Tiedätkö jokamiehenoikeuksien rajat? Saunavihdan tekoon vain luvan kanssa

Luonnosta löytyy terveellistä syötävää lähes rajattomasti. Mutta tiesitkö, että edes jokamiehenoikeudet eivät anna lupaa poimia omine lupineen mitä tahansa?

Suomessa on maailmanlaajuisesti vertailtuna harvinaisen laajat jokamiehenoikeudet, joiden ansiosta luonnosta voi kerätä ilmaiseksi ravinteikasta ruokaa. Ihan kaikkeen jokamiehenoikeudetkaan eivät ulotu.

Esimerkiksi saunavihtaa varten tarvittavia oksia ei voi käydä riipimässä lähimmästä koivusta ilman maanomistajan lupaa: puun kuoren, oksien, lehtien, pihkan, mahlan ja jopa käpyjen kerääminen vaatii maanomistajan luvan. Kiellettyä on myös muodikkaiden kuusenkerkkien ja pakurikääpien kerääminen ilman lupaa.

Luvanvaraisia raaka-aineita on myös maassa. Edellä luetellut puun osat ovat luvanvaraisia myös kaatuneista puista irrotettuina. Myös sammalen, jäkälän tai turpeen kerääminen sekä ruohon niittäminen vaativat maanomistajan luvan.

Kannattaa myös muistaa, että jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa joka paikassa. Niitä on rajoitettu tietyillä alueilla, kuten kansallispuistoissa, ulkoilualueilla sekä luonnonsuojelualueilla.

Mutta mistä sitten tietää, kuka maan omistaa?

Asiaa voi kysyä Maanmittauslaitoksesta. Laitoksen nettisivuilla voi selvittää kiinteistötunnuksen alueelle, jonka omistajan haluaa tietää. Kun kiinteistötunnus on selvillä, voi soittaa Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun (puh. 029 530 1110). Puhelimitse voi saada vuoden aikana enintään 10 kiinteistön omistajatiedot veloituksetta.

Lue, miten luonnon ilmaisia antimia kannattaa kerätä ja hyödyntää – ja miksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.