Yllättikö energian hinta taloyhtiösi? Vastikkeiden korottamiseksi on pidettävä ylimääräinen yhtiökokous

Taloyhtiö voi laskea huoneistojen sisälämpötiloja yhdellä asteella ilman yhtiökokouksen päätöstä, tulkitsee Kiinteistöliiton asiantuntija.

Ennätyslukemissa huiteleva sähkön hinta on aiheuttanut monessa taloyhtiössä ikävän yllätyksen. Yhtiökokoukset pidetään yleensä keväällä, eikä viime keväänä osattu välttämättä varautua energiakustannusten nopeaan nousuun.

Mitä jos keväällä päätetyt hoitovastikkeet eivät riitäkään kattamaan nousseita kustannuksia?

Taloyhtiö voi korottaa vastikkeita kesken kauden, mutta se edellyttää ylimääräisen yhtiökokouksen järjestämistä, kertoo Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.

”Vastiketta on mahdollista nostaa, jos varsinaisessa yhtiökokouksessa päätetty vastiketaso ei ole riittävä yhtiön nousevien kulujen kattamiseksi. Vastikkeen korottamisesta täytyy kuitenkin päättää yhtiökokouksessa”, Haltia sanoo.

Ylimääräiselle yhtiökokoukselle ei ole tarvetta, jos yhtiökokouksessa on jo aiemmin päätetty, että taloyhtiön hallituksella on valtuudet periä esimerkiksi yhden tai kahden kuukauden vastikkeita vastaava ylimääräinen summa osakkailta tarpeen vaatiessa.

Se on hyvä tapa varautua yllättäviin kustannusten nousuun taloyhtiössä, sanoo Kiinteistöliiton talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen.

”Näin huolehditaan yhtiön maksukyvystä, vaikka kustannukset kertyisivät eri tahtiin vastiketulojen kanssa, kuten esimerkiksi kylmien kuukausien aikana, jolloin lämmityskulut ovat suurimmat.”

Suositus on, että taloyhtiöllä olisi jatkuvasti kassassaan noin kolmen kuukauden vastikkeita vastaava puskuri, jotta maksuvalmius säilyy yllättävissäkin tilanteissa.

”Nyt vallitsevassa tilanteessa huolellisuus ja tarkkuus talousarvion laadinnassa on tavanomaistakin tärkeämpää. Taloyhtiön on myös seurattava tarkasti kulujen kehittymistä ja vastikekertymää tilikauden aikana”, Järvinen sanoo.

Isot lämpötilan muutokset edellyttävät yhtiökokousta

Taloyhtiö voi tasapainottaa talouttaan myös säästämällä energiankulutuksessa. Huonelämpötilan laskeminen on yksi useimmin kuulluista energiansäästövinkeistä. Siitä puhutaan esimerkiksi valtionhallinnon käynnistämässä Astetta alemmas -kampanjassa.

Voiko taloyhtiö muuttaa asuinhuoneistojen lämpötiloja osakkaita kuulematta? Tapio Haltian mukaan se riippuu siitä, kuinka suuresta muutoksesta on kyse.

”Taloyhtiön hallitus voi päättää tehdä hienovaraista säätöä ja optimointia lämmitysjärjestelmään. Kuitenkin asumiseen laajemmin vaikuttaviin muutoksiin tarvitaan yhtiökokouksen päätös.”

Mikä sitten on huonelämpötilojen ”hienovaraista säätöä”, joka ei edellytä yhtiökokouksen päätöstä? Haltian mukaan säännökset eivät ota tähän suoraan kantaa.

”Mutta olemme tulkinneet, että sisälämpötilan laskeminen yhdellä asteella voisi olla sellainen muutos, joka ei vielä vaikuta olennaisesti asunnon käyttöön. Siihen hallituksen valtuudet voisivat riittää.”

Valtionyhtiö Motivan suosittelema sisälämpötila on oleskelutiloissa 20–21 astetta ja makuuhuoneissa 18–20 astetta. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asumisterveysasetuksen mukaan 18 astetta on sisälämpötilan toimenpideraja, eli sen alle asuinhuoneiston lämpötilaa ei saisi laskea. STM:n asumisterveysohjeen mukaan sitä alhaisempi lämpötila voi aiheuttaa terveyshaittaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.