Tapaturmavakuutukset aiheuttavat vakuutuksenottajille eniten ongelmia

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine käsittelee vuodesta toiseen kaikkein eniten juuri tapaturmavakuutuksia koskevia riita-asioita.

Kun vakuutusyhtiön kanssa ilmenee ongelmia, neuvoa voi kysyä ensisijaisesti vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä. Jos yrityksen kanssa ei siltikään pääse sovintoon, riidan voi viedä Finen ratkaistavaksi.

Tapaturmavakuutukset ovat vuodesta toiseen ongelmallisin vakuutustyyppi, kun katsoo Finen käsittelemiä riita-asioita. Myös Finen neuvontapalvelussa vastataan yleisimmin joko tapaturma- tai kotivakuutusta koskeviin kysymyksiin. Julkaisimme Kuluttajassa 4/2021 tapaturmavakuutustestin, jossa vertaillaan ehtoja, hintaa ja yritysten asiakastyytyväisyyttä

Finen mukaan suurin osa tapaturmavakuutuksiin liittyvistä kysymyksistä koskee olkapään, polven tai akillesjänteen vammaa koskevia syy-yhteystapauksia ja niiden hoitokulujen korvattavuutta. Vakuutusyhtiöt yleensä kirjaavatkin näitä vammoja koskevat poikkeukset ehtoihinsa hyvin yksityiskohtaisesti.

Myös tapaturman yhteydessä paljastuvat ja vakuutuksen ulkopuolelle rajatut kulumat, rappeumat sekä sairaudet aiheuttavat päänvaivaa.

Pysyvän haitan korvausta ja etenkin haitan astetta koskevat kysymykset ovat nekin Finessä yleisiä. Kaikki yhtiöt nimittäin maksavat korvauksen sen mukaan, mihin haittaluokkaan vamma osuu. Haittaluokat määritellään työtapaturma- ja ammattitautilaissa, ja niitä on 20. Finen riita-asioissa haittaluokan suuruutta on arvioitu erityisesti ortopedisten vammojen ja aivovammatapausten kohdalla.

Testissämme vakuutusyhtiöiden väliltä löytyi myös pieni ero siinä, mistä haittaluokasta lähtien pysyviä haittoja korvataan. Valtaosassa vakuutuksista korvauksen voi saada jo haittaluokka 1:stä. Ifin vakuutus korvaa vain sormien ja silmien vammat haittaluokasta 1 lähtien, muissa vaaditaan haittaluokka 2.

Esimerkiksi jalkavammassa tämä tarkoittaa, että If on ainoa yhtiö, joka ei korvaa isovarpaan menetystä. Se maksaa korvauksen vasta, jos tapaturmassa menettää isovarpaan lisäksi kaksi muuta varvasta.

 

Koko testi on Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumeron painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.