Ostajan opas: pyykinpesukone

Tämä opas on vuodelta 2015. Tuoreimman version pyykinpesukoneiden ostajan oppaastamme löydät täältä.

 

Pyykinpesukone hankinnassa? Kun valitset itsellesi pesukonetta, selvitä mitä ominaisuuksia pesukoneeltasi tarvitset.

Mieti minkä kokoinen pyykinpesukone on sinun pyykkimäärällesi sopiva, sillä jatkuva vajaiden koneellisten peseminen liian suuressa pesukoneessa on tuhlausta.

Tutustumalla energiamerkinnän kulutuslukuihin voit vertailla koneita keskenään. Energiamerkinnästä saat tietoa pesukoneen energiatehokkuusluokasta, vuosittaisesta sähkön- ja vedenkulutuksesta, täyttömäärästä, linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Voit vertailla pesukoneita tutustumalla Kuluttaja-lehden pesukonetesteihin.

Muistilista pesukoneen valintaan

 • Hanki sopivan kokoinen pyykinpesukone: mieti paljonko pyykkiä tulee ja mihin tilaan koneen on mahduttava.
 • Energiamerkintä: merkintä auttaa sinua vertailemaan koneiden energiatehokkuutta ilmoittamalla kulutusluvut sekä pesu- ja linkoustehon.
 • Sähkön- ja vedenkulutus: energiatehokkuus ilmoitetaan asteikolla A+++ – D.  Energiamerkki kertoo myös sähkön- ja vedenkulutuksesta.
 • Huuhtelu: selvitä onko koneessa lisähuuhtelutoiminto.
 • Linkousteho: tehokas linkous pienentää pyykin jäännöskosteutta ja nopeuttaa kuivumista.
 • Pesuohjelmat: koneita markkinoidaan lukemattomilla pesuohjelmilla, selvitä ne toiminnot, joita sinä tarvitset.
 • Ääni: koneiden äänenvoimakkuudessa on eroja, vertaile ilmoitettuja desibelejä.
 • Käytettävyys: onko luukun kätisyys vaihdettavissa ja miten helppoa on puhdistaa pesuainelokero?

Tietoa ostajalle

Hanki sopivan kokoinen pyykinpesukone

Mitoita pyykinpesukone pyykkimäärien ja pesutiheyden mukaan. Jos peset usein ja vähän kerrallaan tai jos taloyhtiössä on yhteispesula, riittää pienempikin pyykinpesukone.

Lapsiperheelle, jossa pestään paljon pyykkiä, sopii pesukone, jonka täyttömäärä on 8 kg:sta ylöspäin. Pienemmille kotitalouksille 5 – 7 kg:n kone on sopivampi. Kapeisiin pesukoneisiin, joka useimmiten ovat päältä täytettäviä, mahtuu vähiten pyykkiä. Älä osta liian isoa konetta, sillä on epätaloudellista pestä vajaita koneellisia. Määräautomatiikalla sekä vajaatäyttötoiminnoilla voidaan toki pestä myös pienempiä määriä.

Valitse pyykinpesukone niin, että se sopii käytettävissä olevaan tilaan. Päältä täytettävät koneet ovat kapeita (leveys 40 – 45 cm), joten ne mahtuvat ahtaaseenkin tilaan. Edestä täytettävän (noin 60 cm leveän) koneen päälle on mahdollista asentaa saman sarjan kuivausrumpu. Päältä ja edestä täytettävät pesukoneet eivät olennaisesti eroa toisistaan pesutulokseltaan ja kestävyydeltään.

Energiamerkintä

Energiamerkintä ilmoittaa pyykinpesukoneiden energiatehokkuuden asteikolla A+++ – D. Pyykinpesukoneiden tulee kuitenkin vähintään olla energialuokkaa A+. Linkoustulos esitetään asteikolla A – G. Pesutehosta ei merkissä kerrota, koska kaikkien yli 3-kiloisten koneiden pesutehon tulee olla A-luokkaa.

Sähkön- ja vedenkulutus

Kun valitset pesukonetta, vertaile koneiden sähkön- ja vedenkulutuksia. Energiamerkistä ja pesukoneen tuoteselosteesta saa keskeiset tiedot;

 • energiatehokkuusluokka
 • vuotuinen sähkönkulutus
 • vuotuinen vedenkulutus
 • täyttömäärä
 • linkoustulos
 • äänenvoimakkuus.

Huomaa kuitenkin, että energiamerkissä ilmoitetut kulutusluvut toteutuvat vain silloin, kun pestään täysiä koneellisia ja käytetään energiatehokkaita eko-ohjelmia, jotka kestävät useita tunteja.

Kiinnitä huomiota etenkin vedenkulutukseen, sillä vesi tulee usein kalliimmaksi kuin sähkö. Pesukoneet ovat kehittyneet vuosi vuodelta vähemmän vettä ja sähköä kuluttaviksi.

Voit vaikuttaa vedenkulutukseen ohjelmavalinnoillasi. Kysy myyjältä käyttämiesi pesuohjelmien sähkön- ja vedenkulutuksia. Yksittäisten pesuohjelmien kulutusluvut puuttuvat usein käyttöohjeista.

Huuhtelu

Pesukonetesteissä erityiseksi ongelmaksi on noussut pyykinpesukoneiden huono huuhtelutulos, joka on paljolti seurausta koneiden vähentyneestä vedenkulutuksesta.

Useimmissa malleissa on lisähuuhtelun valitsin. Lisähuuhtelua tarvitaan etenkin vauva- ja allergiaperheissä.

Energiamerkinnästä ei löydy tietoa pesukoneen huuhtelutuloksesta. Kuluttaja-lehden testeissä on mitattu pyykinpesukoneiden huuhtelutehoa.

Linkousteho

Varmista ostotilanteessa, voiko linkousnopeutta säätää ja minkälaiset ovat eri ohjelmien maksimilinkousnopeudet. Pesukoneiden linkousteho vaihtelee ohjelmakohtaisesti ja koneesta riippuen. Myös pestävä materiaali ja koneen täyttömäärä vaikuttavat linkoustehoon. Hyvä linkousteho nostaa koneen hintaa.

Tehokas linkous pienentää pyykin jäännöskosteutta ja nopeuttaa kuivumista. Linkoustehon tulisi olla vähintään 1000 kierrosta minuutissa, mikäli pyykki kuivataan pesun jälkeen koneellisesti.

Koneellinen kuivaus on sitä nopeampaa ja energiatehokkaampaa mitä suuremmilla kierroksilla pyykki on lingottu. Nopeuden nostaminen 1000:sta 1600 kierrokseen vähentää koneellisen kuivauksen sähkönkulutusta 25 prosenttia.

Pesuohjelmat

Selvitä, mitä ohjelmia ja ominaisuuksia pesukoneeltasi tarvitset.

 • Pesukoneessa voi olla esimerkiksi vedenmäärän- ja lämpötilanvalitsimet sekä kirjo-, valkopyykki- ja hienopesuohjelmat.
 • Kiinnitä huomiota pesuohjelmien muunneltavuuteen. Valinnanmahdollisuudet lisääntyvät, kun voit säätää pesuveden lämpötilan lämpötilanvalitsimesta.
 • Varsinaisten pesuohjelmien lisäksi valittavissa voi olla myös linkousnopeus, käyntiaika, huuhtelut tai käyntirytmi.

Pesuohjelmien nimikkeistö on kirjavaa ja ohjelmien sisältö jää usein epäselväksi. Erilaisten pesuohjelmien rakenteita on vaikea verrata toisiinsa, sillä käyttöohjeista puuttuvat usein ohjelmien yksityiskohtaiset kuvaukset; esimerkiksi pesuaika, huuhtelut ja välilinkoukset. Nämä toiminnot vaikuttavat ohjelmakohtaisesti koneen suorituskykyyn ja energiataloudellisuuteen.

Vaihtoehtojen suuri määrä ei aina merkitse ohjelmien tehokkuutta ja käytännöllisyyttä. Pyydä lisätietoa pesuohjelmien rakenteesta ja käyttötarkoituksesta. Kiinnitä huomiota myös siihen, miten kone opastaa käyttäjää ja antaa tietoa ohjelman etenemisestä. Selkeä näyttö helpottaa käyttöä.

Selvitä, onko pesukoneen linkousnopeus valittavissa ja millaiset ovat eri ohjelmien linkousnopeudet ja linkousohjelmat. Selvitä myös, missä vaiheessa kone linkoaa. Useimmat koneet linkoavat pesuveden pois ennen huuhteluihin siirtymistä valko- ja kirjopesussa, mutta ei pika- ja hienopesussa. Jos kone linkoaa pesuveden ennen huuhtelua, jauhemaisessa pesuaineessa mahdollisesti oleva zeoliitti linkoutuu kiinni vaatteisiin.

Pesukoneen hyvät huuhteluominaisuudet ovat tärkeitä etenkin allergikoille. Ylimääräiset huuhtelut parantavat huuhtelutulosta. Joissakin pesukoneissa on mahdollista lisätä vettä pesu- tai huuhteluvaiheeseen tai valita lisähuuhteluita. Jotkut pesukoneet kontrolloivat automaattisesti huuhtelukertojen riittävyyttä vaahdon perusteella ja lisäävät huuhteluita tarvittaessa. Pesuaineen oikea annostelu vähentää huuhtelutarvetta, mutta annosteluohjeet voivat olla hyvinkin tulkinnallisia.

Ääni

Koneiden äänenvoimakkuudessa on eroja, vertaile ilmoitettuja desibelejä.

Käytettävyys

 • Onko luukun kätisyys vaihdettavissa ja miten helppoa on puhdistaa pesuainelokero?
 • Kaupassa kannattaa tutkia esimerkiksi luukun avautuminen ja sulkeminen, pesuainelokerot ja nukkasihdin puhdistaminen.
 • Kokeile ohjelmanvalitsimia ja tutustu ohjelmamerkintöihin.
 • Selvitä, onko koneessa pesuohjelman seurantamahdollisuus tai jäljellä olevan ajan näyttö.
 • Tutustumalla koneiden käytettävyyteen huomaat eroja koneiden välillä.

Käyttö

Sijoita pyykinpesukone oikein

Varmista, että pesukoneen luona on tilaa työskennellä, ja että vesi-, sähkö- ja viemäriliitännät ovat riittävän lähellä. Huomaa, että luukun avautumissuuntaa ei voi aina vaihtaa. Pesukone liitetään maadoitettuun pistorasiaan ja vesiliitäntä tehdään kylmään veteen.

Pesukone tulisi sijoittaa riittävän kuivaan ja hyvin ilmastoituun tilaan. Tilassa on hyvä olla lattiakaivo ja tilaa likapyykille. Mikäli pesukone sijoitetaan kylpyhuoneeseen, tulee huolehtia siitä, että kone ei altistu jatkuvalle roiskevedelle. Pesukoneen osat voivat viottua kosteuden takia. Jos pesukone sijoitetaan kodinhoitohuoneeseen tai keittiöön, tulee sen alle laittaa vuotokaukalo.

Pesukoneessa on 2 – 4 säätöjalkaa, joilla koneen saa asennettua vaakasuoraan. Kun kone on tasapainossa, se käy tasaisesti, pysyy paikoillaan linkouksen aikana ja on mahdollisimman hiljainen.

Mitä ja minkä verran?

Pienpyykin pesee vaivatta kotona, mutta suuremmat pyykit kuten lakanat ja peitteet voi olla helpompi pestä ja kuivata pyykkituvalla, jos sellainen on käytettävissä, ja mattopyykit matonpesupaikalla. Mattojen pesuun kotikoneet eivät sovellu. Puvut pesetetään pesulassa.

Pese täysiä koneellisia, sillä se on energiataloudellista. Älä sullo konetta kuitenkaan liian täyteen, sillä silloin pesuteho heikkenee. Pyykin laittamisen jälkeen käden tulee mahtua nyrkissä pyykkikasan ja rummun väliin.  Jos koneessa on liikaa pyykkiä, pesuaine ei pääse liukenemaan kunnolla ja vaatteisiin saattaa jäädä pesuainejäämiä. Huomaa, että hienopyykin täyttömäärä on vain noin puolet koneen maksimitäyttömäärästä.

Älä käytä liikaa pesuainetta

Annostele pesuaineen määrä huolellisesti. Suomessa pesuvesi on yleensä pehmeää, joten pesuainetta tulisi käyttää vähemmän kuin kovan veden maissa. Ylimääräinen pesuaine heikentää huuhtelutulosta. Pesuainejäämät voivat tuottaa yliherkkyysreaktioita. 

Yliannostuksen riskiä lisää se, että käyttäjät ovat siirtyneet lyhytohjelmiin, kun koneiden pesuohjelmia on energiansäästösyistä pidennetty. Koneiden vedenkulutus on pienentynyt ja varsinkin pika- ja vajaatäyttöohjelmissa pesukoneet käyttävät vähän vettä. Vähennä annostelua, kun peset vajaita koneellisia tai kun pyykki ei ole kovin likaista.

Kun pesuainetta annostellaan liikaa pesuaikaan tai vesimäärään nähden, pesuaineen sisältämä zeoliitti voi tiivistyä saven lailla koneen pintoihin ja putkiin. Vettä pehmentävää, kalkkia sitovaa zeoliittia muodostuu enemmän matalammissa lämpötiloissa. Zeoliitti voi vaurioittaa pesukonetta ja tuottaa palovaaran.

Vaativissa olosuhteissa kuten allergiaperheissä linkouksen sisältävien ohjelmien yhteydessä on suositeltavaa käyttää täysin liukenevia, ei zeoliittia sisältäviä pesuaineita. Useimmiten ne ovat nestemäisiä pesuaineita. Allergikot kärsivät pyykkiin tarttuneen zeoliittisaven pölyämisestä. Zeoliitin tunnistaa pyykin tunkkaisesta hajusta, pesuainejäämistä tai ruskeista pilkuista pyykissä.

Pese pyykkisi oikein

Lajittele pyykki värin, likaisuuden ja pesulämpötilan mukaan. Pese tummat ja vaaleat tekstiilit erikseen. Muista, että useimmat vaatteet on hyvä pestä käännettynä nurinpäin.

Noudata tekstiilien pesu- ja hoito-ohjeita;

 • Värillisille puuvillatekstiileille ns. color –pesuaine, joka ei sisällä valkaisuainetta
 • Valkoisille puuvillatekstiileille valkaiseva pesuaine
 • Aroille kuiduille kuten villalle, silkille ja akryylille pesuaine, jonka pH-arvo on neutraali
 • Ns. kalvotuotteita (esim. Gore-tex) pestäessä ei huuhteluainetta.

Pidä pyykinpesukone puhtaana

 • Pyyhi pesukoneen täyttöaukon tiivisteet puhtaaksi jokaisen pesukerran jälkeen.
 • Puhdista säännöllisesti pesu- ja huuhteluainelokerot, nukkasihti, poistopumpun siivet sekä vesiliitännän tulovesisihti.
 • Tarkista pesuallas, jos mahdollista päältä täytettävässä koneessa. (Jos pesurummussa ei ole tarkastusluukkua, saattaa rummun olake olla irrotettavissa, jolloin saadaan aukko pohjalle). Poista pesualtaaseen joutuneet esineet.

Puhdista pyykinpesukone saostumista sitruunahappojauheella (50 – 100 g pesuainekoteloon) tai laita zeoliititonta pesuainetta ja käytä konetta tyhjillään ilman esipesua +90 – 95 °C:ssa.

Turvallisuus

Tutustu käyttöohjeeseen

Tutustu käyttöturvallisuusriskeihin pesukoneen käyttöohjeessa.

Tiivisteet ja venttiilit

Tarkista, että tulovesiputken tiivisteet ovat paikallaan ja että tulopuolella on takaisinimusuoja tai -venttiili. Takaiskuventtiilin tarkoituksena on estää vesivuoto, jos kone rikkoutuu.

Pesukoneissa on yleensä kuivakäyntisuoja, ylitäyttösuoja, takaisinvirtauksen esto, luukun turvasalpa ja ylikuumenemissuoja.

Virheellisten käyttötapojen esto

Osa pesukoneista kykenee estämään virheellisiä käyttötapoja; esimerkiksi pesukoneen luukkua ei voi avata pesuveden ollessa liian kuumaa tai vesipinnan ollessa liian korkea. Yritettäessä avata luukkua pyykinpesukone voi käynnistää automaattisesti vedenpoisto-ohjelman.

Vesieristetty alusta

Pesukoneen alustan pitää olla vesieristetty. Mikäli pesukone sijoitetaan keittiöön tai kodinhoitohuoneeseen, jossa ei ole lattiakaivoa ja vesieristettyä lattiaa, käytetään vuotokaukaloa.

Huolehdi turvallisuudesta

 • älä yhdistä sähköjohtoja kädet märkinä
 • älä avaa pesuainelokeroa tai yritä avata täyttöluukkua, kun kone on päällä
 • älä anna lasten leikkiä pesukoneella, käytä turvalukkoa
 • älä jätä pesukonetta pesemään ilman valvontaa
 • pidä vesihana suljettuna, kun konetta ei käytetä.

Ympäristö

Sähkön- ja vedenkulutus

Pyykinpesukoneiden tärkeimmät ympäristövaikutukset liittyvät sähkön- ja vedenkulutukseen. Testitulosten mukaan 7 – 8 kilon pesukoneet kuluttavat keskimäärin reilun 70  litraa vettä 40 asteen kirjopesussa 80 %:n täytöllä. Sähköä ne vastaavasti kuluttavat keskimäärin 0,9 kWh samalla pesuohjelmalla. Suurin osa pesukoneen käyttämästä sähköstä kuluu veden lämmittämiseen. Ylimääräiset huuhtelut lisäävät veden- ja sähkönkulutusta, mutta niiden käyttö on usein välttämätöntä, jotta saadaan hyvä huuhtelutulos.

Pyykin kuivaaminen kuivausrummussa on energiatehokasta, kun pyykin jäännöskosteus on mahdollisimman alhainen. Valitse siis pyykkia lingotessasi korkea kierrosnopeus, jos aiot kuivata pyykin kuivausrummussa.

Olet energiataloudellinen, kun peset aina täysiä koneellisia. Muista, että hienopyykkiä laitetaan koneeseen kuitenkin vain noin puolet koneen maksimitäyttömäärästä. Valitse kevyesti likaantuneelle pyykille matala pesulämpötila. Mitä korkeampi lämpötila valitaan, sitä enemmän kuluu sähköä. Kirjopesuohjelman sähkönkulutus kaksinkertaistuu, kun lämpötilaa nostetaan 40 asteesta 60 asteeseen. Huomaa, että pesuaineen yliannostus lisää huuhteluntarvetta. Muista pitää pyykinpesukone aina puhtaana.

Energiamerkintä

Energiamerkintä ilmoittaa pyykinpesukoneen energiatehokkuuden asteikolla A+++ – D. Energiamerkinnän pitää olla vähintään A+-luokkaa.  Linkoustulos esitetään asteikolla A – G. Pesutehosta ei merkissä kerrota, koska kaikkien yli 3-kiloisten koneiden pesutehon tulee olla A-luokkaa.

Energiakulutuksen laskennassa käytetään 40 °C:een ja 60 °C:een vakiopuuvillaohjelmia. Tämän nimiset ohjelmat tulee olla myös pesukoneen ohjelmanvalitsimessa. Ohjelmanvalitsimessa pitää olla myös 20 °C:een pesuohjelma.

Kuivaavan pesukoneen energiamerkintä

Energiamerkintä ilmoittaa kuivaavan pesukoneen energiatehokkuuden asteikolla A – G. Merkissä ilmoitetaan pesu-, linkous- ja kuivausohjelman energiankulutus sekä vain pesuohjelman energiankulutus ilman kuivausta. Lisäksi ilmoitetaan pesutulosluokka, linkousnopeus, pesu- ja kuivausohjelman täyttömäärät, vedenkulutus sekä haluttaessa melutaso.

Kierrätä oikein

Toimita vanha käytöstä poistettu pyykinpesukone veloituksetta sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteeseen. Ostaessasi uuden koneen voit sopia myyjän kanssa myös vanhan poisviennistä.

Sanasto

Määräautomatiikka

Määräautomatiikalla toimiva kone säätää käytetyn vesimäärän ja ohjelman kestoajan pyykkimäärän mukaan. Pesuaikaa ei voi lyhentää. Pyykinpesukone ottaa vettä pestävän pyykin vedenimemiskyvyn mukaan.

Suihkupesu

Suihkupesussa pesu- ja huuhteluvedet suihkutetaan pestävän pyykin päälle ja vettä kierrätetään koneessa pumpun avulla. Ohjelmaan voi sisältyä lyhyitä linkouksia jo pesuvaiheessa. Pesuainetta tarvitaan suihkupesussa vähemmän kuin perinteisellä pesutekniikalla toimivassa pesukoneessa. Suihkupesulla voidaan tarkoittaa myös toimintoa, jossa vettä kierrätetään pesurummun rei’itettyjen olakkeiden ja takaseinän avulla.

Suoraveto

Suoravetotekniikalla toimivassa pesukoneessa moottori pyörittää pesurumpua ilman vauhtipyörää ja käyttöhihnaa, joten kuluvia osia on vähemmän. Moottori on asennettu suoraan pesurumpuun, joten tärinää aiheutuu vähemmän kuin tavallisissa pesukoneissa.

Kuivaava pyykinpesukone

Kuivaavissa pyykinpesukoneissa koneen rumpu toimii myös kuivausrumpuna. Ne häviävät kuivaustuloksessa erillisille rumpukuivaajille. Silti ne voivat olennaisesti helpottaa pienpyykin pesua ja kuivattamista asunnossa. Kuivaaviin pesukoneisiin mahtuu kerralla vähemmän kuivattavaa pyykkiä, enintään puolet pestystä pyykistä, ja kuivaamiseen menee enemmän aikaa. Varmista käyttöohjeista, minkä laatuisia tekstiilejä kuivaavassa pesukoneessa saa kuivata.

Kuivaavat pesukoneet toimivat kuten ns. kondensoivat kuivausrummut. Kuivauksen aikana pesukone tiivistää kylmän veden avulla rummussa kiertävästä kuumasta ilmasta kosteuden vedeksi, joka johdetaan viemäriin. Erillisissä kuivausrummuissa kuivaus tapahtuu kylmän ilman tai kylmäaineen avulla eikä vettä kulu. Kuivaavat pesukoneet käyttävät testien mukaan yhden pyykkikilon kuivaamiseen noin 6 – 13 litraa vettä. Veden kulutus riippuu kuivattavan pyykin määrästä ja jäännöskosteudesta.

Höyrypesukone

Höyrypesukone on pyykinpesukone, jossa on myös höyrypesun mahdollisuus. Höyryn ansiosta pesussa tarvitaan tavanomaista vähemmän vettä ja energiaa. Höyryhiukkaset ovat vesihiukkasia pienempiä, joten ne tunkeutuvat syvälle vaatteiden kuituihin aiheuttamatta pyykkiä kuluttavaa hankausta ja vahingoittamatta kuituja.

Linkkejä

Pyykinpesukoneet

Pienet pyykinpesukoneet

Kuivaavat pesukoneet

Kirjopesuaineet

Valkopesuaineet

Tilaa Kuluttaja

Kommentit (4)

Kun 90-luvulla oli paljon puhetta siitä, miten linkous kuluttaa enempi vaatteita. Rajana neuvoivat 600 kierrosta minuutissa, sen jälkeen alkoivat vaatteet kulumaan nopeammin. Onko tätä tutkittu nykykierroksilla mitenkään?

Onkohan vielä olemassa pesukonetta, jota käyttäjä voisi kokonaan itse hallita?
Edellisessä koneessamme (vanha vankkarakenteinen, Suomessa tehty UPO/Asea Skandia/Cylinda) oli vielä mahdollisuus säätää ohjelmat yksilöllisesti. Muutoksia voi tehdä vaikka kesken pesun, jos ilmeni tarvetta. Nykyisessä ei voi edes käynnistää linkousta erikseen, vaan on mentävä aikaa vievän huuhtelun kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.