Palovaroitin ei reagoinut savuun: poistettiin markkinoilta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes testasi seitsemän palovaroitinta ja löysi yhdestä laitteesta puutteita. ElectroGEAR HS-102/93600 -palovaroitin ei reagoinut savuun riittävän tehokkaasti. Maahantuoja on vetänyt laitteen pois myynnistä.

Muut Tukesin testaamat ja testin läpäisseet mallit ovat Icas IIR-SLi, Airam KD-133A, Deltronic PS-1211, Fireman 5705 230 V, Housegard SA401S ja NordSafe HS-104. Icas on ionisoiva palovaroitin, muut mallit optisia.

Optinen palovaroitin on herkempi havaitsemaan kytevässä palossa syntyviä suuria savuhiukkasia, kun taas ionisoiva palovaroitin havaitsee herkemmin yleensä liekehtivässä palossa aiheutuvia pieniä savuhiukkasia.

Tukes testasi palovaroitinten savuherkkyyttä eurooppalaisen standardin mukaisesti neljässä eri testipalossa. Testeissä poltettiin muun muassa puuvillaa ja puuta. Jokaisesta laitteesta testattiin neljää kappaletta.

Asuinrakennuksessa pitää lain mukaan olla yksi palovaroitin 60 neliötä kohden. Valmistajien mukaan yksi laite toimii keskimäärin noin 5–10 vuotta. Laite pitää uusia viimeistään laitteen pohjaan merkittynä ajankohtana.

Palovaroittimen toimivuutta suositellaan testattavaksi kerran kuussa ja aina silloin, kun on ollut pidempään poissa kotoa. Testaaminen onnistuu testinappia painamalla.

Kommentit (1)

Pojallani herkkä palovaroitin. Grillattiin maissia ja makkaraa ja syötiin ne ja juteltiin rauhassa. Kun mentiin sisälle, avattiin olohuoneen ovi, 5-6 m etäisyydellä katossa oleva palovaroitin alkoi alle 30 sek. huutamaan. Minkäänlaista savua ei ollut, vain hieman grilliruoan tuoksua. Grilli oli ovesta 5 m sivussa ja noin 8-10 m etäisyydellä.
6-2018

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.