuten televisiolähetykset tai verkon suoratoistopalvelut eivät yleensä tarjoa 4k-tason kuvaa: esimerkiksi täysteräväpiirtokuva skaalataan television paneelin tarkkuudelle, jolloin kuva näyttää karkeammalta kuin aito, terävämpi 4k-kuva. Karkeampaa kuvaa kannattaa katsoa kauempaa, etteivät yksittäiset kuvapisteet erotu niin selkeästi.

Paneelitekniikat: lcd vai oled, ja mikä ihmeen kvanttipiste?

Kuvanlaadun osalta on hyvä ymmärtää television tekniikka ja taustavalo. Ne löytyvät testiemme taulukoista kohdasta Valmistajan ilmoittamat tiedot. Tekniikoista on nykyään käytössä nestekide eli lcd (johon kuuluu myös qled eli niin kutsuttu kvanttipistetekniikka) ja oled. 

Lcd on televisiopaneeleiden tekniikoista vanhin ja yleisimmin käytetty. Lcd-nestekidetekniikassa kuvapisteiden ja eri väristen alikuvapisteiden (punainen, vihreä ja sininen) sähköllä ohjattavat nestekiteet määrittävät näytettävän värin. 

Lcd-tekniikassa pikselit valaistaan joko yhtenäisellä taustavalolla, reunalle asennetuilla ledeillä (edge led) tai ruudun taakse asetetuilla ledeillä (direct led). Kun led-valot on asetettu säännölliseen ruudukkokuvioon näyttöpaneelin taakse, taustavalon kirkkaus voidaan optimoida tarkemmin televisiossa näytettävän sisällön mukaan. Reuna-ledeillä optimointia voi tehdä vain nimensä mukaisesti reuna kerrallaan: yläreunan kirkas auringonpaiste ja alareunan tumma 

Lcd-televisioiden eri taustavalaisutekniikoista paras on direct led, jolla valoa voidaan ohjata vain siihen osaan ruudusta, missä sitä tarvitaan. Kun television ruudulle piirretään kirkas auringonpaiste yläreunaan ja tumma vesi tai sademetsän aluskasvusto kuvan alareunaan, televisiopaneelin yläosaa auringonpaisteen kohdalta valaisevat led-valot loistavat täydellä kirkkaudella, kun taas niillä alueilla, joilla ruutu on tummempi, taustavalo on pienemmällä teholla tai jopa kokonaan pois päältä. 

Reuna-ledeillä varustetun television näyttämä kuva valaistaan vain reunoilta, joten ruudulla näkyvän sisällön suurinta ja pienintä kirkkautta ei voi säädellä yhtä tarkasti. 

Samsungin kvanttipistetelevisioiksi kutsuttujen qled-mallien näyttöpaneeli perustuu nestekidepaneeliin, mutta tekniikka mahdollistaa perinteistä lcd:tä laajemman värintoiston. Qled-televisioissa on sekä reuna- että taustavalaistuja malleja. 

Myös oled-televisioissa värintoisto on lcd:tä laajempi. Oled-nimitys tarkoittaa orgaanista led-paneelia. Oled-paneelissa kuvapisteiden värin tuottavat pienimolekyyliset orgaaniset yhdisteet, kuvapisteiden jokaiselle alipikselille (lcd:n tavoin punainen, vihreä ja sininen; joskus myös valkoinen) on oma orgaaninen yhdisteensä.

Kun alipikseliin ja sen sisältämään orgaaniseen yhdisteeseen johdetaan sähköä, tapahtuu elektroluminesenssinen ilmiö, jolloin orgaaninen yhdiste rupeaa emittoimaan valoa eli syötetty sähköenergia muuttuu ihmissilmin näkyväksi valoksi. Valon väri riippuu yhdisteestä ja sähkökentän voimakkuudesta. Kun kuvapisteeseen ei syötetä sähköä, se ei myöskään lähetä valoa.

Oled- ja lcd-tekniikoiden erot näkyvät yleensä taulukoidemme Valovuodot ja taustavalon tasaisuus -arvosanoissa. Tämä johtuu siitä, että lcd-televisioissa taustavalaisu voi olla epätasainen ja paistaa kuvapisteistä läpi, jolloin musta väri voi näyttää laikukkaan harmaalta.

Mustan taso: pienempi lukema parempi 

Testitaulukossamme kannattaa kiinnittää huomiota myös mustan tasoon eli tummimpaan mahdolliseen sävyyn, jonka televisio voi toistaa. Nestekidetelevisioilla mustan taso on tyypillisesti alhaisempi, jos led-taustavalo on sijoitettu paneelin taakse eikä television reunoille.

Lcd-televisioissa taustavalo voi paistaa ”mustankin” kuvapisteen läpi, sillä ”musta” tarkoittaa lcd:ssä ainoastaan sitä taustavalon väriä, jonka nestekide pystyy suodattamaan pois taustavalosta. Oledilla tilanne on päinvastoin: sähkötön oled-kuvapiste ei tuota valoa, joten mustana näytettävä sisältö näyttää erittäin tummalta. 

Koska oled-televisiossa jokainen kuvapiste tuottaa itsenäisesti oman valonsa, laitteissa ei käytetä tai tarvita nestekidetekniikan tapaan taustavaloa. 

Kun ruudulla on esimerkiksi tähtitaivas, oled-televisioiden musta on lähes täysin mustaa kuvapisteiden ollessa pois päältä, ja tähdet ovat kuvapisteitä tai kuvapisteiden ryhmiä, jotka loistavat täydellä kirkkaudellaan.

Lcd-televisiolla reunoille sijoitettu taustavalo voi paistaa ”mustien” kuvapisteiden läpi, jolloin mustana toistettavaksi tarkoitettu väri jää todellisuudessa harmaaksi. Jos lcd-television paneeli valaistaan direct led -tekniikalla eli suoraan paneelin takaa, yksittäisiä tausvalo-ledejä voi sammuttaa tai himmentää mustan yötaivaan kohdalla ja ainoastaan tähtien loiston kohdalla led-valot voi pitää täysillä. Tällöin taustavalaistut, alueellisesti himmennettävällä tekniikalla varustetut lcd-televisiot voivat yltää erinomaiseen mustan tasoon ja kontrastiin.

Kirkkaus ja kontrasti

Yleiseen kuvanlaatuun vaikuttaa vahvasti television kontrasti. Arvosanan ohella kannattaa tarkistaa Laboratoriomittaukset-alavalikosta mitattu kontrastisuhde sekä suurin mitattu kirkkaus. Korkeampi kirkkaus tarkoittaa television soveltuvan paremmin valoisiin katseluolosuhteisiin sekä laajasävysisältöjen katseluun.

Taustavalon kirkkaus ja nestekiteiden läpinäkyvyys nestetilassaan, tai oled-televisioiden tapauksessa orgaanisten yhdisteiden emittoima valomäärä vaikuttavat televisiopaneelin kirkkauteen. Halvoissa lcd-televisioissa kirkkaus on kalliimpia malleja huonompi, kaikista kirkkainta kuvaa tarjoavat tyypillisesti yli 1 000 euron hintaiset televisiot.

Suuret kontrastisuhdelukemat kuten esimerkiksi 2000:1 on merkki kontrastiltaan erittäin hyvästä televisiosta. Kontrastilukema kertoo kirkkaimman ja tummimman samanaikaisesti näytettävän sävyn kirkkaussuhteen, 2000:1 tarkoittaa kirkkaimman valkoisen olevan 2000 kertaa niin kirkas kuin syvimmän mustan. Tällöin valkoisen värin huippukirkkaus on esimerkiksi 2 000 cd/m² (kandelaa neliömetrillä) ja mustan värin syvin tummuus 1 cd/m². 

Kontrastisuhteeseen vaikuttaa sekä television näyttöpaneelin tyyppi (lcd vai oled) että lcd-televisioissa taustavalon toteutustapa (reuna- vai tausta-led).

Laajasävykuva eli hdr

Suurimman näytettävän kirkkauden ja tummimman näytettävän mustan sävyn yhdistelmää hyödynnetään erityisesti laajasävy- eli hdr-sisällöissä. Laajasävysisältöjä voi katsella esimerkiksi joistakin internetin suoratoistopalveluista kuten Netflixistä tai ultra hd blu-ray -levyiltä. Lisäksi osa moderneista tietokone- ja konsolipeleistä toimii hdr-tilassa. Tietokoneilla hdr-sisältö sekä -pelit vaativat riittävän tuoreen näytönohjaimen ja käyttöjärjestelmäversion. 

Normaalisisältöä suuremman kirkkauden lisäksi laajasävysisällöt pystyvät näyttämään perinteistä televisiokuvaa laajemman värialan: jos kuvassa on esimerkiksi Amazonin sademetsän rannikkoseutua, laajasävykuvassa auringonpaiste toistuu kirkkaammin sekä meren sini, puiden vehreys sekä eläinten ja hedelmien punaiset ja keltaiset sävyt toistuvat syvempinä eli lähempänä sitä, mitä ihmissilmä näkisi paikan päällä – toki värit voivat toistua myös yliräikeinä.

Laboratoriotestiemme perusteella erityisesti edullisemmissa lcd-tekniikan televisioissa värit toistuvat tyypillisesti haaleampina mitä ihmissilmä näkisi.

Laajasävytekniikoista tärkein on hdr10-tuki. Hdr10-laajasävytekniikkaa käytetään niin suoratoistopalveluissa kuin konsolipeleissäkin. Hdr10-tekniikkaa hieman parempaan kuvanlaatuun ylletään Dolby Vision ja hdr10+ -tekniikoilla, joista selkeästi yleisempi tekniikka on Dolby Vision.

Yhteenveto eri paneelityypeistä

Paneelityyppi Oled Led-taustavalaistu lcd Led-reunavalaistu lcd
Hyvää
 • Erinomainen kontrasti
 • Erinomainen värintoisto
 • Yleensä myös suuri maksimikirkkaus
 • Ohut
 • Katselukulmat eri korkeuksilta katsottaessa
 • Taustavalo himmennettävissä alueittain: parantaa kontrastia ja vähentää valovuotoa
 • Monesti myös suuri maksimikirkkaus
 • Halvempi kuin taustavalaistu aluehimmennettävä
 • Tyypillisesti muita pienempi sähkönkulutus

 

Huonoa
 • Kallis
 • Suurehko sähkönkulutus
 • Osassa laitteita epätasainen kirkkaus tummasävyisellä kuvalla
 • Dynaaminen kontrasti voi aiheuttaa kuvan kirkkauden ”pumppaamista”
 • Sähkönkulutus voi olla suurta
 • Paneeleissa voi olla epätasaista valovuotoa
 • Ei yllä tyypillisesti yhtä suuriin kirkkauslukemiin kuin muut
 • Musta ei ole yhtä mustaa kuin muilla tekniikoilla, vaan jää harmaaksi

Sanasto

CI-korttipaikka: Paikka, johon asennetaan maksullisten tv-lähetysten katseluun vaadittava älykortinlukija.

HDMI: Digitaalinen liitäntä, jolla televisioon voi yhdistää esimerkiksi pelikonsolin. Siirtää kuvaa ja ääntä.

Hdr: Laajasävykuva. Hdr-sisällössä on tarjolla tavallista televisiokuvaa suurempi väriala, kirkkaus ja kontrasti. Laajasävysisältöjä löytyy internetin videopalveluista, peleistä sekä ultra hd blu-ray -levyiltä.

Kontrasti tai kontrastisuhde: Samaan aikaan ruudulla näytettävän kirkkaimman valkoisen ja tummimman mustan sävyn suhde. Mitä suurempi kontrastisuhde, sitä parempi dynamiikka: musta väri kuten yötaivas näyttää todella mustalta eikä haalean harmaalta, ja ruudulla näytettävä kirkas kohta kuten auringonpaiste näkyy todella kirkkaana.

Lcd: Nestekidepaneeli. Halvimmat televisiot ovat aina lcd-televisioita, mutta lcd-tekniikkaa käytetään myös kalliimmissa malleissa. 

Led: Led-valoja käytetään lcd-paneelien taustavalaisuun, sillä lcd-paneelit eivät itse tuota valoa. Lcd-televisioissa taustavalo voi olla joko ruudun reunoilla tai takana.

Maksimikirkkaus: Suurin mahdollinen kirkkaus, mitä televisio voi toistaa. Tällä on merkitystä lähinnä laajasävysisältöjä katsellessa.

Oled: Lcd-tekniikkaa uudempi paneelitekniikka. Mahdollistaa kirkkaan, kontrastikkaan ja värikylläisen kuvan. Oled-televisiot ovat tyypillisesti ohuita ja varsin kalliita.

Ultra-HD: 3 840 × 2 160 kuvapisteen tarkkuus, neljä kertaa niin tarkka kuin täysteräväpiirtotarkkuus. 

Valovuoto: Lcd-paneelien ominaisuus, jossa taustavalo paistaa paneelin läpi epätasaisesti. Voi olla hyvinkin häiritsevää esimerkiksi tummasävyisissä kohtauksissa.

Lue myös: Testasimme television lisäkaiuttimet ja lisäkaiutinjärjestelmät – erittäin hyvästä äänenlaadusta joutuu maksamaan vähintään 500 euroa, mutta hyvää ääntä saa jo 170 eurolla.

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkeli on julkaistu alun perin 8.7.2020 ja tarkastettu viimeksi 11.11.2021.

Kommentit (3)

Miksi ette käsitelleet 100Hz paneeleita ja niiden liikenopeuksia 50Hz paneeleihin verrattaessa???
Myös teksti-tv:n laatu on monille tärkeä ominaisuus (saattaa puuttua esim.alasivujen lukitus, kuten mm.
SONY:lla joka on erittäin kiusallista) sen sivumuisti ja nopeus.

no meitsil on 48 neliö yksiö ja sinne mahtuu helvetin hyvin noin 3.78 metrin telkkari mut nyt joudun tyytymään 65 tuuman sonyyn ja sekin sopii hyviin mun kämppää kun vuode sohva ja jenkki sänkky eli nou broblem…..

LG.n SmartTV kaukosäädin on jätetty joka testissä huomioimatta! Tarkoitan Magic remotea, mitä muilla valmistajilla ei ole. On varmaan paras tapa ohjailla älytelevision kaikkia sovelluksia, harmi kun ei PC käyttöön löydy vastaavaa hiiren korvaajaa..

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.