Oletko ostamassa uutta uunia? Tarkista, että mukana tulevat nämä lisävarusteet

Uunien varusteluissa on isoja eroja. Leipurin ja sarjaruuanlaittajan kannattaa olla uuniostoksilla tarkkana, ettei halpaan laitteeseen joudu ostamaan kalliita lisävarusteita.

Nykyuuneista löytyy yhä enemmän toimintoja ja erikoisohjelmia. Moni jättää ne kuitenkin hyödyntämättä, koska käyttö vaatii opettelua. Kerroimme Kuluttajassa 8/2020 asiantuntijoiden vinkit uunin käyttöön.

Kun uunin toiminnot ovat tulleet tutuksi, voit kaivaa esiin uunin mukana tulleet lisävarusteet. Niistä yleisimmät eivät esittelyä kaipaa: ritilä, matala leivinpelti ja hieman syvempi uunipannu.

Tärkeämpi huomio on se, ettei uunin mukana aina tule edes näitä vakiovarusteita. Joskus hintaan sisältyy vain yksi pelti. Leipurit ja sarjaruuanlaittajat joutuvat joko kärvistelemään tai etsimään tiensä uunivalmistajan omaan kauppaan. Pelti maksaa helposti 50 euroa. Se on melkoinen lisähinta, jos uuni itsessään on maksanut vain joitakin satasia. Marketeissa peltejä ei juuri myydä, koska kaikki uunit ovat mitoiltaan erilaisia.

“Uunin hinta saadaan alas, kun lisävarusteita on mahdollisimman vähän. Harva ajattelee peltien määrää ostotilanteessa”, sanoo Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa.

Muita melko yleisiä lisävarusteita ovat teleskooppikannattimet ja paistolämpömittari. Paistolämpömittarilla määritetään, mihin sisälämpötilaan liha, kana tai kala kypsennetään. Kun ruoka on kypsynyt valittuun lämpötilaan, mittari voi hälyttää ja uunin virta katketa tai se sammutetaan itse. Paistolämpömittari voi siis olla avain lihansyöjän onneen. Ruuan pitäisi onnistua joka kerta.

Teleskooppikannattimien eli ulos vedettävien kiskojen avulla pellit ja ritilät saa uunista ulos ilman, että ne kallistuvat. Harva osaa kaivata kiskoja, jos niihin ei ole tottunut, mutta uunivalmistajien kaupoista kiskot käyvät kuulemma kaupaksi.

Juttuun on haastateltu myös tuotekouluttaja ja kokki Hannele Hakkaraista Boschia edustavasta BSH Kodinkoneista sekä tuotespesialisti Sakari Vuorelaa Electroluxilta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.