Suomalaiset menettäneet miljoonia euroja puhelinhuijareille – pian operaattorille voi rapsahtaa sakko

Operaattorien on estettävä ulkomaisesta matkapuhelinverkosta tulevan numeron väärentäminen lokakuusta 2023 alkaen.

Teleoperaattoreille on tulossa vuonna 2023 velvoite estää soittajan matkapuhelinnumeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen vastaanottajille.

Kuluttaja-lehti uutisoi tammikuussa, että liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee määräystä, jolla teleoperaattorit velvoitetaan estämään soittajan numeron väärentäminen suomalaiseksi puhelinnumeroksi. Tuolloin kerrottiin, että ensi vaiheessa operaattoreille annetaan asiassa suositus, joka muutettaneen myöhemmin velvoittavaksi määräykseksi.

Taustalla on ulkomailta tulevien huijauspuhelujen räjähdysmäinen kasvu. Keskusrikospoliisin mukaan suomalaiset menettivät teknisen tuen huijauspuheluissa yli seitsemän miljoonaa euroa vuosina 2020–2021.

Uudet velvoitteet voimaan vaiheittain

Traficomin kehityspäällikkö Lauri Isotalo kertoo, että Traficom päivitti toukokuussa 2022 määräystä, johon lisättiin soittajan numeron väärentämisen estämistä koskevat velvollisuudet. Velvoitteet tulevat voimaan vaiheittain.

1.7.2022 alkaen operaattoreiden on täytynyt estää soittajan numeron väärentäminen ja huijaussoittojen välittäminen vastaanottajille, kun kyse on kiinteästä verkosta tulevasta puhelusta. 2.10.2023 velvoite laajenee koskemaan myös matkapuhelinverkosta tulevia soittoja.

”Määräys arvioitiin virastossa tarpeelliseksi, jotta ulkomaiset soittajan puhelinnumerot välitetään puhelun vastaanottajalle väärentämättöminä. Määräys voitiin nyt antaa, koska tekniset ratkaisut väärennettyjen numeroiden havaitsemiseksi ja tapauksiin puuttumiseksi ovat kehittyneet riittävälle tasolle”, Isotalo kommentoi.

Isotalon mukaan sähköisen viestinnän palveluista annettu laki mahdollistaa teknisiä määräyksiä, joilla operaattorien on käytännössä helpompi noudattaa lakia. Määräykset voivat koskea esimerkiksi soittajan numeron välittämistä teleyritysten välillä tai viestintäverkon valvontaa.

Millaisia seuraamuksia operaattoreille voi tulla, jos velvoitetta laiminlyödään?

Isotalon mukaan operaattorille voidaan antaa huomautus tai asettaa uhkasakko.

”Velvoitteen tehosteeksi voidaan asettaa myös uhka siitä, että toiminta keskeytetään tai toimenpide teetetään operaattorin kustannuksella.”

Isotalon mukaan uhkasakon määrää ei ole ennalta määrätty, vaan se harkitaan tapauskohtaisesti. Uhkasakko tuomitaan maksettavaksi, jos velvoitetta ei ole noudatettu annettuun määräaikaan mennessä.

Kommentit (1)

Erinomainen uudistus. Kun päästäisiin eroon kotimaisistakin robottipuheluita. Ilmeisesti on liian tuottoisaa verraten mahdollisten sanktioiden aiheuttamaan haittaan, että tekevät uhallakin tällaisia kampanjoita. Siinähän on kohtalaisen alhaiset kulut ja ikäviä seuraamuksia ei tule ennen kuin aikojen päästä, kun riittävän moni valittaa viranomaisille ja viranomaiset katsovat, että jotakin pitäisi tehdä, joten päällekäyvää pakkomyyntiä ja suoranaisia huijauksia ehtii tehtailla koko tukun ennen kuin mitään vastatoimia tulee.
Toisaalta rikoshistoria osoittaa, että elämäntapahuijarit eivät lopeta milloinkaan, vaikka olisivat jääneet kiinni kuinka monta kertaa tahansa. Uudet huijauskampanjat käynnistetään jo kiven sisässä, kun viimeisintä tuomiota lusitaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.