Postilakko voi jatkua jopa kuukauden: nämä asiat sinun kannattaa tietää

Kirjepostin, aikakauslehtien sekä pienikokoisten pakettien jakelu saattaa viivästyä jopa useilla viikoilla lakon takia.

Miten Postin työntekijöiden lakko vaikuttaa kirjeiden, pakettien ja lehtien jakeluun?

Postin mukaan esimerkiksi kirjepostin ja aikakauslehtien sekä pienikokoisten, kirjelaatikkoon mahtuvien XXS-pakettien jakelu saattaa viivästyä jopa useita viikkoja. Myös isompien pakettien toimituksissa voi olla useampien päivien mittaisia viiveitä, mutta viiveet ovat korkeamman automaatioasteen takia pienemmät kuin kirjepostissa. Ulkomaan lähetysten jakelussa viiveet riippuvat lähde- ja kohdemaasta: Ruotsista ja Baltian maista tulevat lähetykset Posti pyrkii jakamaan normaalisti, mutta muutaman päivän viiveet ovat mahdollisia. EU:n alueelta tulevat paketit jaetaan todennäköisesti muutamien päivien viiveellä. Euroopan ulkopuoliset lähetykset sen sijaan eivät liiku lakon aikana.  Lakko ei vaikuta Postin palvelupisteisiin tai sanomalehtien varhaisjakeluun. Lisäksi lakon ulkopuolella on turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät jakelutyöt kuten ruoka-, elintarvike-, lääke- ja sairaalalähetykset.

Kuinka kauan lakko kestää?

Tämänhetkisen tiedon mukaan lakko näyttäisi kestävän neljä viikkoa. Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti lakon maanantaina 11.11. Lakon ilmoitettiin aluksi kestävän kaksi viikkoa, sunnuntaihin 24.11. saakka, mutta sunnuntaina 10. marraskuuta PAU ilmoitti työnseisauksen jatkuvan vielä kaksi viikkoa pidempään, sunnuntaihin 8. joulukuuta asti. STT:n haastatteleman Postin poikkeustilannejohtaja Jarmo Ainasojan mukaan joulukortit on kuitenkin mahdollista saada jouluksi perille. Lakko voi loppua jo ilmoitettua aiemminkin, sillä sovittelua jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla keskiviikkona 13.11. klo 13.

Uskallanko tilata lakon aikana verkkokaupoista tuotteita?

Näillä näkymin postilaisten lakko vaikuttaa esimerkiksi maanantaina 11.11. vietettävään singles day -ostospäivään, 29.11. vietettävään black friday -ostospäivään, mustan perjantain jälkeiseen cyber monday -ostospäivään sekä mahdollisesti jopa joululahjaostosten toimittamiseen. On mahdollista, että lakon aikana tilattu tuote ei ennätä saapua edes jouluksi, mikäli jakeluviive jatkuu viikkojen mittaisena. Ennen tilaamista kannattaakin tarkistaa, tarjoaako myyjä muita toimitustapoja kuin postituksen. Postin lakko ei vaikuta muihin logistiikka- tai kuriiriyrityksiin. Esimerkiksi Matkahuolto pyrkii toimittamaan lähetykset lakon aikana normaaliin tapaan, mutta lähetysten kasvaneen määrän takia kuljetusajat voivat olla normaalia pidemmät. 

Mitä jos lasku tai viranomaiskirje jää saapumatta?

Kirjepostin jakeluhäiriöt vaikuttavat myös esimerkiksi pankki- ja viranomaispostiin sekä paperilaskuihin. Mikäli mahdollista, laskut kannattaa tilata suoraan verkkopankkiin sähköisessä muodossa eli niin kutsuttuna e-laskuna. Laskuttaja ei voi kuitenkaan velvoittaa asiakasta siirtymään e-laskuun. Mikäli paperilaskun jakelu viivästyy lakon takia, kuluttajalle ei pitäisi tulla viivästyskorkoja, Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtava asiantuntija Jukka Kaakkola kertoo Kauppalehdelle. Seura-lehdelle KKV:n Kaakkola puolestaan kertoo, että laskuttajien ja perijöiden tulee odottaa lakon päättymistä ennen perinnän ja laskutuksen jatkamista. Esimerkiksi Kelan etuuksien maksamisessa voi Helsingin Sanomien mukaan olla viivästyksiä, jos paperimuotoiset hakemukset jäävät postiin. Postilakon aikana kannattaakin käyttää pankkien ja viranomaisten sähköisiä palveluita paperilomakkeiden postittelun sijaan. Mikäli esimerkiksi maksukortti on lakon aikana vanhenemassa tai avainlukulistan numerot loppumassa, kannattaa olla yhteydessä suoraan omaan pankkiin.

Vaikuttaako lakko Kuluttaja-lehden ilmestymiseen?

Kuluttajan seuraavan numeron ilmestymispäivä on keskiviikko 11. joulukuuta. Lehden jakelu tilaajille saattaa viivästyä lakon takia. Kaikki lehden artikkelit ovat kuitenkin luettavissa verkkosivuillamme heti lehden ilmestymispäivänä. Verkkopalveluun kirjautumista varten tarvitset asiakasnumeron, joka löytyy lehden osoitelapusta sekä sähköisestä uutiskirjeestä. Asiakasnumerosi saat tarvittaessa selvitettyä myös asiakaspalvelustamme joko sähköpostitse osoitteesta asiakaspalvelu@kuluttaja.fi tai puhelimitse maksuttomasta palvelunumerostamme 0800 188 210 (arkisin 9:00-18:00). Asiakaspalvelun kautta voit myös vaihtaa perinteisen paperilaskun sähköpostilaskuksi, jolloin lasku lehdestä tulee automaattisesti sähköpostiisi. Voit myös tehdä verkkopankissasi e-laskusopimuksen käyttämällä viimeisimmän laskun viitenumeroa, jolloin lasku tulee automaattisesti verkkopankkiisi.

Kommentit (18)

Entä jos yrittää lähettää joulupaketin ulkomaille? Jääkö paketti Suomeen lakon ajaksi?

Riippuu siitä, mihin maahan paketti on lähdössä. Postin sivuilla kerrotaan: ”Suurin osa paketeista Euroopasta ja Eurooppaan toimitetaan maantiekuljetuksilla, joten vaikutus niihin on vähäinen. Lakko vaikuttaa voimakkaimmin kansainvälisiin paketteihin ja kirjelähetyksiin,jotka tulevat tai lähtevät Euroopan ulkopuolelle (esim. USA, Japani, Kiina) lentokuljetuksina. Nämä lähetykset toimitetaan lähtömaista vasta lakon jälkeen.”

Terveisin,
Ossi Jääskeläinen / Kuluttaja

Olemme maksaneet 13.01.2020-13.03.2020 Bangkokkiin siis edestakaisen lentomatkan sekä Pattayassa sijaitsevan hotellin. Meidän pitäisi saada viisumi Thaimaan Suurlähetyksestä. Meneeköhän kirjattu pikakirje suurlähetykseen?
Jos varmasti tiedämme sen menevän perille, niin voisimme vaikka hakea sen itse Helsingistä.
On aika kallista, jos postimme juuttuu postiin. Kirjeemme pitäisi olla saajalla viimeistään 23.12.2019.

Terveisin
Pirjo Parviainen

Kyllä itsellä paketti tullut virosta Helsingin kautta Loviisaan 15.11. Kun vielä sais sen jotenkin kotiin, sieltä kun ei jaa eteenpäin. Tyhmänä kun tilasin postin kautta olisin tilannut toisesta paikasta olisin saanut postnordin lähetyksellä.

OLen tilannut japanista 3 muki pakettia ja ne on kyllä jo kohdemaassa siis suomessa tullissa,minulla on seuranta numero niihin mukiin !Mitä voisin tehdä että ne tullataisiin ja lähetetäisiin minulle?

Tilasin paketin ulkomailta ennen lakon alkua. Ei ehtinyt tulla ennen lakon alkua. Saapumisilmoitus näissä tulee paperisena, joita ei nyt jaeta… Seurantanumeroa ei ole. Oletan että postin on säilytettävä pakettini kunnes saavat saapumisilmoituksen toimitettua minulle. Paketilla ei ole minulle kiire.

Eivät säilytä, paketit palautuvat takaisin lähettäjälle lakosta huolimatta, mikäli niitä ei noudeta…

Kysyin postista. Paketit joista pitäisi tulla paperinen saapumisilmoitus eivät liiku tällä hetkellä vaan odottavat lajittelukeskuksessa. Kun lakko päättyy niin alkavat jakamaan saapumisilmoituksia. Eli mitään ei tapahdu ennen lakon päättymistä, paketti ei myöskään palaudu lähettäjälle.

Lähdin etsimään muistin virkistykseksi onko vastaavia tilanteita ja törmäsin tähän kommenttiketjuun. Minulle oli tullut paketti ystävältä Kiinasta, 12.11. leimattu saapumisilmoitus jaettiin eilen 2.12. Menin pakettia kyselemään, ja palvelupisteen kassa katsoi tiedoistaan paketin jo olevan matkalla takaisin lähettäjälle Kiinaan. Eipä näköjään turhia odoteltu. Ystäväni joutuu vielä maksamaan palautuskulut, jos haluaa paketin lunastaa Kiinassa takaisin. Hävettää vietävästi kertoa tästä hänelle. Jo toinen kerta sama juttu. Pari vuotta sitten ongelmana oli maksetusta muutosta johtuneesta uudelleenohjauksesta huolimatta matkalle jäänyt saapumisilmoitus.

Sama, tilasin 2.11. paketin briteistä. Postin noutoilmoitus oli kirjattu 7.11. ilmoitus tuli postilaatikkoon 29.11. menin noutamaan niin paketti lähetetty takaisin britteihin… Saas nähdä miten ymmärtäväinen on kauppias Englannissa.
Kiitos postille. (Ei sähköistä saapumisilmoitusta tai tekstaria)

sama juttu kävi mulla. 11.11 oli kirjattu postin noutoilmoitus. Tänään tuli lappu.Kas kummaa oli palautettu jo paketti!!

PostNordin kirjepaketit jakaa Suomessa Posti ja ne voivat siksi jäädä lakon ajaksi matkalle.

Hain passia ja se on lähetetty kirjattuna kirjeenä 12.11 Saksaan suomen suurlähetystöön. Lakon takia jäänyt passi Helsinkiin. Jos lakko lähipäivinä loppuu tarkoittaako, että sinä päivänä kestää vielä viikkoja ennenkuin perille saapuu vai ehtiikö ennen vuoden loppua perille?

Postin toiminta on todella alkeellista ja jälkeenjäänyttä. Odotin aikani postin vastaanottolappua mutta turhaan ainoa viesti minkä sain on lähettäjältä joka ihmettelee miksi en ollut hakenut pakettia postista vaan se oli palautunut hönelle takaisin? NO sain tietää, että postiin on tullut paketteja tiettynä ajankohtana, paketteja ei ole kirjattu sisään joten postin järjestelmästä ei saanut mitään tietoja ulos sen saapumisesta maahan, paketin seuranta siis näyttää pysähtyneen Kiinan rajan jälkeiseen lentorahtiin. En ole siis ollut mitenkään voinut tietää paketin sijainnista tai Postin mahdollisesta seurantakoodista. Posti on säilyttänyt pakettia jossain varastossa ja kas kun lakko loppuu, paketti on ollut maassa tarpeeksi pitkään eikä kukaan ole noutanut sitä, posti oli lakon jälkeen päättänyt palauttaa isohkon paketin takaksin Kiinaan tietenkin omalla kustannuksellaan. Paljonkojhan tämä älytön Postin sählääminen maksaa postilaitokselle itselleen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.