Ostajan opas: Liedet, keittotasot, uunit

Tämä opas on vuodelta 2015. Uuneista on tehty uusi ostajan opas, jonka löydät täältä.

 

Kun olet uusimassa liettä, mieti, valitsetko perinteisen lattialieden vai lieden, jossa on keraaminen vastuskeittotaso tai induktiokeittotaso.Vai haluatko keittiökalusteisiin sijoitettavan kiertoilmauunin ja erillisen keittotason?

Käyttötarpeen määrittäminen auttaa alkuun: minkälaiset ovat ruuanvalmistustottumuksesi? Laitatko usein ruokaa liedellä ja uunissa, ja miten usein leivot?

Mieti myös budjettiasi, sillä perinteisen lattialla seisovan valurautalieden saat huomattavasti halvemmalla kuin induktiotason ja kalusteuunin. Tämä opas kertoo erilaisten liesien, keittotasojen ja uunien keskeisistä toiminnoista ja ominaisuuksista.

Muistilista lieden, keittotason ja uunin hankintaan

 • Keittotasot: Perinteinen valurautakeittolevy, keraaminen vastuskeittotaso vai induktiokeittotaso?
 • Selvitä keittotason keskeiset toiminnot ja ominaisuudet:Vertaa laitteiden sähkön kulutusta, käyttöominaisuuksia ja puhdistamisen helppoutta sekä säätimien toimivuutta. Huomaa, että erityisesti induktiolieden käyttöä pitää opetella eikä se välttämättä sovellu esimerkiksi vanhuksille.
 • Uunit: Perinteinen uuni, kiertoilmauuni vai höyryuuni?
 • Mitä toimintoja uuniltasi odotat?  Kiertoilma, grilli-, pizza- ja piirakkatoiminnot, sulatus, lämpimänäpito ja automaattinen puhdistus ovat joitakin toimintoja, joita nykyuuneissa on tarjolla.
 • Sähkönkulutus: Käyttötavat ja laitteen tekniset ominaisuudet vaikuttavat kulutukseen. Induktiotaso on pihimpi kuin valurautakeittolevy tai keraaminen vastuskeittotaso.
 • Turvallisuus: Hälytin, ajastin, automaattinen virrankatkaisu ovat hyödyllisiä varusteita turvallisuuden kannalta.

Tietoa ostajalle

Keittotasot

 • Perinteiset valurautakeittolevyt kuumenevat niiden alla olevien lämpövastusten avulla.
 • Keraaminen vastuskeittotaso kuumenee samoin keittoalueiden alla olevien lämpövastusten avulla.
 • Induktiokeittotasossa sähköä ei kulu keittoalueen lämmittämiseen, vaan lämpö synnytetään suoraan magnetisoituvan keittoastian pohjaan, jota kautta ruoka kuumenee.

Induktiotasolla keittäminen on nopeaa ja kuluttaa vähemmän sähköä kuin valurautakeittolevy tai keraaminen vastuskeittotaso. Keittoalue ei kuumene, jos siinä ei ole keittoastiaa tai keittoastia nostetaan pois, tai se on väärää materiaalia. Keittoastian sopivuuden voit tarkistaa sillä, tarttuuko siihen magneetti. Induktiotasot voivat olla äänekkäämpiä kuin keraamiset vastuskeittotasot.

Selvitä keittotason keskeiset toiminnot

 • Keittotasoa valitessasi ota huomioon omat ruuanvalmistustottumuksesi ja käytössäsi olevat keittoastiat.
 • Kuinka leveän keittotason tarvitset? Leveällä keittotasolla on mahdollista käyttää samanaikaisesti isoja astioita. Käytätkö eniten isointa keittoaluetta? Jos käytät, niin silloin sen on kätevää sijaita etuosassa.
 • Keittoalueiden sijainti ja niiden pienimmät etäisyydet toisistaan vaikuttavat siihen, miten helppoa on käyttää erikokoisia astioita samanaikaisesti. Tarvitsetko keittoaluetta, jonka koko on valittavissa?
 • Jos asut vanhassa talossa, varmista, että sähköliitäntäsi ovat riittävät laitteelle, jota olet ostamassa.
 • Selvitä, minkälaiset keittotason valitsimet ovat ja kuinka kaukana ne ovat toisistaan.
 • Induktiotasolle soveltuvien keittoastioiden pohjien pitää olla magnetisoituvia. Voit testata vanhan kattilan soveltuvuutta tasolle, kokeilemalla tarttuuko siihen magneetti.
 • Tarvitsetko keittotasossa lämpimänä pito eli ”stop and go” –toimintoa, joka alentaa kaikkien keittoalueiden tehon alimmalle tasolle, jos joudut hetkeksi poistumaan tason luota?
 • Entä tarvitsetko alkukiehautusautomatiikkaa tai tehokuumennusta, niin sanottua ”booster/power-toimintoa”? Alkukiehautusautomatiikassa keittoalue kuumenee ensin täydellä teholla, jonka jälkeen teho laskee automaattisesti alussa valitulle tehotasolle. Näin säästyy sähköä, kun taso ei ole liian kauan maksimiteholla. Booster-toiminnossa nostetaan hetkellisesti keittoalueen tehoa ottamalla käyttöön osa toisen keittoalueen tehosta.
 • Tarvitsetko ajastinta kaikille keittoalueille yhtä aikaa vai riittääkö, että voit ajastaa yhden keittoalueen kerrallaan?
 • Kuinka helppoa puhdistaminen on?
 • Tarvitsetko höyrytoimintoa kasvisten tai kalan valmistukseen vai käyttäisitkö höyrytoimintoa yhdessä uunivastusten kanssa?

Uunit: Perinteinen-, kiertoilma- vai höyryuuni?

 • Perinteinen uuni kuumenee uunin ala- ja yläosassa olevien sähkövastusten avulla. Ruokaa voidaan kypsentää  ja lämmittää vain yhdessä tasossa kerrallaan.
 • Kiertoilmauunin sisällä on tuuletin, joka kierrättää lämmintä ilmaa. Tämä tuulettimen kehittämä kuuma ilmavirta lämmittää ja kypsentää useammassa tasossa olevat ruuat samanaikaisesti, kuitenkin yleensä vain kahdessa tasossa kerrallaan. Kiertoilmauunissa on yleensä myös perinteinen uunitoiminto ja grillivastus.
 • Höyryuunissa voit valmistaa useita ruokalajeja samanaikaisesti, jolloin säästät aikaa ja sähköä.

Mitä toimintoja uuniltasi odotat?

 • Jos olet kiinnostunut höyryllä kypsentämisestä, tutustu höyryuuneihin tai uuneihin, joissa on erillinen höyrytoiminto.
 • Mikäli uunin helppo puhtaanapito on sinulle tärkeää, puhdistamista helpottavia toimintoja on muun muassa pyrolyysitoiminto, joka tosin kuluttaa paljon energiaa.
 • Selvitä, onko uunin valitsimia helppo käyttää ja ovatko niiden merkinnät selkeät?
 • Onko uunissa riittävä valaistus, että uuninluukkua ei tarvitse turhaan avata?
 • Selvitä käyttömahdollisuuksia varten, mikä on pellin paistoala ja minkä korkuinen uunitila on.
 • Onko peltejä helppo vetää uunista ja laittaa uuniin?
 • Onko uunissa ajastin ja hälytysominaisuuksia?
 • Mieti, tarvitsetko uunissa esimerkiksi sulatustoimintoa, tehostettua alalämpöä, haudutustoimintoa, pizzatoimintoa, gratinointia tai nopeaa esilämmitystä.
 • Tarvitsetko höyrytoimintoa kasvisten tai kalan valmistukseen vai käyttäisitkö höyrytoimintoa yhdessä uunivastusten kanssa?
 • Uunissa voi olla myös automaattiohjelmia, jotka sisältävät valmiita kypsennysreseptejä. Ohjelma valitsee tällöin automaattisesti optimaalisen lämmön ja kypsennysajan.
 • Uunin toimintona voi olla myös mikroaaltouuni, mutta erillistä mikroaaltouunia on yleensä helpompi käyttää.

Sähkönkulutus

 • Sähkönkulutukseen vaikuttavat olennaisesti lieden, uunin tai keittotason käyttötavat, mutta myös laitteen tekniset ominaisuudet.
 • Induktiokeittotaso kuluttaa vähemmän sähköä kuin keraaminen, vastuksilla toimiva keittotaso.
 • Keittotasoista eniten sähköä kuluttavat valurautaiset keittolevyt.

Käyttö

Sijoita laite sopivaan paikkaan

Lattialieden leveys on joko 50 tai 60 cm, ja sen molemmilla puolilla on hyvä olla työ- ja laskutaso. Älä sijoita liettä, uunia tai keittotasoa kylmälaitteen viereen, ettei lämpö kuormita jääkaappia.

Kalusteuuni sijoitetaan kalustekaappiin ja keittotaso pöytätasoon. Näin saadaan yhtenäinen pöytätaso ja kaapisto ilman rakoja. Sijoita kalusteuuni siten, että kuumille pelleille ja astioille jää riittävästi laskutilaa. Jos uunilla ja keittotasolla on yhteiset säätimet, uuni täytyy sijoittaa keittotason alle.

Käytössä huomioitavaa

Tutustu huolella laitteiden käyttöohjeisiin ennen käyttöönottoa.

Ole huolellinen kuumentaessasi rasvaa induktiotasolla, sillä rasva kuumenee savuamispisteeseen nopeasti. Myös muussa ruuanlaitossa sinun on hyvä ottaa huomioon, että induktiotaso on todella nopea, ettet polta ruokaasi pohjaan. Työtehoseuran laskelmien mukaan induktiokeittotaso on nopeampi kuin keraaminen vastuskeittotaso ja valurautalevyt.

Induktiotason keittoalueelle ei varastoidu lämpöä samalla tavalla kuin esimerkiksi valurautalevyyn. Induktiokeittoalue reagoi siksi heti tehonsäädön muutoksiin. Kun teho kytketään pois päältä, ruuan kiehuminen lakkaa välittömästi.

Etenkin kiertoilmauunissa voi ruuan laittaa kylmään uuniin, leivottaessa uuni yleensä esilämmitetään.

Käyttöohjeista kannattaa tarkistaa, miten päin ritilä ja pellit laitetaan uuniin. Uunin ritilässä ja pelleissä on hyvä olla turvarajoittimet, jotka estävät ritilää ja peltejä putoamasta.

Keittotason ja uunin puhtaanapito

Keraamisen vastuskeittotason pinta kannattaa puhdistaa aina käytön jälkeen, niin se pysyy helppohoitoisena. Jos lika palaa lasipintaan kiinni, sitä on vaikea saada puhtaaksi vahingoittamatta pintaa. Tuoreet tahrat voi pyyhkiä pelkällä vedellä tai astianpesuaineella.

Keraamisille vastuksilla toimiville pinnoille on myös oma puhdistusaineensa. Puhdistuslastalla voi tarvittaessa poistaa kiinni palaneen lian. Lastan saa joko vakiovarusteena tason mukana tai sen voi ostaa erikseen kodinkoneliikkeestä. Ethän koskaan vedä kattilaa tasoa pitkin, sillä likainen tai epätasainen pohja voi naarmuttaa sitä.

Induktiotaso on helppo puhdistaa, sillä ruoka ei pala siihen samalla tavalla kiinni kuin vastuksilla toimivaan keraamiseen tasoon. Myös induktiotasoissa voi olla vakiovarusteena puhdistuslasta. Älä aseta tason päälle mitään, joka voi vahingoittaa pintaa, esimerkiksi uunipeltiä.

Älä käytä keraamisille vastuksilla toimiville tasoille tai induktiotasoille hankaavia pesuaineita tai pesuvälineitä.

Jos uunissa on vesihöyryyn perustuva lyhyt puhdistusohjelma, sitä tulisi käyttää joka käyttökerran jälkeen.

Pyrolyysitoiminnossa poltetaan pitkään korkeassa lämpötilassa uunin pintoihin kiinnittynyt ruoka hiileksi, joka siivotaan pois.

Jotkut valmistajat pinnoittavat uunin pinnoitteella, joka estää ruuan palamisen kiinni pintaan. Palanut lika siivotaan uunin pohjalta pois.

Uuneissa voidaan käyttää myös katalyysiemalointia etenkin takaseinässä, jota on vaikea puhdistaa. Katalyysiemalointi hapettaa rasvalian, kun uunin lämpötila on yli 225 °C. Muu lika puhdistetaan liottamalla pehmeää harjaa käyttäen.

Mahdollisuus irrottaa puhdistettavat osat, kuten pellin kannattimet ja uuniluukku, vaikuttaa uunin puhdistamisen helppouteen. Myös alas taittuva grillivastus helpottaa puhdistusta.

Turvallisuus

Turvallisuuden kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia

 • Vastuksilla toimivassa keittotasossa olisi hyvä olla hälytin, joka hälyttää tason saavutettua tietyn, korkean lämpötilan.
 • Vastuksilla toimivassa keittotasossa myös ajastin on hyödyllinen ominaisuus, sillä se kytkee tason pois päältä määritellyn ajan kuluttua.
 • Liedessä voi olla lasten tai kotieläinten varalle virtalukko, joka estää uunin ja levyjen vahingossa päälle menemisen.
 • Valitun tehon lukitus estää asetusten muuttamisen.
 • Kattilantunnistin induktiotason keittoalueessa estää alueen kuumenemisen ilman keittoastiaa.
 • Automaattinen virrankatkaisu keittotasossa ja uunissa toimii valitun tehon tai lämpötilan mukaan tietyn ajan kuluttua. Kyse on kuitenkin yleensä useammasta tunnista.
 • Keittotason suoja estää lasta kaatamasta keittoastioita päälleen.
 • Turvaliedessä on turva-ajastin, joka mahdollistaa keittotason käytön korkeintaan 2 tuntia kerrallaan. Virta katkeaa valitun ajan jälkeen. Keittolevyt tai keittoalueet eivät tällöin enää kuumene lainkaan, ellei ajastinta käytetä.
 • Myös erillisen liesiturvalaitteen voi hankkia, joka katkaisee sähkön vaaratilanteessa.

Keittoalueiden jäähtyminen ja merkkivalot keittotasoissa

Jälkilämmön merkkivalo varoittaa kuumasta keittoalueesta virrankatkaisun jälkeen vastuskeittotasoissa. Keittoalueen valojen pitäisi sammua vasta, kun keittoalue on jäähtynyt turvallisen viileäksi. Kuluttaja-lehden testien mukaan kaikissa keraamisissa vastuskeittotasoissa merkkivalot eivät kuitenkaan palaneet riittävän kauan, joten palovamman riski on olemassa.

Induktiokeittotaso ei voi jäädä vahingossa päälle, kun keittoastia nostetaan pois keittoalueelta. Kattilantunnistin keittoalueessa estää alueen kuumenemisen ilman keittoastiaa. Se sammuttaa itsensä muutaman minuutin sisällä astian poistamisesta. Nopeassa keittämisessä keittoalueen pinta ei ehdi kuumentua polttavaksi, sillä keittoaluetta ei lämmitetä, vaan lämpö siirtyy ainoastaan kuumennetusta kattilasta keittoalueeseen.

Virrankatkaisu keraamisessa vastuskeittotasossa

Keraaminen vastuskeittotaso ei katkaise automaattisesti virtaa, kun kattilan nostaa pois keittoalueelta. Jos keittoalue jää vahingossa päälle, keraaminen lasipinta voi kuumentua liikaa ja mennä rikki. Mahdollisen ylikuumenemissuojan pitäisi kytkeä keittotason lämpövastus pois päältä ennen kuin keraaminen lasipinta kuumenee liikaa. Ylikuumenemissuoja ei kuitenkaan aina toimi halutulla tavalla eikä siten estä tasoa kuumenemasta liikaa.

Turvallisuuden kannalta olisi tärkeää, että keraaminen vastuskeittotaso katkaisisi virran automaattisesti, kun ruoka kiehuu yli. Virtaa on vaikea katkaista sormiaan polttamatta hipaisunäppäimistä, jotka ovat tason päällä ja ruuan ylikiehuttua tulikuuman nesteen peitossa. Ongelma ei ole yhtä suuri induktiokeittotasoissa, sillä ne katkaisevat joka tapauksessa virran, kun kattilan nostaa levyltä.

Ympäristö

Sähkönkulutukseen vaikuttavat olennaisesti lieden, uunin tai keittotason käyttötavat, mutta myös laitteen tekniset ominaisuudet. Induktiokeittotaso kuluttaa vähemmän sähköä kuin keraaminen, vastuksilla toimiva keittotaso. Eniten sähköä kuluttavat valurautaiset keittolevyt.

Lieden kulutukseen voit vaikuttaa käyttötavoilla

 • Käytä keittolevyn tai -alueen kokoista tai hieman suurempaa paksupohjaista keittoastiaa ja keittoastiassa kantta. Induktiotaso kuumentaa vain kattilan pohjan, joten kattilan ei tarvitse olla yhtä suuri kuin keittoalue.
 • Ruuan valmistaminen kannen alla nopeuttaa kypsymistä ja parantaa lämmön jakautumista.
 • Jos keittoastian pohja on epätasainen, sähkönkulutus lisääntyy ja ruuan kuumeneminen hidastuu.
 • Keitä vähässä vedessä, ja pidä keittotaso ja keittoastiat aina puhtaana.
 • Säädä teho pienemmäksi heti, kun ruoka alkaa kiehua. Vastuskeittotason tai -levyn itseensä varaama lämpö kannattaa hyödyntää, sillä virran katkaisemisen jälkeenkin ruoka jatkaa kypsymistä.

Hyödynnä uunin lämmitys ja jälkilämpö

Erityisesti uunin lämmittäminen vie paljon sähköä ja aikaa. Monet ruuat voi laittaa jo kylmään uuniin, jolloin uunin lämmittämiseen kuluva sähkö tulee hyödynnettyä. Myös jälkilämpö virran katkaisun jälkeen kannattaa hyödyntää.

Sähköä säästää, kun lämmittää tai sulattaa ruuan mieluummin mikroaaltouunissa kuin tavallisessa uunissa.

Kiertoilmauuni saavuttaa halutun lämpötilan nopeammin kuin perinteinen uuni. Tämä säästää sähköä, sillä uunin lämmittäminen kuluttaa paljon energiaa. Paistamisessa voidaan käyttää noin 20 astetta alhaisempaa lämpötilaa kuin perinteisessä uunissa. Kiertoilmauunia ei yleensä tarvitse esilämmittää. Sähköä säästyy lisäksi, kun kiertoilmauunilla voi paistaa 2-3 pellillistä kerrallaan.

Huomaa, että uuniruoka kannellisessa astiassa tai paistopussissa kuluttaa vähemmän sähköä kuin kannettomassa. Aina, kun avaat uunin luukun paistamisen aikana, uunin lämpötila alenee.

Erikoistoimintojen hyöty sähkön kulutuksessa

Keittotasossa ja kiertoilmauunissa voi olla myös erikoistoimintoja, joilla varmistetaan tehon ja kypsennysajan optimaalinen säätö. Näin keittotaso tai uuni ei kuluta turhaan sähköä maksimiteholla eikä ole turhan pitkään päällä. Näitä toimintoja ovat muun muassa:

 • alkukiehautusautomatiikka
 • keitto- ja paistotunnistimet
 • ajastin
 • uunin aikaohjaus
 • lämpötilaohjaus
 • paistoautomatiikka
 • ohjelmaohjaus

Energiamerkki kertoo energiatehokkuudesta

Uunin energiamerkintä on pakollinen kotitalouksissa käytettävissä sähköllä tai kaasulla toimivissa lattialiesissä ja kalusteisiin integroitavissa uuneissa.

Uunien energiamerkintä esitetään asteikolla A+++–D. Energiamerkintämittaukset tehdään vedellä kyllästetyllä eristetiilellä, joka laitetaan uuniin. Uunin lämpötilaa nostetaan ylä-alalämmöllä 200 °C:een ja kiertoilmalla 175 °C:een. Uunia pidetään lämpimänä, kunnes tiilen lämpötila on noussut 55 astetta. Energiatehokkuusluokka saadaan mittaamalla tiilen lämpenemiseen kulunut aika ja sähkönkulutus sekä uunin koko.

Keittotasoille ei toistaiseksi vaadita energiamerkintää.

Energiamerkinnän tavoitteena on auttaa valitsemaan energiataloudellinen laite. Merkinnän avulla voi vertailla samankokoisten ja –tyyppisten laitteiden sähkönkulutusta.

Kierrätys

Älä hävitä elektronisia laitteita kotitalousjätteen mukana, vaan vie ne SER- (sähkö- ja elektroniikkaromun) keräyspisteisiin.

Linkkejä

Induktiotasotesti 2.8.2017

Pyrolyysiuunitesti 22.1.2014

Kommentit (11)

Induktioliesi on selvästi paras. Turvallinen, nopea ja helppo puhdistaa. Parempi kuin keraaminen liesi, joka minulla ennen oli.

Olisipa olemassa äänetön induktiotaso, niin valinta olisi todella helppo.
Ei sitä ininää vaan voi kuunnella.

Oma induktiotaso ei pidä pahaa ääntä. boosterillakin vain matalaa vaimeaa hurinaa. Muilla tehoasetuksilla vehje on lähes äänetön. Ja tuo taso on jo kymmenen vuotta vanha. Hieman perusmalleja kalliimpi Bosch. Ilmeisesti näissä on eroja.

Säästä aikaa ja vaivaa! Kotimaisen Kodinplaza -palvelussa saat monta tarjousta keraamisen lieden puhdistukseen ja valitse sinun tarpeita parhaiten tyydyttävä yritys.

Kun käytän yhtä induktiolieden levyä se saattaa laittaa itse jonkun toisen levyn päälle. Jos toiselle levylle on jäänyt tyhjä kattila ja itse en ole lieden vieressä, vaaratilanne on suuri. Korjaaja käynyt kahdesti mutta ei ole auttanut.

Ostamamme liesi kuumenee kyljistä uunia pitempään käytettäessä 90 asteeseen ja luukku 70 asteeseen. Uunin seinämä ja siis eristys on ohut.
Kaiken lisäksi jossain lieden sisällä on puhallin (en tarkoita kiertoilmapuhallinta), joka puskee kuumaa ilmaa uunin yläosassa olevista aukoista. Ilmeisesti tällä yritetään estää uunin ulkopuolta kuumenemasta enempää. Saunan pesuhuoneessahan tämä olisi mukava laite, mutta kerrostaloasunnon pieni keittiö lämpenee talvellakin sietämättömän kuumaksi.

Pääsääntöisesti kaikki keittiölaitteet energiamielessä ok, mutta huoltoyhtiön jääräpäisyyden vuoksi uusi astianpesukone liitettiin vastoin koneen valmistajan ja minun ohjeita kylmään veteen. Asiasta käytiin kova vääntö, mutta putkiasentaja teki mitä tahtoi. Aiemmin vuodesta 1977 oli kulloinenkin koneemme (4kpl) ollut asennettu oikein kuumaan veteenM

Taloyhtiölle halvempi kun asiakkaan sähköllä lämmitetään pesuvesi. Osassa koneita on ohjeessa kylmä vesi, osassa kuuma, nykyisin kuuman veden lämpötilan pitäisi olla 65 astetta, se voi olla joillekin muoveille aikaa myöten liikaa.

Ainakin Mielen induktioliesi toimii loistavasti ja on täysin äänetön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.