Tarkista mökin kunto ennen ostamista – juokseva vesi tai katon kunnostus lisää hintaa jopa 10 000 eurolla

Mökin ostajan kannattaa ottaa kunnolla selvää rakennuksen kunnosta, aivan kuten kodin ostajankin. Repsottavat nurkat lisäävät helposti hintaa tuhansilla euroilla.

Vuokramökki tulee varsin pitkään edullisemmaksi kuin ostomökki, selvisi Kuluttajan esimerkkivertailussa. Paljon tosin riippuu siitä, mitä kaikkea kuluihin lasketaan mukaan ja etenkin se, kuinka tunnollisesti mökkiä pidetään yllä. 

Juoksevien kulujen ohella mökistä koituu pitkällä aikavälillä remonttikustannuksia. Remontit ovat toisaalta kuluerä, toisaalta mökin arvoa nostava sijoitus. Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo neuvoo, että kiinteistölle kannattaisi perustaa huoltokirja, fyysisesti tai kännykkäsovellukseen.

”Siihen kirjataan kaikki tehdyt remontit ja kunnostukset materiaaleja, aikataulua, hintaa, maalien laatua ja värikoodia myöten. Siihen kirjataan myös suunnitelma siitä, mitä kiinteistölle pitää tehdä 5, 10 ja 25 vuoden sisään. Arvion voi tehdä itse, tai voi käyttää ammattilaisia.”

Remonttien kustannuksia on yhtä moneen lähtöön kuin mökkejä ja mökinomistajien toiveita. Näin Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja arvioi tyypillisiä kustannuksia:

* Täydellinen keittiöremontti 5 000–10 000 euroa.
* Kattoremontti 100–200 euroa neliömetriä kohti.
* 50 neliömetrin terassin rakentaminen 5 000 euroa.
* Saunarakennus valmiina 10 000–20 000 euroa, aitta tai varasto 1000–10 000 euroa.
* Niin sanotun kesäveden asennus 1 000–2 000 euroa. Vesi tulee pumpulla järvestä tai kaivosta mökkiin ja saunaan, ja laitteet kerätään pois talveksi.
* Lvi-remontti 5 000–10 000 euroa. Putket ja letkut kaivetaan routarajan alle, asennetaan lämmin vesi, wc ja suihku. Varustelun lisääminen nostaa myös hiukan vuosittaista kiinteistöveroa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.