Ostajan opas: kylmälaite

Tämä opas on vuodelta 2015. Tuoreimman version kylmälaitteiden ostajan oppaastamme löydät täältä.

 

Kylmälaite moneen tarpeeseen

Kylmälaite on jokaisen keittiön tärkeimpiä hankintoja. Kun olet ostamassa kylmälaitetta kuten jääkaappia, pakastintajääkaappi-pakastin-yhdistelmää, tai side by side -jääkaappi-pakastinta, tärkeintä on, että valitset tilavuudeltaan omia säilytystarpeitasi vastaavan laitteen.

Energiamerkinnästä saat tietoa kylmälaitteen energiatehokkuusluokasta, vuotuisesta sähkön kulutuksesta, käyttötilavuudesta, pakastinosaston käyttötilavuudesta ja tähtiluokituksesta sekä äänitasosta. Tietoa saat myös Kuluttajan testeistä.

Selvitä itsellesi, mitkä kylmälaitteen ominaisuudet ovat sinulle tärkeitä. Kysy myyjältä laitteiden ominaisuuksista ja toiminnoista. Kuluttaja-lehden vertailevat tuotetestit sisältävät hyödyllistä tietoa kylmälaitteista.

Muistilista kylmälaitteen hankintaan

 • Tilavuus: Nyrkkisääntö jääkaapin riittävästä tilavuudesta: 1-2 hengen henkilön talouteen riittävä jääkaapin koko on 100-150 litraa. 3-4 hengen lapsiperhe tarvitsee tilavuudeltaan 150-200 -litraisen jääkaapin.
 • Energiatehokkuus: Keskeiset laitekohtaiset tiedot ja kulutusluvut löydät energiamerkinnästä. Energiatehokkuus esitetään asteikolla A+++ – D.
 • Pakastusteho: Pakastusteholla tarkoitetaan sitä miten monta kiloa ruokaa voi pakastaa kerralla.
 • Jäähdytysteho: Jäähdytysteho eli se, miten nopeasti jääkaappi jäähdyttää ruokaostokset, on tärkeää erityisesti silloin, kun sinne asetetaan viikon ruokaostokset kerralla.
 • Huurtumaton tekniikka: Tehokas ilmankierto vähentää huurtumista ja parantaa elintarvikkeiden säilymistä.
 • Käyttöominaisuudet: Hyllytilojen monipuolisuus, säätöjen määrä ja sijainti, merkkivalot sekä siivoamisen helppous ovat kylmälaitteen käyttöön liittyviä tekijöitä, joihin kannattaa tutustua ennen ostamista.
 • Äänitaso: Mikäli hiljaisuus on sinulle tärkeää valitse laite, jonka äänitaso on alle 37 dB (A).

Tietoa ostajalle

Tilavuus

Mitoita kylmälaite kylmäsäilytystarpeiden mukaan. Ylimitoitetun tyhjän tilan jäähdyttäminen on sähkön hukkakulutusta. Alimitoitetussa täyteen ahdetussa laitteessa ilma ei kierrä tehokkaasti, mikä lisää huurtumista ja heikentää elintarvikkeiden säilyvyyttä. Kun tuotteita etsittäessä ovi on pitkään tai usein auki, laitteeseen pääsee lämmintä ilmaa. Se lisää jäähdyttämistä ja sähkönkulutusta.

Energiatehokaskaan laite ei ole energiataloudellinen, jos se on tilavuudeltaan sopimaton. Tarkista, että yhdistelmälaitteiden eri osat (pakastin- ja jääkaappitoiminnot sekä vihanneslaatikot ja mahdollinen 0-astetila) vastaavat tilavuuksiltaan taloutesi tarpeita.

Kotitalouksissa, joihin ostetaan kerralla suuria määriä ruokaa tai joissa säilötään tai pakastetaan, tarvitaan paljon kylmäsäilytystilaa.

Pienelle perheelle saattaa riittää jääkaappi, jossa on pakastelokero, tai yhdistetty jääkaappi-pakastin kun taas suurperhe tarvitsee erilliset, suurikokoiset kylmälaitteet. Pieni kylmäsäilytyslaite saattaa riittää, jos käytössä on kylmäkellari. Ulkona ruokailu ja tiheä kaupassakäynti vähentävät kylmäsäilytystilan tarvetta.

Esimerkki tilavuuden mitoituksesta: 1-2 henkilön talouteen riittävä jääkaapin koko on 100-150 litraa. 3-4 hengen lapsiperhe tarvitsee tilavuudeltaan 150-200 -litraisen jääkaapin.

Paljon pakastinta käyttävissä talouksissa on joustavaa, jos pakastimia on kaksi tai useampia. Laitteita voidaan ottaa käyttöön tarpeen mukaan, jolloin vältytään tyhjän tilan jäähdyttämiseltä.

Bruttotilavuus ja käyttötilavuus ovat eri asioita. Bruttotilavuus on laitteen sisäseinien rajoittama tila, kun ovi tai kansi on kiinni. Käyttötilavuus on se osa bruttotilavuudesta, johon elintarvikkeita voidaan sijoittaa. Vertaile laitteiden mittoja.

Laitteen sijoitus

Kylmälaite tarvitsee ympärilleen ilmankiertotilaa. Ennen laitteen ostamista mittaa kotona käytettävissä oleva tila. Tarkista myyjältä laitteen ulkomitat ja käyttöohjeista vapaan ilmankiertotilan tarve. Puutteellinen ilmankierto voi jopa kolminkertaistaa laitteen jo muutenkin korkean sähkönkulutuksen. Huomaa, että kalusteisiin sijoitettu laite kuluttaa enemmän sähköä kuin vapaasti sijoitettu. Myös kalusteissa tulee ottaa huomioon tarvittava ilmankiertotila.

Tarkista kädensijan ja oven vaatima tila ovea avattessa, jos laite sijoitetaan seinän viereen. Pitää olla myös tilaa vetää laatikot ulos kaappipakastimesta. Mittaa tarvittava johdon pituus, sillä jatkojohdon käyttöä ei suositella.

Kylmälaite kannattaa sijoittaa aina muualle kuin lämpöpatterin, lieden tai astianpesukoneen viereen, sillä lämpö lisää laitteen sähkönkulutusta. Kylmäsäilytyslaite kuluttaa vähemmän sähköä viileässä, kuivassa ja hyvin ilmastoidussa tilassa. On kuitenkin huomattava, että laitteen toimivuuden vuoksi sitä ei saa yleensä käyttää kylmemmässä kuin +16 tai +10 asteen ympäristössä. Poikkeuksena joidenkin laitteiden toimintavarmuus taataan + 5 asteen lämpötilaan asti.

Energiatehokkuus

Kylmäsäilytyslaitteiden energiatehokkuus esitetään asteikolla A+++ – D. A+++ -luokan laite kuluttaa vähiten sähköä, D-luokan laite eniten. Kylmälaitteiden energiatehokkuusluokan on kuitenkin oltava vähintään A+.

Lisää tietoa kylmälaitteiden energiatehokkuudesta tämän ostajan oppaan sivulla Energiatehokkuus.

Pakastusteho

Mikäli perheessä säilötään tai pakastetaan paljon, kiinnitä huomiota erityisesti siihen, kuinka suuri pakastusteho pakastimessa on. Mikäli tuoretuotteen, kuten marjojen, pakastuminen kestää kauan, tuotteeseen muodostuvien jääkiteiden koko kasvaa ja tuotteen laatu heikkenee.

Jäähdytysteho

Jäähdytysteho eli se miten nopeasti jääkaappi jäähdyttää ruokaostokset on tärkeää erityisesti silloin, kun kaappi täytetään ruokaostoksilla.

Jääkaapeissa voi olla pikakylmennystoiminto, jolla sisälämpötila jäähtyy nopeasti +2 asteiseksi. Tästä ominaisuudesta on hyötyä, kun kaappiin laitetaan kerrallaan paljon ruokaa.

Huurtumaton tekniikka

Jäähdytyspuhaltimet ja ilmankiertokanavat parantavat ilmankiertoa ja tasoittavat lämpötilaeroja kylmälaitteen sisällä. Tehokas ilmankierto vähentää ruokatarvikkeiden ja pakkausten huurtumista. Huurtumaton pakastin on yleensä varustettu automaattisella sulatusjärjestelmällä.

Käyttöominaisuudet

Kannattaa tutustua hyvin käyttöominaisuuksiin ennen ostamista. Tässä joitakin ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen valintaa.

Lämpötilan ohjaus- ja valvontalaitteet

 • millainen pakastus- ja jäähdytysautomatiikka laitteessa on?
 • onko laitteessa mahdollisuus seurata ja säätää lämpötilaa ovea avaamatta?
 • ovatko laitteen varoitusvalot ja -äänet riittävät?

Suunnittelu ja varustetaso

 • miten sisätila on jaoteltu: esimerkiksi kuinka paljon on tilaa vihanneksille?
 • ovatko säilytystilat muunneltavissa?
 • onko hyllyille riittävästi korkeussäätömahdollisuuksia?
 • onko hyllyillä ja laatikoilla hyvät liukuesteet, jotka estävät niitä putoamasta?
 • miten helppoa sisätilat on siivota?
 • onko oven kätisyys vaihdettavissa?
 • onko ovi helppo avata ja sulkea?

Äänitaso

Mikäli hiljaisuus on tärkeää, valitse laite, jonka äänitaso on alle 37 dB (A). Tiedot äänitasosta löytyvät laitteeseen kiinnitetystä energiamerkinnästä. Uudesta kylmälaitteesta voi kuulua naksumista, kuplimista, pauketta ja puhinaa, jotka eivät yleensä merkitse toimintavikaa. Viasta voi sen sijaan olla kysymys, jos melu on äkillisesti syntynyttä, jatkuvaa ja ylittää taustaäänet.

Jääkaappi-pakastin

Kylmälaitteiden vaihtoehtoja

Kylmälaitteissa on erilaisia vaihtoehtoja

Yleisimpiä kylmälaitteita ovat jääkaappi, pakastin ja jääkaappi-pakastin. Ne on suunniteltu tuoretuotteiden ja pakasteiden kylmäsäilytykseen. Laitteista löytyy erilaisia lämpötila-alueita ja -osastoja erilaisiin säilytystarpeisiin. Valitse kylmälaite käyttötarpeittesi mukaan.

Jääkaappi

Jääkaapeiksi  luokitellaan alle 300 litran kokoiset kaapit. Jääkaapin sisällä voi olla 5 – 40 litran pakastelokero. Jääkaapin ja vihanneslokeron keskilämpötilaksi säädetään yleensä 3 astetta. Lämpimintä on jääkaapin yläosassa ja ovihyllyissä, kylmintä taas joko 0-astelokerossa tai vihanneslaatikoiden päällä olevan lasihyllyn takaosassa tai mahdollisessa pakastinlokerossa.

Selvitä myymälässä 0-astelokeron todellinen lämpötila. Testien mukaan kaikki 0-astelokeroksi nimetyt laatikot eivät kuitenkaan vastaa todellisen 0-astelokeron lämpötilaa, vaan lämpötila on korkeampi.

Uusissa jääkaapeissa on muun muassa erilaisia lokeroita, laatikoita, pullotelineitä sekä puoli- ja taittohyllyjä. Joissain kaapeissa on mahdollista säätää osastojen kokoa, lämpötilaa ja kosteuspitoisuutta. Vihanneslaatikot ovat entistä suurempia ja niiden kosteusolosuhteita kehitetään.

Korkea jääkaappi

Noin 180 cm korkeissa jääkaapeissa voidaan saada lämpimämpää ilmaa tarvittaessa kaapin alaosaan välilevyn avulla. Kaapin alaosa toimii tällöin viileäkaapin tapaan, jossa voidaan säilyttää sellaisia vihanneksia, jotka tarvitsevat jääkaappilämpötilaa lämpimämpää säilytystä.

Jenkkikaappi

Jenkkikaappi on jääkaappi, jossa on pienehkö erillisellä ovella varustettu pakastinosa yleensä jääkaapin yläpuolella. Jääkaappiosan käyttötilavuus on 140 – 300 litraa ja pakastinosan 40 – 100 litraa. Jenkkikaapissa on vain yksi kompressori ja yksi termostaatti. Pakastinosa toimii samalla koneistolla kuin jääkaappi ja molempien osien lämpötiloja voi säätää vain yhdellä valitsimella. Säätäminen on huomattavasti hankalampaa kuin sellaisten jääkaappi-pakastimien, joilla on omat säätimensä. Koska jenkkikaapissa on vain yksi termostaatti, jääkaappia ei voi käyttää ilman pakastinta ja päinvastoin.

Jääkaappi-pakastin

Jääkaappi-pakastimessa on samassa laitteessa tuoretuotteiden sekä pakasteiden säilyttämiseen ja pakastamiseen sopivaa kylmätilaa. Jääkaappiosa on käyttötilavuudeltaan 150 – 290 litraa ja pakastin 40 – 160 litraa. Jääkaaappi-pakastimissa on nykyisin tavallisesti vain yksi kompressori entisten kahden sijaan. Jos jääkaapilla ja pakastimella on omat termostaatit, ovat jääkaapin ja pakastimen lämpötilat toisistaan riippumattomia. Joissain malleissa pakastin toimii, vaikkei jääkaappi olisi päällä, mutta jääkaappi ei toimi ilman pakastinta. Jos jääkaapilla ja pakastimella on omat kompressorinsa, ne toimivat omina yksikköinään, joten ne voi kytkeä myös erikseen pois päältä.

Kaappipakastin

Pakastimien säilytyslämpötila on -18 ja pakastuslämpötila -25 astetta. Jos pakastin tulee keittiökaapistojen yhteyteen, se on pystymallinen kaappi. Kaappipakastin tarvitsee vähemmän lattiatilaa kuin säiliöpakastin. Jos taas pakastin voidaan sijoittaa itsenäisesti esimerkiksi lämpimään varastoon tai kodinhoitotilaan, on säiliöpakastin hyvä vaihtoehto.

Kaappipakastimien käyttötilavuudet ovat noin 40 – 300 litraa. Ulkomitoiltaan samankokoisten pakastimien käyttötilavuuksissa voi olla suuria eroja eristepaksuuden eroista johtuen. Pakasteet laitetaan hyllyille tai koreihin, joista ne löytyvät helposti ja pysyvät paremmin järjestyksessä kuin säiliöpakastimessa. Kaappipakastin huurtuu yleensä nopeammin kuin säiliöpakastin.

Korkeita kaappipakastimia ja jääkaappeja myydään myös pareittain, jolloin ne voidaan sijoittaa kalusteisiin vierekkäin.

Säiliöpakastin eli arkkupakastin

Säiliöpakastimet aukeavat päältä päin ja niiden hyötytilavuus on suurempi kuin kaappipakastimen. Säiliöön mahtuu 30 – 35 kiloa pakasteita 100 käyttötilavuuslitraa kohden. Kaappipakastimessa vastaava määrä on 22 – 25 kiloa. Säiliöpakastimien koko vaihtelee 100 litrasta 500 litraan eli suurimmat vastaavat tilavuudeltaan jo kahta täyskorkeaa pakastinkaappia.

Säiliöpakastin soveltuu erityisen hyvin pitkäaikaiseen säilytykseen. Siihen mahtuu isokokoisia pakasteita. Säiliöpakastin pysyy pidempään kylmänä sähkökatkoksen aikaan kuin kaappipakastin eikä sitä tarvitse sulattaa yhtä usein. Se kuluttaa myös yleensä hieman vähemmän sähköä.

Energiatehokkuus

Energiamerkintä kertoo energiatehokkuudesta

Hankkiessasi uutta jääkaappia tai pakastinta valitse energialuokaltaan hyvä malli. Energiamerkinnästä saat tietoa kylmälaitteen energiatehokkuusluokasta, vuotuisesta sähkönkulutuksesta, käyttötilavuudesta, pakastinosaston käyttötilavuudesta ja tähtiluokituksesta sekä äänitasosta. Tiedot löytyvät laitteeseen kiinnitetystä tarrasta. Tuote-esitteissä ilmoitetaan laitteen pakastuskyky ja ns. lämmönnousuaika eli aika, jonka se pysyy kylmänä esimerkiksi sähkökatkon sattuessa.

Energiatehokkuusluokkien vertailuasteikko on 7-portainen välillä A+++ – D. Vihreällä nuolella merkityt A+++ -luokan kodinkoneet edustavat parhaimmistoa. Mikäli hiljaisuus on tärkeää, valitse laite, jonka äänitaso on alle 37 dB (A).

Testien mukaan energialuokkien väliset erot eivät aina ole täysin selviä. Esimerkiksi A++ – ja A+-luokan laitteiden sähkönkulutus voi olla yhtä suuri käytettävissä olevaa tilaa kohti. Sähkönkulutus voi tuottaa yllätyksen.

Energiamerkinnässä ilmoitetaan sähkön peruskulutus hallituissa ympäristöolosuhteissa. Energiamerkintä ei yksin takaa, että sähköä kuluu vähemmän. Energiamerkinnän mukaan vähiten sähköä kuluttava laite ei ole aina käytössä energiataloudellisin. Sähkönkulutukseen vaikuttavat laitteen sijoitus, lämpötilanvalitsimen säätö, ympäristön lämpötila, käyttötavat ja hoito. Väärät käyttötavat tai laitteen sijoittaminen väärin saattavat moninkertaistaa kulutuksen.

Älä laita jääkaappia liian täyteen tai availe ovea liian tiuhaan, sillä se voi lisätä sähkönkulutusta uusilla laitteilla 15 – 20 %, vanhemmilla laitteilla jopa 50 %. Tarpettoman kylmällä jääkaappia ei kannata myöskään pitää, sillä yksi aste kylmempään lisää sähkönkulutusta noin viisi prosenttia. Muista kuitenkin herkästi pilaantuvien elintarvikkeiden turvalliset säilytyslämpötilat.

Käytä yhtä suurta jääkaappia kahden pienen sijaan. Se säästää sähköä, koska pienet laitteet kuluttavat sähköä suhteessa enemmän kuin suuret. Voi kuitenkin olla taloudellista pitää kahta pakastinta, jos pakastettavaa on paljon. Syksyn sadon huvetessa vuoden mittaan voi pienemmän pakastimen laittaa jossain vaiheessa kokonaan pois päältä ja näin säästää sähköä.

Kalustepeitteiset kylmälaitteet kuluttavat enemmän sähköä kuin vapaasti sijoitettavat laitteet, koska ilmankiertoa ei voi järjestää niissä yhtä hyvin. Yksi- tai kaksiovisuus ei vaikuta olennaisesti sähkönkulutukseen.

Energiatehokkuutta koskevat määräykset

Kylmälaitteiden energialuokan pitää olla vähintään A+. Pakastimien tulee palautua automaattisesti normaaliin säilytyslämpötilaan kolmen vuorokauden kuluessa pikapakastuskytkimen päälle laittamisesta.

Hankkiako uusi vai korjatako vanha?

Uudet kylmälaitteet ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin vanhat laitteet. Vanhat kylmälaitteet saattavat kuluttaa sähköä kolme kertaa enemmän kuin uudet. Käyttöiän myötä laitteen sähkönkulutus kasvaa, mutta vanhakin laite voi kuluttaa kohtuullisesti, kun sitä on pidetty hyvin. Huonokuntoinen kylmälaite ei kylmene riittävästi.

Harkitse, onko jo aika vaihtaa vanha kylmälaite uuteen. Näin tunnistat energiaa tuhlaavan ja mahdollisesti viallisen kylmälaitteen:

 • Seuraa kylmälaitteen käyntiä, onko käyntiääni kova. Jos koneisto hurisee suurimman osan vuorokaudesta, se on yleensä merkki tiivisteiden ja eristeiden kulumisesta tai termostaatin vioittumisesta.
 • Pakastin huurtuu nopeasti. Voimakas huurtuminen kertoo tiivisteiden haurastumisesta. Jos pakastin ei ole tiivis, saattavat lämpötilat sen sisällä nousta suositusarvoja korkeammiksi.
 • Mittaa laitteen sähkönkulutus. Useimmat sähköyhtiöt lainaavat kulutusmittareita, joiden avulla voi seurata sähkönkulutusta.

Todellisen sähkönkulutuksen perusteella on helpompi arvioida, onko kulutus kohtuullinen vai kannattaisiko laite korjauttaa tai vaihtaa uuteen. Laite on käyttökelpoinen, jos sen säilytyslämpötilat pysyvät suositusten tasolla ja sähkönkulutus on kohtuullista. Pakastimet käyttävät enemmän sähköä kuin jääkaapit, joten erityisesti uuden ja käytetyn pakastimen käyttökustannuksissa voi olla suuri ero. On kuitenkin ekologista käyttää vanha ja toimiva laite loppuun.

Jääkaappi-pakastin

Käyttö

Huolehdi elintarvikkeiden säilyvyydestä – käytä oikeita lämpötiloja

Huolehdi siitä, että jääkaapissa tai pakastimessa on oikea lämpötila. Energiatehokas laite ei ole energiataloudellinen, jos säilytyslämpötilat on säädetty tarpeettoman kylmiksi. Lämmön laskeminen yhdellä asteella lisää kulutusta viidellä prosentilla.

Oikea lämpötila on tärkeä myös elintarvikkeiden säilyvyyden kannalta. Noudata elintarvikkeiden säilytykseen annettuja suosituslämpötiloja. Kylmälaitteen lämpötila-alueiden tuntemus auttaa sijoittamaan elintarvikkeet niille parhaiten sopivaan paikkaan. Oikea lämpötila on

 • Jääkaapissa ja vihanneslokeroissa keskimäärin +3 astetta (Lämpimintä on jääkaapin yläosassa ja ovihyllyissä, kylmintä taas joko 0-astelokerossa tai vihanneslaatikoiden päällä olevan lasihyllyn takaosassa tai mahdollisessa pakastinlokerossa.)
 • Pakastimessa -18 astetta
 • 0-astelokerossa +0 astetta

Kylmälaitteiden lämpötilat voivat testien mukaan poiketa suosituslämpötiloista. Mittaa lämpötila ja säädä se kohdalleen. Voit mitata lämpötiloja laittamalla mittarin hyllyllä olevaan vesilasiin.

Elektroninen lämpötilansäätötekniikka sekä selkeä lämpötilan numeronäyttö laitteen ulkopuolella auttavat turvallisen ja energiataloudellisen säilytyslämpötilan valinnassa ja seurannassa. Oikein säädetty lämpötila on tärkeä sekä jääkaapissa että pakastimessa, sillä jokainen turha aste kylmempään lisää sähkönkulutusta noin 5 %. Jääkaappi-pakastimessa on hyvä olla omat lämpötilavalitsimensa, jotta osastojen lämpötilat eivät ole toisistaan riippuvaisia ja ne saadaan säädettyä sopiviksi.

Jäähdytyspuhaltimet ja ilmankiertokanavat parantavat ilmankiertoa ja tasoittavat lämpötilaeroja kylmälaitteen sisällä. Tasainen jääkaappilämpötila on sikäli eduksi, ettei tarvitse miettiä mille hyllyille erilaisia elintarvikkeita on sijoitettava niiden säilyvyyden varmistamiseksi. Toisaalta tasalämpöisestä jääkaapista ei löydy erityisen kylmää paikkaa helposti pilaantuville elintarvikkeille kuten tuoreelle kalalle, jonka säilytyslämpötila on 0 – + 3 °C, ellei siinä ole erillistä 0-astetilaa.

Jääkaapissa pakastelokeron tähtimerkintätunnus kertoo lokeron lämpötila- ja säilytysominaisuuksista. Tunnukseton pakastelokero soveltuu pakasteiden alkusulatukseen ja jääkuutioiden tekoon. Neljän tähden pakastelokerossa voi säilyttää ja pakastaa pieniä määriä ruokia.

Sijoita ruuat oikein, jäähdytä lämmin ruoka ensin, muista pikajäähdytys ja -pakastus

Sijoita herkästi pilaantuvat elintarvikkeet jääkaapin kylmimpään osaan, joka on yleensä alimman hyllyn takaosassa tai 0-astelokerossa. Lämpimintä on ovessa ja kaapin yläosassa. Jos jääkaapissa on puhallin, lämpötila on tasaisempi eri hyllyjen välillä. Pakastimessa elintarvikkeet säilyvät kuukausia. Muista, että kylmässä olevien tuotteiden pitää myös vaihtua. Liian pitkä säilytysaika huonontaa ruokien laatua.

Jäähdytä ja peitä ruuat ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Tiiviit pakkaukset estävät kosteuden leviämisen ja vähentävät kaapin huurtumista. Peittäminen vähentää myös hajujen ja makujen tarttumista tuotteesta toiseen. Saat ylimääräistä jäähdytysenergiaa, kun otat pakasteet vuorokautta aikaisemmin sulamaan jääkaappiin.

Älä ahda kylmälaitetta liian täyteen ja vältä turhaa ovien avaamista. Jääkaapin ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät tutkimusten mukaan sähkönkulutusta uusilla laitteilla 15 – 20 % ja vanhemmilla laitteilla jopa 50 %. Pidä elintarvikkeet järjestyksessä niin, että ilma pääsee kiertämään kaapin sisällä ja tuotteet löytyvät nopeasti.

Aseta jääkaappi kylmempään lämpötilaan tai tehojäähdytysasentoon ennen kuin laitat sinne paljon huoneenlämpöistä tavaraa. Näin kaapin lämpötila ei pääse nousemaan liikaa. Muista sammuttaa jäähdytystoiminto tai säätää lämpötila takaisin oikeaksi, mikäli se ei tapahdu automaattisesti.

Pakastimen on oltava pakastuskytkennällä jo ennen pakastamista käyttöohjeen mukainen aika, jotta sinne laitettavat uudet tuotteet pakastuvat mahdollisimman nopeasti. Jos kerralla pakastetaan liikaa, jäätyminen on hidasta ja jääkiteistä tulee isoja, myös tuotteissa jotka jo ovat pakastimessa. Jääkiteet rikkovat solurakenteita ja heikentävät elintarvikkeiden laatua.

Automaattinen pakastuskytkentä kytkee maksimitehon pois päältä tietyn ajan kuluessa. Tämä säästää sähköä, sillä pakastuskytkin ei voi jäädä vahingossa päälle liian kauaksi aikaa.

Pidä kylmälaite puhtaana ja sulata se säännöllisesti

Puhdista kylmälaite käyttöohjeiden mukaan. Säännöllisellä hoidolla kylmälaite kestää ja se kuluttaa vähemmän sähköä.

 • Imuroi kylmälaitteen takaa lauhdutin ja kompressori ja laitteen alle kertyvä pöly vähintään vuoden välein. Pöly estää ilmankiertoa ja heikentää laitteen suorituskykyä.
 • Puhdista tiivisteet. Puhtaat ja ehjät tiivisteet pitävät kylmän kaapissa.
 • Puhdista sulavesikouru ja sen poistoaukko säännöllisesti.

Varmista, että kylmälaite ei huurru liikaa. Huurre estää lämmönsiirtoa ja koneisto toimii kauemmin saavuttaakseen säädetyn lämpötilan. Huurre kertyy vesihöyrystä, jota laitteen sisälle tulee huonosti pakatuista ja lämpimistä tuotteista tai kylmälaitetta avattaessa.

Automaattisulatus helpottaa laitteen kunnossapitoa. Nykyiset jääkaapit ja pakastimet toimivat automaattisulatuksella. Huurre sulaa koneiston seisontajakson aikana. Myös automaattisulatuksella varustetut laitteet pitää muistaa ajoittain puhdistaa.

Jos laite vaatii sulatuksen, se tulee tehdä säännöllisesti ja aina, kun huurrekerros on paksumpi kuin ½ cm. Viiden millimetrin jääkerros lisää pakastimen sähkönkulutusta 30 %.

Sulata pakastin, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. Pyri ajoittamaan sulatukset ajankohtiin, jolloin pakastin on mahdollisimman tyhjä. Sulata pakastin esimerkiksi kesälomalla ennen marjastus-, sienestys- ja metsästyskauden alkua.

Ympäristö

Kylmälaitteen korjaaminen

Jos kylmälaitteeseen tulee vika, selvitä mitä sen korjaaminen maksaisi. Aina ei kannata vaihtaa uuteen.
Jääkaappien yleisimmät viat liittyvät kompressoriin, termostaattiin, elektroniikkakorttiin ja anturiin.

Kylmälaitteen toimiessa voi kuulua naksumista, kuplintaa, pauketta ja puhkumista. Yleensä nämä äänet eivät merkitse toimintavikaa vaan ne liittyvät kylmätekniikkaan.

Laitevian tai sähköhäiriön aikana pakastinta ei saa avata. Testitulosten mukaan täysi pakastin pysyy kylmänä alle 10 tunnista reiluun puoleentoista vuorokauteen. Mitä paksumpi eristyskerros, sitä hitaammin pakastin sulaa.

Huolto

Selvitä takuuehdot ja huollon saatavuus.

Käytöstä poistetut romuksi

Vanhat käytöstä poistetut kylmälaitteet luokitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuksi (SER). Ne tulee toimittaa SER-keräykseen.

Ostaessasi uuden laitteen voit myös sopia myyjän kanssa vanhan poisviennistä. Yleensä tästä laskutetaan erikseen.

Hyväkuntoiset kylmälaitteet kierrätykseen

Kierrätyskeskukset ottavat vastaan hyväkuntoisia toimivia laitteita.

Pakastimet

Turvallisuus

Kylmälaite saattaa aiheuttaa turvallisuusriskin, mikäli se sijoitetaan ja sitä käytetään vastoin käyttöohjeiden neuvoja tai laitteen puhdistus ja hoito laiminlyödään.

Oikea sijoituspaikka

Sijoita kylmälaite kuivaan sisätilaan. Älä sijoita laitetta kylmään, kosteaan tai pölyiseen tilaan. Väärä sijoituspaikka voi aiheuttaa tulipalon tai sähköiskun vaaran. Takuu ei korvaa käyttöohjeen vastaisesta sijoituksesta aiheutuvia vahinkoja. Varmista, että pistorasia on paikassa, jossa sen saa kytkettyä ja tarvittaessa nopeasti irti laitetta siirtämättä.

Huono ilmankierto voi aiheuttaa palovaaran, jos kylmälaitteen takana oleva kompressori ei saa riittävästi ilmaa tuuletusta eli lämmön siirtoa varten, ja alkaa toimia ylikuumana. Laitteisto voi ylikuumeta myös pölyn ja liiallisen jään kertymisen seurauksena. Vikaantumisriski kasvaa. Sähköisistä kodinkoneista kylmälaite tuottaa kaikkein suurimman palotehon.

Vesivahingon estäminen

Kylmälaitteesta lattialle valumaan päässyt sulamisvesi voi aiheuttaa kosteusvaurioita. Tarkoitus on, että sulatusvesi ohjautuu poistoputken kautta kompressorin päällä olevaan haihdutusaltaaseen. Tarkista, että putki on altaan päällä ja että allas on ehjä samalla, kun puhdistat laitteen taustan. Puhdista sulavesikouru ja sen poistoaukko säännöllisesti.

Vesivahinkoja vähentää laitteen alle sijoitettu turvakaukalo, jonka reunat ovat sivuilta ja takaa vähintään 10 cm korkeita. Vuotoriski on suurempi kylmälaitteissa, joissa on vesiliitäntä kylmän juomaveden ja jääpalojen tuottamiseen.

Sanasto

Puhallin

Jääkaapin takaseinässä voi olla jäähdytyspuhallin, joka kierrättää kylmää ilmaa pitäen jääkaapin sisälämpötilan tasaisena. Tämä mahdollistaa elintarvikkeiden vapaamman sijoittelun jääkaapissa.

Dynaaminen kylmennys

Dynaaminen kylmennys huolehtii siitä, että kaapin lämpötila on tasainen erikoistiloja lukuun ottamatta kaapin kaikilla tasoilla. Dynaaminen kylmennys toimii tuulettimen ja erityisten ilmakanavien avulla, jotka jakavat kylmyyden tasaisesti koko kaappiin.

Puhallusjäähdytyksen ansiosta kylmä ilma leviää tehokkaasti kaapin jokaiseen nurkkaan. Ruoka jäähtyy nopeammin oikeaan säilytyslämpötilaansa, mikä pidentää ruoan säilyvyyttä.

Huurteenesto

Monissa uusissa pakastimissa on huurteenestojärjestelmä, joka varmistaa tasaisen ilmankierron ja vähentää kosteutta estäen huurteen muodostumista. Se tekee pakastimen sulattamisen tarpeettomaksi. Tehokas ilmankierto vähentää ruokatarvikkeiden ja pakkausten huurtumista.

Automaattisulatus

Automaattisulatuksessa kosteus valuu takaseinän kouruun ja sieltä edelleen putkea pitkin kompressorin päällä sijaitsevaan astiaan, josta laitteen tuottama lämpö haihduttaa sen pois.

Kylmälaite ei kerää paksua huurrekerrosta, kun se on varustettu automaattisulatuksella. Jäähdyttimen päälle muodostuva huurre sulatetaan automaattisesti ja kompressorin jäähdytystuuletin poistaa kosteuden kaappitilasta. Etuina ovat kylmälaitteen käytön helpottuminen sekä energiankulutuksen tason ja tilavuuden säilyminen luvatun kaltaisena.

Automaattisulatuksen tekniikka pitää pakastimen ilman kylmänä ja kuivana. Niinpä myös pakastettavien tuotteiden koostumus säilyy hyvänä. Esimerkiksi kulholliset irrallisia mansikoita ja jääpaloja ovat kahden viikon säilytyksen jälkeen edelleen irrallisia eivätkä yksi suuri könttä.

Pikajäähdytys / pikakylmennys

Jääkaapin lämpötila laskee nopeasti tietyksi ajaksi, jonka jälkeen se palautuu automaattisesti aiemmin asetetulle tasolle. Pikajäähdytystä käytetään, kun jääkaappiin laitetaan kerralla suuria määriä tuotteita.

Pikakylmennystoiminnolla kaapin sisälämpötila jäähdytetään nopeasti +2 asteiseksi. Tästä ominaisuudesta on hyötyä kun kaappiin laitetaan kerrallaan paljon ruokaa.

Joissakin kylmäkalusteissa on automaattinen tunnistinjärjestelmä, joka havaitsee lämpötilanvaihtelut (esim. avattaessa ovi) ja tasaa ne automaattisesti palauttaen jääkaapin lämpötilan oikealle tasolle nopeammin kuin tavalliset jääkaapit.

Nolla-astetila

Nollatila on jääkaapin alaosassa sijaitseva kylmempi tila, jonka lämpötila on nimen mukaisesti nollassa tai jopa muutaman asteen sen alapuolella. Tässä tilassa tietyt raaka-aineet, kuten liha, kala ja kana säilyvät moninkertaisen ajan tavalliseen jääkaappilämpötilaan verrattuna. Nollatila löytyy paremmista jääkaappimalleista ja se sijaitsee kaapin sisällä alimpana.

Hygieeninen erikoispinnoite

Muun muassa antibakteeriseksi sisäpinnoitteeksi kutsutun materiaalin tarkoituksena on vähentää bakteerikasvuston muodostumista jääkaapin sisäpinnoissa. Kylmälaite säilyy puhtaampana. Jääkaappi tai pakastin tulee joka tapauksessa puhdistaa säännöllisesti.

Aktiivihiilisuodatin

Aktiivihiilisuodattimen tehtävänä on pitää jääkaapin ilma raikkaana.

Pakastuskytkin

Pakastimessa on pakastuskytkin, jota käyttämällä pakastin sisältöineen jäähdytetään maksimikylmyyteen ennen uusien elintarvikkeiden pakastamista, Pakastuskytkin laitetaan päälle 12 – 24 tuntia ennen pakastusta, käyttöohjeiden neuvoja noudattaen. Pakastustoiminnolla pakastimen kompressori toimii taukoamatta ja jäähdyttää pakastinta maksimiteholla.

Pakastuskytkin kytketään pois päältä heti pakastuksen jälkeen, koska pakastuskytkentä kaksinkertaistaa laitteen sähkönkulutuksen. Mikäli pakastimessa on pakastusautomatiikka, säätö kytkeytyy pakastuksen jälkeen automaattisesti pois päältä ja laite jatkaa toimintaansa normaaleilla säätöarvoilla. Pakastuskytkintä ei tarvitse käyttää, jos pakastettava määrä on alle kolme kiloa.

Pikapakastus ja pakastusautomatiikka

Suuren määrän tuoreita tuotteita saa jäädytettyä nopeasti pikapakastuksen avulla. Automatiikka taas kytkee pakastustoiminnon pois päältä, kun tuotteet ovat jäätyneet, eikä energiaa kuluttava pakastus unohdu vahingossa päälle.

Pakastimen puolitäyttö

Kun pakastimessa on vain muutama tuote, voi puolitäytöllä ottaa ylimmän ja alimman laatikon pois päältä, jolloin pakastusteho kohdistuu keskimmäiseen laatikkoon.

Pakastusteho

Pakastimen pakastuskyky (kg/vrk) on enimmäismäärä elintarvikkeita, jotka voidaan pakastaa vuorokauden aikana. Jos tuotteita pakastetaan yli laitteen pakastuskyvyn, jäätyminen hidastuu ja pakasteiden laatu kärsii. Suuresta pakastustehosta on hyötyä muun muassa isoja marjaeriä kerrallaan pakastettaessa. Pakastusteho vaihtelee noin viidestä 30:een kiloon.

Lämmönnousuaika

Lämpötilan nousuaika (h) kertoo ajasta, jonka pakastin säilyy kylmänä esimerkiksi sähkökatkon sattuessa. Se on aika, joka kuluu pakasteiden lämpenemiseen -18 asteesta -9 asteeseen. Testien mukaan lämmönnousuajat vaihtelevat alle 10 tunnista noin puoleentoista vuorokauteen.

Pitkä aika kertoo hyvästä eristyksestä. Paksut eristeet pienentävät laitteen käyttötilavuutta, mutta myös alentavat sähkönkulutusta ja hidastavat lämpötilan kohoamista häiriötilanteissa.

Käyttöympäristön lämpötila

Käyttöympäristön lämpötila ilmoitetaan laitteen arvokilvessä kirjaimilla SN, N, ST tai T. Ilmastoluokat SN (+10…+32 °C) ja N (+16…+32 °C) ovat Suomessa yleisimmät. Hankittaessa jääkaappia tai pakastinta esim. kellariin missä lämpötila voi olla alhainen, tulee huolehtia siitä että kaappi sopii kylmään tilaan. Muuten siinä voi esiintyä toimintahäiriöitä. Vastaavasti laitteessa voi esiintyä toimintahäiriöitä, mikäli se laitetaan tilaan, missä lämpötila on sille liian korkea.

Lue lisää

Jääkaappi-pakastimet

Jääkaapit

Pakastimet

Side by side -jääkaappi-pakastimet

Arkkupakastimet

 

Kommentit (16)

Tärkeä asia puuttuu. Voiko päälle laittaa painavan toisen kaapin? Jos on aiemmin ostanut pelkän jääkaapin ja sijoittaisi sen alle erillisen pakastimen, käykö ja minkälainen laite pitäisi hankkia?

Voiko jääkaappia käyttää kesällä sateelta suojattuna terassilla ns. Juomakaappina?

Olennaisena puuttui se, millainen takuu tuotteella tulisi olla ja kuinka kauan jääkaapin voisi olettaa kestävän.

Yhdistelmakaappi 6 vuotta jo kahden merkin kohdalla nyt ostin kolmannen kuinka monta vuotta menee?

Pieni halpa brasialainen pelkka jaakaappi yli 10-vuotta.Ei Euroopassa.

Paljon kannattaa olla rako takana seinän ja jääkaapin välissä että kompressori saa ilmaa?

OSTIN GRAM JÄÄKAAPPI PAKASTIMEN A+ . YHDELLÄ KOMPRESSORILLA .KONE KÄY LÄHES JATKUUASTI JÄÄKAAPIN LÄMPÖTILA +5-+7 .KORKEIN PAKASTIMESSA MIINUS 30-25. VAIKKA SÄÄDIN N:O YKKÖSESSÄ. LAATIKOSTO JA OVI SISÄLTÄ HUURTUU .kun tiedustelin asiaa kerrottiin että pakastin lämpötila normaali No frost automaatti sulattavissa. Vanhaa hyvää on ikävä siinä toiminnot oli valittavissa ja nähtävissä ja poistin sen käytöstä kun oli 15 v. Vanha ja pakastinosa näytti korkeinta mahdollista -32 Mietin nyt ostinko sian säkissä ja onko se edes energiaa säästävä? Ollut nyt 3 vrk. Käytössä ja kauppa kaduttaa .

En ostaisi Gramia. Ystävälläni ollut pieni pakastearkku kuumeni muutaman vuoden ikäisenä järjettömän kuumaksi ulkopuolelta. Jo sitä ennen sen tiiviste vuoti niin, että osaan kannen raosta tuli vahva jää.

Merkki ei ole menestynyt testeissä.

säädä jääkaappisi/pakastimesi 2 kohtaan ei noin lämmintä ole missään kunnollisessa kaapissa sisällä. normaali jääkaappi sisälämpötila on 0-3 c ja pakastimen -25-35 kunhan jäätyy ei väliä.

Minun vanha jääkaappini simahti hetkessä ihan täysin, joten nyt olisi ajankohtaista hommata uusi kylmälaite. Hyvä maininta juuri tuosta tilavuudesta, että mitäs sitä turhaan yksin asuvalle turhan isoa jääkaappia. Turhaan joutuisi maksamaan vain ylimääräisestä ja kuluttamaan enemmän.

Ostin Logik jääkaapin jossa on 14 litran pakastin lokero muuten toimii mutta pakastin lokero alapuolelta tippuu vesipisaroita ja kastuu noin kerran vrk vettä tulee sen alla olevalle hyllylle mikähän vikana ei ole liian täynnä eikä tavarat liian takana. kompressori toimii mielestäni oikein käy ja sammuu kaappi lämpenee kyllä jonkin verran molemmilta sivuilta kun kompressori on päällä

ostin pakastimen festivo 45 automaati sulatuksella sulatus hurraa mutta sulatus vettä ei näy missään muutaman viikon päästä vedet löytyy kaapin seiniltä jäätyneenä haihdutus allas on hian kuivana onkohan muilla samoja kokemuksia ?

Hei,

mitkä säännökset koskevat pakastimia?

Tuleeko pakastimessa olla mahdollisesti hälytysääni, jotta vahingot estyvät tehokkaasti?

Vaihdoin 12 v vanhan 121 cm korkean Gram-jääkaapin uuteen, koska oven tiivisteen kahvan puoleinen yläkulma ei sulkeutunut kiinni. Ylähyllylle asetetun taskulampun valossa voi raosta nähdä hyllylle! Uudessa samanlaisessa Gram- jääkaapissa oli sama vika heti uutena, kun testasin yläkulmaa 2 viikon käytön jälkeen. Meillä on myös vajaa 2 v ikäinen korkea Electrolux-jääkaappi, jonka tiivisteen tutkin samalla tavoin taskulampulla. Ainoastaan valon hohde kajasti tiivistelistan läpi. Tällä sivustolla kyllä puhutaan puhtaiden ja ehjien tiivisteuden tärkeydestä, mutta tiivisteen sulkeutumiskykyhen eroista ei varoiteta kuluttajaa.

Sulamisveden valumista pakastimesta lattialle näyttää tapahtuvan enimmäkseen kaappimallisille pakastimille. Kodinkoneista jonkin verran tietävä kaverini väittää että arkkupakastimen ei edes ole mahdollista vuotaa rakenteestaan johtuen: jos sen alta löytyy vettä, selitys on se että sulatusveden poistoputken korkki on avattu, tai jossain tapauksessa voi pakastimessa olla jokin vika joka saa kosteuden tiivistymään sen ulkopohjaan, mutta sisällä olevan veden ei pitäisi olla mahdollista päästä ulos muuten kuin em. putken kautta. Pitääkö paikkansa, ovatko arkkupakastimet tosiaan tässä suhteessa turvallisempia kuin kaappimalliset?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.