Sähkölasku kasvaa taas – Miksi Vattenfall nostaa sähkösopimusten hintoja yli 13 prosenttia?

Vattenfall perustelee sähkösopimusten kallistumista vesivoiman niukkuudella. Yritys joutuu käyttämään fossiilisia polttoaineita, mikä tulee kalliiksi niin sähkönmyyjälle kuin asiakkaallekin.

Vattenfall ilmoitti äskettäin asiakkailleen, että maaliskuun alusta lähtien kestosopimusten hinnat ovat noin 13,4 prosenttia kalliimpia. Sähkölämmitystä käyttävälle omakoti- tai rivitaloasujalle se voi tarkoittaa yli 150 euron lisälaskua vuodessa. Se on paljon.

Vattenfall perustelee sähkön hinnankorotusta viime vuoden kylmällä talvella sekä kuumalla ja kuivalla kesällä, jonka vuoksi vesivoimaa oli niukasti tarjolla. Yrityksen mukaan sähkön tukkuhinnat ovat nousseet 41 prosenttia.

Mutta miksi Vattenfall korottaa hintoja vasta nyt? Vattenfallin kuluttajaliiketoiminnan johtajan Taija Sjöblomin mukaan kestosopimuksen todellinen hinta perustuu markkinahintojen pitkän aikavälin nousuihin ja laskuihin, jotka näkyvät kestosopimusten hinnoittelussa viiveellä.

”Käytännössä myyjä kuten Vattenfall on saattanut varmistaa sähkön hinnan, joka asiakkaalla on voimassa talvella 2019, tukkumarkkinoilta jo paljon etukäteen.”

Sjöblomin mukaan markkinahintojen nousu vaikuttaa kaikkiin kestosopimuksiin. Sähköä joudutaan tuottamaan fossiilisilla polttoaineilla, kun edullisempia tuotantomuotoja eli vesi- ja ydinvoimaa ei ole saatavilla riittävästi.

Fossiilisten polttoaineiden tuotantokustannukset ovat Sjöblomin mukaan huomattavasti korkeammat kuin uusiutuvien energiamuotojen. Vattenfall ja muut energiayhtiöt joutuvat myös ostamaan päästöoikeuksia niiden käytöstä, jolloin päästöoikeudet nostavat tukkuhintoja. Päästöoikeuksien hinnat nousivat rajusti vuonna 2018.

Sjöblomin mukaan on mahdotonta ennustaa etukäteen, jatkaako sähkön hinta nousuaan.

”Mikäli sää pysyy lämpimänä ja sateita saadaan erittäin runsaasti kevään aikana, markkinahinnat saattavat lähteä laskuun. Tämä olisi tietysti kuluttajan kannalta toivottava skenaario.”

Entäpä vuoden kuluttua, onko ihmisille odotettavissa yhä suurempia sähkölaskuja?

”Se riippuu siitä, mihin suuntaan sähkön tukkuhinnat kehittyvät. Nyt siis puhutaan pelkästään sähkön osuudesta, joka on noin reilu kolmannes sähköstä maksettavasta kustannuksesta. Kuluttajan lopullisen sähkölaskun suuruuteen vaikuttaa myös sähkön siirtohinta sekä verot ja näiden mahdolliset korotukset.”

Kommentit (3)

Vuoden kuluttua hinnan tulee laskea joka tapauksessa radikaalisti kun Olkiluoto 3 on käynnissä…

Olette te uskomattomia, uskotte joulupukkiin! Yritykset ja varsinkin ne joilla on siihen mahdollisuus, pyrkivät mahdollisimman suureen voittoon. Siihen heillä on oikein lain turva. Kaikki käytettävissä olevat keinot käytetään sen toteutumiseen. Turha uskotella muuta. Energia, ruoka, terveydenhoito ym. ihmisille pakolliset hyödykkeet ja palvelut tulisi terminoida siten, ettei yksittäiset yritykset ja konsernit pysty tekemään yllätyksiä. Kuka toinen olisi parempi turvaamaan meille kansalaisille pysyvän suojelumekanismin, kuin Jyrki Katainen? Hänhän juuri ajamillaan päätöksillä käynnisti mahdollisuuden nykyisekaltaisiin ylilyönteihin. Vasta eläköidyttyään useampi korkeassa asemassa oleva kokomusvirkamies ja politikko oivaltaa vääryyden mihin kyseinen politiikka on johtanut. Yksi ”heränneistä” on Raimo Ilaskivi. Mitä meidän tulisi tehdä, ettemme taas kerran huomaa valitsemiemme päätöksentekijöiden vievän meitä yhä syvemmälle kyseiseen suohon? Vaalit ovat tulossa, mutta onko niiden tuloksella todellisia vaikutusta oikeudemukaisempaan yhteiskuntaan?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.