Tarvitseeko älypuhelimeen ostaa tietoturvaa? ”Riippuu käyttäjästä”, vastaa asiantuntija

Mobiilipankissa asiointiin lisäturvaa ei tarvita, kunhan käyttää pankin omaa mobiilisovellusta.

Kuluttaja törmäsi kännykkäkauppoja tehdessään visaiseen kysymykseen: onko älypuhelimeen tarpeen ostaa lisäpalveluna tietoturvaa?

Hän oli ostamassa uutta puhelinta kodinkoneketjun myymälästä. Myyjä kaupitteli tietoturvaa puhelimeen ja muihin laitteisiin kahden sadan euron pakettihintaan. Myyjän mukaan lisäturvasta olisi hyötyä etenkin, jos puhelimella asioi verkkopankissa.

Moni kuluttaja ajattelee puhelimensa olevan hyvin suojassa ilman erikseen ladattavia tietoturvapaketteja. Kysyimme liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksesta, ovatko erilliset tietoturvaohjelmat todella tarpeen älypuhelimissa.

Erityisasiantuntija Juha Tretjakov korostaa, että Traficom ei viranomaisena lähde neuvomaan kuluttajia siinä, mitä ohjelmia puhelimeen kannattaa ostaa ja asentaa.

”Asia ei ole yksiselitteinen. On hyvin paljon käyttäjän kulutustottumuksista kiinni, miten tietoturvallista puhelimen käyttö on”, Tretjakov sanoo.

Verkkopankkiasioinnissa erillinen lisäturva on tuskin tarpeen, jos asioinnissa käytetään pankin omaa mobiilisovellusta, Tretjakov arvioi.

”Pankkien omien mobiilisovellusten pitäisi olla itsessään riittävän turvallisia ilman lisäturvaa. Selaimen kautta asiointi on eri asia. Liikkeellä on paljon huijausviestejä, jotka voivat ohjata käyttäjän verkkoselaimen kautta huijaussivustolle, joka näyttää oikealta verkkopankilta.”

Kannattaa suosia virallisia sovelluskauppoja

Muilta osin Tretjakov ei ota kantaa siihen, kannattaako puhelimen käyttäjän maksaa lisäturvasta.

”Esimerkiksi se, miten helppoa on ujuttaa puhelimeen haittaohjelmia, riippuu paljon käyttäjästä.”

Tretjakov viittaa muun muassa siihen, että käyttäjä voi halutessaan asentaa puhelimeensa ohjelmia virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta. Yleisesti suositellaan, että mobiililaitteisiin asennettaisiin vain valmistajien omista sovelluskaupoista kuten App Storesta tai Google Playsta ladattuja sovelluksia. Ne ovat lähtökohtaisesti tietoturvallisiksi varmistettuja.

”Puhelimen käyttöjärjestelmä yleensä varoittaa, jos käyttäjä on asentamassa laitteelle ohjelmaa muualta kuin virallisesta sovelluskaupasta. Ehkä tarvetta lisäturvalle ei ole, jos puhelinta käyttää varoitusten mukaisesti.”

Jos tällaisia ohjelmia kuitenkin asentaa, silloin lisäturvasta saattaa olla hyötyä.

”Siinä tapauksessa tietoturvatuotteet voivat antaa lisäturvaa. Mutta kannattaako niistä maksaa, siihen en voi ottaa kantaa”, Tretjakov sanoo.

Kommentit (2)

Applen iPhone-puhelimiin voi ladata ohjelmia vain App Storesta, joten varoittelut muualta ladattavissa sovelluksista ovat tältä osin turhia. Kokonaan toinen asia on, jos puhelimen tietoturvaa on lähdetty tietoisesti rikkomaan jailbreak-tyyppisellä ohjelmalla. Tätä ei voi tehdä vahingossa, ja tekijä lieneekin tai ainakin hänen pitäisi olla selvillä riskeistä.

Kokemuksesta tiedämme, että sataprosenttista tietoturvaa ei ole olemassakaan.
Häirintää, huijauksia petoksia jne. tapahtuu päivittäin kaikkialla.
Paljon riippuu käyttäjästä, mutta kaikki me olemme alttiita ”nettimaailman väärinkäytöksille”.

Valtaosalla käyttäjistä ei ole mitään tietoa esim tietoturvasta, mitä sen huomioimiseksi olisi tiedettävä ja tehtävä.

Ristiriitaista, parhaimmillaan nettimaailma todella loistava apu niin arjen asioihin, tietolähteenä ja syvällisempäänkin.
Pahimmillaan pilaa kaiken mahdollisen.

Mutta, on hyvä muistaa, että me ihmiset nämä systeemit ovat kehittäneet – tietämystä väärinkäytöksiin on siis omasta takaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.