Oma koti kullan kallis? 3 tapaa suojata kotisi varkailta

1 Murtosuojaa kunnon lukoilla.

Miten toimii? Varmuuslukko vaikeuttaa murtautumista, ja kauko-ohjattava lukitus helpottaa ovien lukitsemista. Ovisilmästä voi kurkistaa, kuka on tulossa sisään.

Mitä laitteita kotiin tulee? Esimerkiksi varmuuslukko, kauko-ohjattava lukko, ovisilmä ja turvaketju.

Mitä maksaa? Esimerkiksi Turvaykkösillä mekaaninen varmuuslukko asennettuna 200–300 € ja ovisilmä tai varmuusketju noin 100 €. Kauko-ohjattava keskuslukitus noin 400 € per ovi.

Tamperelaisessa Ajan Lukossa varmuuslukot asennettuina 200–500 €. Kauko-ohjattavat lukot 400 €, ovisilmät ja varmuusketjut noin 100 €.

Mitä vielä? Asennus ja asentajan matkakulut voivat nostaa hintaa.

2 Valvontaa kännykän tai tietokoneen avulla.

Miten toimii? Tunnistin hälyttää, kun kotona tapahtuu outoja. Sireeni alkaa soida ja järjestelmä lähettää tekstiviestin asukkaan tai vaikka naapurin kännykkään. Kodin tapahtumia voi seurata turvakameran kautta netin tai älypuhelimen välityksellä.

Mitä laitteita kotiin tulee? Keskusyksikkö, joka lähettää tekstiviestit ja ilmoittaa sähkökatkoksista. Infrapunatunnistin ja ovikoskettimia, jotka hälyttävät, jos ovi avataan tai sisällä liikkuu ihmisiä. Sireeni, joka pitää meteliä ja näppäimistö tai kortinlukija, josta hälytykset saa päälle ja pois. Lisäksi voi olla turvakamera, palohälytin, kosteudentunnistin ja lämpömittari.

Mitä muuta tarvitaan? Kännykkä. Voi tarvita laajakaistayhteyden, älykännykän datayhteyksineen tai tietynlaisen modeemin. Järjestelmä voi tarvita oman kännykkäliittymän, josta tekstiviestit tulevat.

Mitä maksaa? Esimerkiksi Elisa Vahti 2 vuoden määräaikaisella sopimuksella noin 15–25 € kuukaudessa. Vuodessa hintaa tulee noin 179–299 €. Asennuksen voi tehdä itse tai ostaa Elisalta (119 €).

Tamperelaisessa Ajan Lukossa laitteet maksavat noin 500–1 000 ja Turvaykkösillä 1 000–2 000 €. Lisäksi tulevat asennuskulut ja laitteisiin kytkettävän sim-kortin kuukausimaksu (noin 4 € / kk).

Securitas Direct myy verkkokaupassaan 399 € Verisure Home Box -palvelua. Kuukausimaksua ei ole, ja järjestelmän voi asentaa itse.

Mitä vielä? Lisälaitteet, asennus ja huolto voivat nostaa hintaa. Akut pitää vaihtaa muutaman vuoden välein.

3 Kokonaisvaltaista murtosuojausta alan yrityksiltä

Miten toimii? Laitteet tekevät murrosta tai palosta hälytyksen vartiointiliikkeeseen. Vartiointiliike soittaa asiakkaalle, lähettää paikalle vartijan tai hälyttää muuta apua. Laitteet ja vartiointi myydään valmiina pakettina tai ne ostetaan erikseen.

Mitä laitteita kotiin tulee? Ovikoskettimia, liiketunnistin, turvakamera, sireeni ja näppäimistö, josta hälytys pannaan päälle ja pois. Lisäksi esimerkiksi palohälytin ja kosteudentunnistin. Hälytystarrat ikkunoissa ja ovissa kertovat murtosuojauksesta.

Mitä muuta tarvitaan? Voi tarvita laajakaistan.

Mitä maksaa? Securitas Directin Premium-paketissa vuokralaitteiden asennus 595 € ja kuukausimaksu 33,50 €. Sopimus on voimassa toistaiseksi; irtisanomisaika on 3 kuukautta. Viidessä vuodessa vuosihinnaksi tulee vähintään 521 €.

G4S:llä Kotiturvan asennus ei maksa mitään, mutta kuukausimaksu on 2 vuoden määräaikaisella sopimuksella 39,90 €. Vuosihinta vähintään 479 €.

Turvatiimillä asennus maksaa noin 1 000–1 500 € ja Turvaykkösillä 1 000–2 000 € kodin koosta ja laitteiden määrästä riippuen. Laitteet saa omaksi, ja valvonnan voi ostaa keneltä tahansa. Turvatiimillä valvonta maksaa muutaman kympin kuussa.

Mitä vielä? Laitteiden huolto ja lisälaitteet voivat nostaa hintaa. Vartijan käynnit maksavat usein erikseen.

Lähde: Yritykset ja niiden nettisivut. Hinnat ovat esimerkkejä, eivätkä palvelut ole välttämättä keskenään vertailukelpoisia.

Lue myös: Turhaa turvaa?

Harkitsetko turvallisuuspalveluita? Tarkista nämä

 

Alennusta kotivakuutuksesta? 

Tarkista, saatko alennusta vakuutusmaksuista ostamalla turvalukon tai murtosuojauksen. Listoja vakuutusyhtiöiden hyväksymistä yrityksistä löytyy Finanssialan keskusliiton sivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.