Ostajan opas: mikroaaltouuni

Tämä opas on vuodelta 2015. Tuoreimman version mikrojen ostajan oppaastamme löydät täältä.

 

Mikroaaltouuni on monen keittiön perusvaruste. Käyttötarve ohjaa sopivan mikron valinnassa: tarvitsetko mikroa ensisijaisesti ruuan sulatukseen ja lämmitykseen vai aiotko myös kypsentää ja leipoa?

Nykyään valikoimissa on yhä enemmän monitoimimalleja, joissa lämmitys- ja sulatustoimintojen ohella voi valmistaa ruokaa.

Mittaa mikroaaltouunille kotona suunniteltu tila huolellisesti ennen ostamista ja varmista, että laitteen ympärille jää riittävästi ilmatilaa.

Mikroaaltoteho vaikuttaa kuumennusaikaan ja tehokkaalla mikrolla ruoka lämpenee nopeammin kuin pienempitehoisella. Pienellä teholla ja käyttämällä pidemmän ajan, tulos on tasaisempi.

Automatiikka kuten esimerkiksi pikavalinnat ja automaattiohjelmat helpottavat käyttöä. Vertaa laitteiden energiatehokkuutta ja suorituskykyä esimerkiksi testituloksiin tutustumalla.

Valitse mikroaaltouuni oikein

 • käyttötarve: ruuan lämmitykseen ja sulatukseen riittää perusmalli, jossa on mikroaaltokuumennus. Grillivastuksella varustetulla mikrolla valmistat ruokaa ja leivot monipuolisemmin. Yhdistelmämikrossa on näiden lisäksi kiertoilmatoiminto.
 • tilavuus: onko mikron sisätilavuus riittävä käyttötarkoitukseen? Saman kokoisissa laitteissa sisätilavuus voi vaihdella.
 • sijoituspaikka: minkä kokoinen tila mikrolle on varattu?
 • helppokäyttöisyys: hyvät käyttöohjeet ja selkeä ohjauspaneeli auttavat erityisesti malleissa, joissa paljon automaattiohjelmia.
 • pikavalinnat ja automaattiohjelmat: opettele käyttämään sekä automaattiohjelmia että itse tehtyjä säätöjä niin saat eniten irti mikroaaltouunistasi.
 • turvallisuus: erillinen käynnistyskytkin lisää turvallisuutta.

Tietoa ostajalle

Käyttötarve

Kun olet ostamassa mikroaaltouunia, mieti tarvitsetko sitä ensisijaisesti ruuan sulatukseen ja lämmitykseen vai ruuan valmistukseen. Tarvitsetko ollenkaan mikroaaltouunia vai riittääkö sinulle tavallinen uuni?

Mikrolla voi myös valmistaa ruokaa sekä mahdollisesti myös paistaa, grillata ja höyryttää. Tutustu eri tyyppisten mikroaaltouunien keskeisiin toimintoihin ja ominaisuuksiin.

Tavallinen mikroaaltouuni

 • Soveltuu sulatukseen, lämmitykseen ja mikroaalloilla kypsentämiseen

Grillivastuksilla varustettu mikroaaltouuni

 • Tällä mikroaaltouunilla voit sulatuksen, lämmityksen ja mikroaalloilla kypsentämisen lisäksi myös grillata, jolloin saat ruokaan myös väriä. Ulkonäöltään lopputulos ei kuitenkaan välttämättä ole aina yhtä hyvä kuin tavallisella uunilla. Lopputulos voi olla epätasainen, jolloin ruoassa voi olla palaneita tai kuivuneita kohtia.
 • Voit myös paahtaa paahtoleipää. Tulos kaikilla malleilla ei välttämättä ole tasainen.
 • Mikrossa voi olla varusteena pyöreä grilliteline, jonka avulla saat grillatessa ruoan lähemmäksi lämpövastuksia.
 • Mikrossa voi olla myös paistoalusta, joka varaa lämpöä ja jolla saa pizzan tai piirakan pohjalle rapeutta ja väriä.

Yhdistelmäuuni

 • Mikroaalto- ja grillitoimintojen lisäksi laitteessa on myös kiertoilmatoiminto.
 • Kiertoilmatoiminnolla voit paistaa leivonnaisia ja ruokaa.
 • Monitoimiuunit ovat muita mikroja suurempia, ne ovat kooltaan kuin pieniä uuneja.
 • Yhdistelmäuuneissa voi käyttää pelkkää mikroaalto-, grilli- tai kiertoilmatoimintoa tai toimintojen erilaisia yhdistelmiä mikrosta riippuen.

Tilavuus

Jos sulatat, lämmität tai valmistat vain pieniä ruoka-annoksia, sisätilavuudeltaan pieni mikroaaltouuni riittää silloin sinulle.

Valmistajan ilmoittama sisätila ei ole sama kuin käytettävissä oleva sisätila, joka voi olla huomattavasti edellistä pienempi. Ulkomitoiltaan samankokoisissa uuneissa voi olla erikokoinen käytettävissä oleva sisätila.

 • Tarkista pyörivän alustan halkaisija ja mahtuuko tavallinen lautanen mikroon.
 • Jos mikroa pystyy käyttämään ilman pyörivää alustaa, saat siitäkin tarvittaessa lisää sisätilaa.
 • Jos haluat lämmittää nestettä tuttipullossa tai korkeassa kulhossa, tarkista onko sisätila siihen riittävän korkea.
 • Minkälainen tila mikrolle on varattu? Laitetaanko se pöydälle vai sijoitetaanko se kalusteisiin?

Sijoituspaikka

Mikroaaltouuni voidaan integroida kalusteisiin tai sijoittaa vapaasti mihin tahansa tasolle. Kalusteisiin upotettava mikro ei vie tilaa työskentelytasosta.

Varmista, että mikroaaltouuni sopii sille varattuun tilaan. Ulkomittojen lisäksi laitteen ympärille jätetään tilaa ilmankierrolle. Puutteellinen ilmanvaihto heikentää jäähdytystä ja lyhentää laitteen käyttöikää.

Tarkista myös, että ilmankiertoaukoista ilma pääsee vapaasti tulemaan ulos. Aukkojen sijainti vaihtelee malleittain. Tarkista käyttöoppaasta, kuinka paljon tilaa tarvitaan.

Mikroaaltouunit, joissa on vastukset, kuumenevat myös ulkopuolelta. Sen lisäksi, että niitä ei pidä laittaa ahtaaseen paikkaan, niiden päälle ei saa laittaa mitään helposti syttyvää.

Mikron lähellä on hyvä olla laskutilaa. Mikrojen luukut avautuvat pääasiassa vasemmalle, tällöin laskutilaa pitää olla oikealla puolella. Joissakin mikroissa luukun saranat ovat alhaalla niin kuin tavallisissa uuneissa. Mikro voidaan mallista riippuen sijoittaa pöydälle, ripustustelineen avulla seinäkaapin alle tai seinälle tai upottaa kaapistoon.

Sijoita mikroaaltouuni ergonomisesti hyvään paikkaan. Sopiva korkeus lattiasta on noin 70-110 cm. Älä laita laitetta niin korkealle, että kuumaa ruokaa on vaikea nostaa pois ruoan läikkymättä. Uunin sisään täytyy myös ulottua näkemään. Sijoita mikro siten, että vaaratilanteessa johto on helppo vetää pois seinästä.

Aseta uuni paikkaan, jossa se ei ole alttiina kuumalle ilmalle, höyrylle tai vedelle, sillä ne voivat aiheuttaa eristyksen heikkenemisen ja laitteen rikkoutumisen.

Helppokäyttöisyys

Kiinnitä huomiota mikron käyttöominaisuuksiin, ääneen ja puhdistamisen helppouteen.

 • Onko ohjauspaneeli selkeä ja onko sitä helppo lukea?
 • Kuinka helppoa on laittaa astia mikroon ja ottaa sieltä pois?
 • Tarkista jo myymälässä, minkälainen ääni mikrosta kuuluu sen ollessa toiminnassa.
 • Minkälainen on toiminnan loppumista osoittava merkkiääni?
 • Joissain malleissa on lisävarusteita, esimerkiksi tuttipulloteline.
 • Jos alustan pyörimisen pystyy pysäyttämään, voit sulattaa tai valmistaa mikrossa pitkänomaisen tuotteen tai käyttää poikkeavan mallista astiaa.

Pikavalinnat ja automaattiohjelmat

Jos valitset mikroaaltouunin, jossa on automaattiohjelmia, opettele käyttämään niitä käyttöohjeen avulla. Mikrossa voi olla pikavalintoja tai mahdollisuus tallentaa tehoja ja aikoja pikavalinnoiksi.

Automaattiohjelmat ovat hyviä silloin, kun ne toimivat kunnolla. Automaattiohjelmat eivät ole kuitenkaan aina paras valinta mikroaaltouuneja käytettäessä. Usein pitää lisäksi säätää aikaa, tehoa tai lämpötilaa, jos haluaa hyvän lopputuloksen. Itse tehtävät säädöt ovat usein paras ratkaisu.

Automaattitoiminnot

Automaattitoimintoja ovat esimerkiksi pikastartti, pikasulatus ja höyrytystoiminto, jota voidaan käyttää juuresten, vihannesten, kalan ym. alhaisella lämmöllä kypsennettävien ruokien valmistukseen.

Joissain malleissa voi käynnistyksen ajastaa myöhemmin alkavaksi, ajastimessa voi olla myös munakello.

Automaattiohjelmat

Automaattiohjelmat toimivat painoautomatiikalla tai höyrytunnistuksella.

Painoautomatiikassa valitaan ruokatyyppi ja ilmoitetaan annoksen paino. Uuni laskee sopivan tehon ja ajan.

Höyrytunnistuksella toimivissa ohjelmissa valitaan ruokatyypin mukainen ohjelma. Uuni määrittelee tehon ja ajan ruuasta haihtuvan höyryn ja kosteuden perusteella.

Turvallisuus

Erillinen käynnistyskytkin lisää turvallisuutta. Mikroaaltouuni voi käynnistyä tyhjänä, jos se käynnistyy automaattisesti oven sulkeuduttua ja ajastusta on jäänyt käyttämättä. Tyhjänä käynnissä oleva mikroaaltouuni voi rikkoontua ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon.

Käyttö

Käytä mikroa ohjeiden mukaan

Muista lukea tarkkaan käyttöohjeet ennen mikron käyttöönottoa. Käytä mikroa ohjeiden mukaan ja muista pitää mikro puhtaana.

Ruuan maku ja ravintoaineet säilyvät hyvin mikrolla ruokaa valmistettaessa. Mikroaallot eivät varastoidu ruokaan eivätkä aiheuta tuotteessa kemiallisia muutoksia. Mikroaallot saavat ruuan vesimolekyylit värähtelemään, jolloin liikkeen aiheuttama kitka lämmittää ruoan.

Nestettä ja rasvaa tarvitsee käyttää vain vähän. Mikro kypsentää nopeasti, joten seuraa ruuan kypsymistä. Kypsennyksen jälkeen tapahtuu vielä jälkikypsymistä, joka on hyvä ottaa huomioon aikaa arvioitaessa. Sekoita ruokaa tarvittaessa kypsennyksen aikana, niin saat tasaisemman lopputuloksen. Anna kuumennetun nesteen olla hetken mikrossa ennen kuin otat sen pois, sillä neste saattaa vielä jälkikäteen alkaa kiehua ja voi aiheuttaa palovamman.

Kuumennusaika

Mikroaaltoteho ja ruuan määrä vaikuttavat kuumennusaikaan. Pienemmällä teholla saat tasaisemman lopputuloksen.

Kuumentamiseen, kypsentämiseen, sulattamiseen ja hauduttamiseen tarvitaan erilaisia tehoja. Myös alle minuutin aikoja tulisi voida säätää helposti.

Ajansäätö on tarkinta, jos mikrossa on elektroninen kello. Muista aina nollata mekaanisen kellon ajanvalinta, ettet laita uunia vahingossa tyhjänä päälle.

Kypsentäminen

Ruuan kypsentäminen mikroaaltouunissa on nopeaa, taloudellista ja turvallista. Suuria annoksia kannattaa kuitenkin kypsentää tavallisessa uunissa.

Kypsennykseen vaikuttavat annoksen muoto, koko, lämpötila ja rakenne. Ongelmana mikroissa usein on se, etteivät ne lämmitä tasaisesti, vaan ruuassa voi olla kuumia pisteitä tai kylmiä kohtia. Käytä lämmittäessäsi kantta lämmön tasaisuuden parantamiseksi. Kannessa pitää olla kuitenkin aina aukko höyryn ulos pääsemiseksi.

Lämmön kannattaa antaa tasaantua hetken lämmittämisen jälkeen. Kun lämmität vauvanruokapurkkia tai -pulloa, sekoita ja ravista sisältö kuumentamisen jälkeen ja tarkista sen jälkeen, ettei ruoka tai juoma ole vauvalle liian kuumaa.

Perusmikroaaltouunissa kypsentämisen lopputulos muistuttaa keittämällä valmistettujen ruokien lopputulosta. Mikrolla kypsentäminen sopii hyvin vesipitoisille elintarvikkeille. Ruokaa voi ruskistaa vain grilli- tai yhdistelmämikroilla.

Selvitä, miten eri ruoka-aineita on hyvä kypsentää mikrossa, sillä kypsentäminen voi poiketa totutusta tavasta. Älä koskaan laita kokonaista kanamunaa mikroon tai lämmitä nestettä suljetussa astiassa, sillä ne voivat räjähtää.

Samoin, jos ruoassa on kuori, kuten nakissa, pistele siihen useita reikiä haarukalla ennen kypsennystä. Varmista, että liha on kokonaan kypsynyt ja joka puolelta kuuma, niin että lihassa olevat mikrobit ovat tuhoutuneet.

Sulattaminen

Jos pakastat paljon raaka-aineita tai valmista ruokaa, mikro on hyvä niiden sulattamiseen ja lämmittämiseen. Esimerkiksi marjat on hyvä sulattaa mahdollisimman nopeasti, jotta C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä.

Kun ruoan sulattaa mikrossa eikä pöydällä, lyhyen sulatusajan ansiosta ruokaan ei ehdi muodostua bakteereja.

Mikroaaltouuniin soveltuvat astiat

Mikroaaltouuniin soveltuvien astioiden pitää läpäistä mikroaaltoja, eivätkä ne saa imeä itseensä kosteutta tai rasvaa. Tällaisia materiaaleja ovat lämmön kestävä lasi, keraamiset astiat, monet muovit ja paperi.

Tarkista, voiko astiaa käyttää mikroaaltouunissa. Astiassa on tällöin mikronkestävä-merkki tai ”microwave safe” –teksti.

Mikroaallot eivät kuumenna astiaa, vaan ruoka johtaa lämmön astiaan. Pyöreä astia on paras kuumennukseen, koska ruoka lämpenee siinä tasaisemmin kuin muun muotoisissa. Mikroissa voi olla myös tekniikkaa, jonka ansiosta myös muun mallisissa astioissa ruoka lämpiää yhtä tasaisesti kuin pyöreissä.

Astiat, jotka eivät sovellu mikroon

Huomaa, että kaikki muoviastiat eivät sovellu mikroon. Tarkista, voiko astiaa käyttää mikroaaltouunissa. Astiassa on tällöin mikronkestävä-merkki tai ”microwave safe” –teksti.

Metalliastiat tai alumiinifolio ja -vuoat eivät yleensä sovellu mikroaaltouuniin. Joissakin malleissa voi käyttää metalliastioita, mutta se on aina tarkistettava uunin käyttöohjeesta.

Huomaa myös, että astiassa ei saa olla metalliväreillä tehtyjä koristeita, esimerkiksi kultareunusta.

Puhdistaminen

Mikroaaltouuni on turvallinen käytössä, kun se on puhdas ja ehjä. On tärkeää, että uuni ja varsinkin luukku ja sen reunat pidetään puhtaana eikä niissä ole kolhuja. Uunin luukku, sen ympäristö ja tiivisteet on tärkeää pitää puhtaana, jotta luukku sulkeutuu tiiviisti.

Käytä suojakupua tai mikroastian suojakantta, niin estät ruokaa roiskumasta ja rasvahöyryn pääsemistä uunin rakenteisiin. Grillivastusta käytettäessä ruokaa ei kuitenkaan voi peittää.

Jos seinämillä on likaa, uunin teho kärsii. Luukussa ja tiivisteissä oleva lika saattaa aiheuttaa vuotosäteilyä.

Puhdista mikroaaltouunin sisäpuoli ja luukun reunat riittävän usein kostealla liinalla ja miedolla puhdistusaineella. Irrota johto seinästä puhdistuksen ajaksi. Perusmikron puhdistaminen on helppoa, koska lika ei pala kiinni. Älä käytä hankaavia tai naarmuttavia aineita tai välineitä.

Yhdistelmäuunin puhtaana pitäminen on hankalampaa, koska lika palaa kiinni kuumiin pintoihin. Pese lasilautanen käsin tai astianpesukoneessa. Muista poistaa myös lasilautasen alle kerääntynyt rasva. Jos uuniin jää rasvaa, se voi ylikuumentua ja alkaa savuta seuraavalla käyttökerralla.

Imuroi myös tuuletuskanavista pöly ja muruset. Kun pyyhit ulkokuorta, varmista ettei kuoren aukoista pääse vettä laitteen sisälle. Jos mikrossa on epämiellyttävä tuoksu, laita lasiin vettä ja sitruunanpaloja tai muutama tippa sitruunamehua ja kuumenna noin 5 minuuttia.

Turvallisuus

Huolehdi turvallisuudesta

Erillinen käynnistyskytkin lisää turvallisuutta. Mikroaaltouuni voi käynnistyä tyhjänä, jos se käynnistyy automaattisesti oven sulkeuduttua ja ajastusta on jäänyt käyttämättä. Tyhjänä käynnissä oleva mikroaaltouuni voi rikkoontua ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa tulipalon.

Metalliastiat voivat aiheuttaa kipinöintiä ja tulipalon uunissa. Älä käytä mikroaaltouunia koskaan ilman valvontaa. Jos uunissa on lapsilukko, uuni ei käynnisty, ellei luukkua ole avattu ennen ajan ja tehon valintaa.

Älä käytä mikroaaltouunia kasvisten kuivattamiseen. On riski, että tuote syttyy palamaan. Liian pitkä kuumennus- tai kypsennysaika voi polttaa ruuan karrelle tai ruoka voi syttyä palamaan.

Rikkinäinen mikro on vaarallinen

Mikroaaltouunia ei saa käyttää, jos luukku on vääntynyt, saranat ja lukitussalvat ovat rikki tai löysällä. Luukun tiivisteet tai tiivistepinnat eivät myöskään saa olla vaurioituneet. Rikkinäistä uunia ei saa käyttää ennen kuin ammattitaitoinen korjaaja on korjannut vian.

Jos epäilet mikroaaltouunin vuotosäteilyä, voit mittauttaa laitteen kodinkoneiden huoltoliikkeessä.

Tulipalon sattuessa

Jos mikro syttyy palamaan, sammuta laite ja vedä virtajohto pois seinästä. Pidä mikron ovi suljettuna ja mahdollisuuksien mukaan heitä laitteen päälle sammutuspeite tai matto.

Ympäristö

Sähkönkulutus

Mikrolla valmistat ruokaa nopeasti ja energiatehokkaasti. Mikroaaltouunilla kokkaava säästää melkoisesti sähköä tavallista uunia käyttävään verrattuna. Erityisesti pienet annokset kannattaa sulattaa, kuumentaa ja kypsentää mikroaaltouunissa. Käytä kantta, sillä se nopeuttaa kypsymistä ja parantaa lämmönjakautumista. Huomaa, että kannessa pitää aina olla aukko höyryn ulos pääsemiseksi.

Huomaa kuitenkin, että myös mikrot vievät sähköä  valmiustilassa. Mikroaaltouunin virtajohto kannattaa irrottaa loman ajaksi.

Kierrätys

Älä hävitä elektronisia laitteita kotitalousjätteen mukana, vaan vie ne SER- (sähkö- ja elektroniikkaromun) keräyspisteisiin.

Lue lisää

Mikroaaltouunit

 

Tilaa kuluttaja

Kommentit (3)

Kaikkein tärkein normaalikäytössä on käyttöliittymä eli miten säädät ja käynnistät. Tästä teidän ohjeessa ainakaan pikaisella luvulla ei sanota sanaakaan. Näyttää, että nykyisin on vaikea löytää helppoa ja loogista käyttöliittymää. Wirlpoolilla oli aikaisemmin ylivoimainen tuote, mutta nyt sekin on hukattu.
t. PN

Alle kymmenvuotiaat mikrot kestävät aivan hyvin metallisiakin kippoja. Voit hyvin lämmittää maksalaatikkosi omassa foliossaan. Muista huolehtia ettei metalli osu mikron reunoihin. Metallia ei edelleenkään suositella käytettäväksi mikrossa, koska se ei läpäise mikroaaltoja.

Kyllä metallia saa omin nokkineen panna mikroon,säteilyä eli mikroaaltoja se metalli kerää ja siirtää sitä sinuun siitä alumiini folio astiasta, joita hankimme sen jälkeen kun vaihdoimme kovaa alumiinia olevat kattilat pehmeisiin alumiini foliohin, kummastakohan irtoaa enemmän alumiinia ruokaan, pehmeästä foliosta vai jo tuhat kertaa käytetystä alumiini kattilasta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.