Omakanta: terveystietoihin päätyy myös virheellistä tietoa – pelkästään Helsingissä Omakannan pulmista tulee vuosittain kymmeniä yhteydenottoja

Tyypillinen ongelma on, että potilaan tiedot sekaantuvat tai kirjaus ei vastaa sitä, mitä vastaanotolla on keskusteltu. Omaa terveyttä koskeviin merkintöihin voi hakea korjausta.

Omakanta on digitaalinen palvelu, josta kansalaiset näkevät omat terveystietonsa ja reseptinsä. Se on osa Kanta-palveluja eli valtakunnallista digipalveluiden ja tietokantojen kokonaisuutta, jossa potilas- ja asiakastiedot liikkuvat sosiaali- ja terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten välillä.

Kuluttaja selvitti, mitä Omakantaan kirjataan, ja voiko potilas itse vaikuttaa kirjauksiin.

Ammattilaisten kirjaukset saattavat tuntua potilaasta oudoilta. Lääkäri voi esimerkiksi kirjata potilaan olevan asiallinen tai epäsiisti, vaikka käynnin aihe olisi aivan arkipäiväinen.

Joskus Omakantaan päätyy suorastaan virheellisiä tietoja. Helsingin kaupungin sosiaali- ja potilasasiamies Teija Tanskan mukaan Omakannan pulmista tulee Helsingissä vuosittain kymmeniä yhteydenottoja. Tyypillinen ongelma on, että potilaan tiedot syystä tai toisesta sekaantuvat tai hän kokee, että kirjaus ei vastaa sitä, mitä vastaanotolla on keskusteltu. Potilastietoihin saatetaan jopa merkitä diagnooseja, joita potilaalla ei ole.

Potilas ei voi kieltää ammattilaisten tekemiä kirjauksia, mutta hän voi päättää siitä, saako tieto siirtyä eri palvelunantajien välillä vai ei. Aiemmin annetun luvan voi perua, ja tietojen luovutuksen saa kieltää yksittäiseltäkin käynniltä. Jos tiedoissa on virheitä, niihin voi pyytää ja saada korjausta. Korjaaminen on tärkeää, sillä virheet voivat olla riski potilasturvallisuudelle.

Perheiden arkea helpottaa se, että vanhempi voi tätä nykyä hoitaa lapsen asioita Omakannassa. Aiemmin vanhemmat eivät ole nähneet yli 10-vuotiaan lapsensa terveystietoja. Jos lapsella ei ole ollut pankkitunnuksia, tietoihin ei ole päässyt kotoa käsin ollenkaan. Kaikkialla lapsen asioiden hoitaminen ei onnistu vieläkään, sillä muutosten tekeminen on osassa terveydenhuollon yksiköitä kesken.

Kommentit (3)

Hei! Kiitos kysymyksestäsi. Vastaus löytyy itse jutusta. Juttuun pääsee klikkaamalla linkkiä tämän sivun toisessa artikkelissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.