Saako kaupan ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvatettua syötävää koko vuoden tarpeiksi?

Kokeilimme, voiko kaupasta ostettuja ruukkusalaatteja ja -yrttejä kasvattaa kotioloissa.

Voiko kaupan ruukkuyrteistä ja -salaateista kasvattaa kotona purtavaa pidemmäksi aikaa, tai ties vaikka loppuelämän ajaksi? Karkea laskutoimitus kertoo, että rahaa ainakin säästyisi, maltillisellakin kulutuksella satanen tai pari vuodessa.

Lähdimme lähimarkettiin ostoksille, ja palasimme toimitukseen painavan kassillisen kera. Saaliina oli 13 vihertävää herkkua: basilikaa, rosmariinia, romaine- ja lollorosso-salaattia, salviaa, meiramia, minttua, herneenversoa, lipstikkaa, villirucolaa, persiljaa, sitruunamelissaa ja viinisuolaheinää.

Istutuksen jälkeisenä aamuna näytti pahasti siltä, että pieleen meni. Monet yrtit, rucola ja viinisuolaheinä etunenässä, näyttivät lamaantuneen uusista olosuhteista. Suurilehtiset kasvit suorastaan valuvat nahkeina pitkin pöytää. Me emme kuitenkaan lannistuneet dramaattisesta alusta, vaan annoimme nuupahtaneelle viljelmälle lisää vettä. Ja sehän auttoi: iltapäivään mennessä kasvit näyttivät jo paljon paremmilta. 

Valitsimme yrteille ja salaateille 20-wattisen ledivalonheittimen, joita myydään rautakaupoissa ja tarjoustavarataloketjuissa. Kun yrttienkasvatuksen kannattavuutta laskee, pitää lampun hankintahintaan lisätä toki sähkönkulutus. Jos 20-wattinen valo on koko vuoden ajan jatkuvasti päällä, siitä tulee reilun parinkymmenen euron lisä sähkölaskuun.

Keittiöviljelijän ei kannata vaivata kovin paljon päätään valon värillä. Tärkeämpää on se, ettei valo ole liian heikkoa. Ledilamppu kannattaa kiinnittää mahdollisimman lähelle kasveja, mielellään korkeintaan parinkymmenen senttimetrin päähän.

Entä Kuluttajan kokeilun lopputulos? Voiko kotikutoisella yrttiviljelmällä ruokkia itseään tai perhettään vuosikausia? Ei välttämättä vuosia tai edes useita kuukausia, mutta plussan puolelle koimme jäävämme. Basilika ja minttu näyttivät menestyvän niin hyvin, ettei niitä tarvitse hakea kaupasta pitkään aikaan.

Lue koko artikkeli Kuluttaja-lehden numerosta 3/2020 tai tästä linkistä (tilaajille).

Silmiä avaavia juttuja, ei mainoksia

Kommentit (4)

Lasikuistilla nuo pärjäävät melko hyvin talvellakin; tosin en ole kaikkia kokeillut, mutta tarvitsevat jatkuvaa kastelua. Erityisesti basilikalla pitää olla oikeastaan koko ajan vettä astiassa. Pidän sitä lasipurkissa, jotta näen hyvin vesimäärän; varsinainen juoppo. Rosmariini pärjää myös hyvin, samoin minttu ja persilja. Tilli ei kauan kestä. Lipstikka on monivuotinen ja olen istuttanut sen kasvimaahan ja sieltä se tulee joka vuosi; kasvaa helposti toistametriseksi. Olen laittanut pari viinisuolaheinääkin kasvimaahan ja sekin tulee sieltä joka vuosi uudelleen.

Kun olen laittanut ostetun basilikan suoraan kasvamaan multaan, niin ei ole jaksanut kasvaa hyvin, mutta siitä otetut istukkaat kasvavat vallan mainiosti 👍 (istukkaat lasipurkkeihin veteen odottamaan, että juuret tulevat näkyviin ja sitten multaan.)

Hei, viime kesänä istutin palstalleni sitruunamelissan joka nyt änkee esiin mullasta, samaten kaksi oreganoo ja ruohosipulia. Kartanonsalaatti oli koko kesän komia.

Mulla kävi niin että kun istutin ostamani ruukkubasilikan isompaan ruukkuun, siitä pöllähti muutamassa päivässä ihan järkyttävä harsosääskiparvi. Viskasin ärsyttävän ötökkäruukun lasitetulle partsille vaikka ajattelin että basilika kuolee. No ei kuollut mutta ötökät ei kestäneet. Jälkeenpäin googlasin että harsosääsket rakastaa noin 24 lämpöastetta (eli partilla oli niille liian kylmä). Öitä en anna basilikan vielä ulkoilla mutta päivisin se saa olla partsilla arskaa ottamassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.