Taivaalta sataa uudenvuodenyönä tonnikaupalla metallia – mitä aineita ilotulitteissa käytetään?

Ilotulitteiden pienhiukkaset voivat aiheuttaa jopa yskää tai hengenahdistusta.

Ilotulitteet ovat kauniita katsella, mutta ikäviä hengittää. Tukesin arvion mukaan suomalaiset ampuvat vuodenvaihteessa taivaalle noin 300 000 kiloa ilotulitteita, jolloin ilmaan lentää muun muassa noin 10 000 kiloa metallia.

Pauke nostaa hetkellisesti pienhiukkasten määrää ilmassa, mikä voi aiheuttaa yskää tai hengenahdistusta herkimmille, kuten pienille lapsille tai keuhko- ja sydänsairauksista kärsiville.

Ilotulitteet heikentävät ilmanlaatua etenkin tyynellä säällä, jolloin ilmanlaatu voi olla huono tai erittäin huono. Ilmansaasteille herkkien kannattaa nauttia näytöksestä etäältä.

Pääkaupunkiseudulla korkeimmat ilotulitusten aiheuttamat pienhiukkasten tuntipitoisuudet ovat olleet 250–350 mikrogrammaa kuutiometrissä, kun keskiarvo on 8–13 mikrogrammaa.

Ilotulitteiden väriloisto ja pauke syntyvät lukuisten kemikaalien yhdistelmästä. Ruuti koostuu rikistä, hiilestä ja kaliumnitraatista. Väriloisto syntyy eri aineista: punainen strontiumin ja litiumin seoksesta, oranssi kalsiumista, keltainen natriumista, vihreä bariumista, sininen kuparista, purppura strontiumin ja kuparin seoksesta ja hopea alumiinista, titaanista ja magnesiumista. Kuparia sisältää esimerkiksi crackling star -niminen, rätinää aikaansaava aine.

Ympäristölle haitallisimpia aineita on kielletty ilotulitteista. Esimerkiksi lyijyä ja heksaklooribentseeniä eli HCB:tä tuotteissa ei saa enää olla, eikä niitä ole Tukesinkaan tuoreimmissa testeissä esiintynyt.

Valmistajien mukaan tuotteen CE-merkintä kertoo, ettei tuotteen valmistukseen ole käytetty kiellettyjä aineita.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kuluttajassa 8/2018. Lue lisää ilotulitteiden valmistuksesta artikkelistamme Ilotulitteiden pimeä puoli.

Kommentit (5)

Typerää törsäämistä, suoranaasta rahan hukkaan heittämistä, taiivhalle!!!!!
Ei kannata typeröörä.

Kaliumnitraatti (KNO3) käytetään lannotteissa. Kaikki muut ovat alkuaineita, joiden kaivaminen maaperästä saastuttaa moninkertaisesti tuohon käyttöön verrattuna.

Eiköhän ne rakettien alkuaineetkin ole kaivettu maaperästä, minkä lisäksi vielä ammutaan taivaalle. Ei se haitta ainakaan pienene, ja hyödyllisempääkin käyttöä voisi keksiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.