Autoilija, muistatko huolehtia renkaiden kulutuspinnasta ja rengaspaineista? Voit parantaa renkaiden kestoikää merkittävästi

Kesärenkaiden kestoikää voi parantaa merkittävästi huolehtimalla renkaiden kunnosta ja vaihtamalla renkaiden paikkoja kesken ajokauden.

Kirjoitimme Kuluttajan numerossa 2/2021 kesärenkaiden kestoiän parantamisesta. Lue koko artikkeli tästä

Nastarenkaat on kelin salliessa vaihdettava pois autosta maaliskuun loppuun mennessä. Vaihtaessasi kesärenkaisiin kannattaa pitää mielessä, että kesärenkaan uran minimisyvyys on lain mukaan 1,6 millimetriä. Vaihto on suositeltavaa urasyvyyden saavutettua neljän millimetrin rajan. Sen jälkeen esimerkiksi renkaan vedenpoisto-ominaisuudet heikkenevät tuntuvasti ja vesiliirron riski kasvaa.

Renkaiden urasyvyyden voi mitata urasyvyysmitalla. Sellainen maksaa halvimmillaan vain muutaman euron. Kulutusmittaukset suoritetaan aina sivu-urista renkaan molemmilta reunoilta sekä keskiurasta.

Renkaiden käyttöikää voi parantaa sillä, että huolehtii säännöllisesti oikeista rengaspaineista ja vaihtaa renkaiden paikkaa edestä taakse kesken ajokauden, esimerkiksi 7 500 kilometrin välein.

Renkaiden paineet olisi hyvä mitata aina kylmästä renkaasta. Jos ne mitataan lämpimästä renkaasta, tulisi paineiden olla noin 0,3 baaria kylmiä renkaita korkeammat. Myös lämpötilan lasku esimerkiksi 20 asteella vaatii 0,3–0,4 baaria korkeammat paineet.

Kaikilla autoilla on valmistajien antamat ohjearvot rengaspaineita varten. Usein etupyörien paine on merkitty takarenkaita korkeammaksi.

On suositeltavaa tarkistaa paineet kerran tai pari kuukaudessa ja useamminkin, mikäli lämpötiloissa on suurta vaihtelua, ajoa on erityisen paljon tai käytetyillä renkailla on taipumusta tyhjentyä itsekseen nopeasti.

Rengaspaineita mitattaessa kannattaa huomioida, että huoltoasemien mittareiden näytöissä saattaa olla heittoja keskenään. Niinpä onkin ensiarvoisen tärkeää, että mittaukset suoritetaan aina samalla mittarilla. Oma painemittari maksaa itsensä takaisin ajan mittaan monin verroin.

Huolehtimalla oikeista rengaspaineista ja vaihtamalla renkaiden paikkaa kesken ajokauden voi pidentää selvästi renkaiden kestoikää. Esimerkiksi kokeilussamme yksi rengaskerta kesti ajoa noin 30 000 kilometriä, kun renkaisiin ei kiinnitetty kesäkauden aikana sen kummempaa huomiota. Kun renkaiden kulumiseen ja paineisiin kiinnitti ajokauden aikana huomiota, seuraava samanlainen rengaspari kesti yli 55 000 kilometrin ajot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.