Ohjelmistopäivityksiä on oltava saatavilla puhelimen kestoiän ajan

Kuluttajariitalautakunnan tekemien päätösten perusteella ainakin kalliimman hintaluokan älypuhelimien pitäisi kestää käytössä vähintään neljä vuotta. Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtavan asiantuntijan Jukka Kaakkolan mukaan puhelinten ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset voi kytkeä samaan kestoikäolettamaan kuin puhelimen tekniikan.

Kaupasta ostetulla älypuhelimella saattaa olla esimerkiksi kahden vuoden mittainen takuu. Jos puhelin rikkoutuu takuuaikana, se voidaan lähettää takuuhuoltoon korjattavaksi ilman kuluja.

Takuu on kuitenkin sinällään vain elektroniikkaa myyvien liikkeiden tarjoama lisäetu. Takuun päätyttyäkin laitevalmistaja tai myyjä saattaa olla vastuussa puhelimeen tulevasta viasta niin sanotun virhevastuun myötä.

Johtava asiantuntija Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta sanoo, että lain mukaan tuotteen pitää kestää ”vähintään odotettavissa olevan kestoikänsä verran”.

Kaakkolan mukaan puhelinten ohjelmisto- ja tietoturvapäivitykset voi kytkeä samaan kestoikäolettamaan kuin puhelimen tekniikan. ”Päivityksiäkin pitäisi olla saatavilla se aika, kun puhelimen oletetaan kestävän.”

Esimerkiksi Apple julkaisee käyttöjärjestelmäpäivityksiä tällä hetkellä noin viisi vuotta vanhoihin iPhone-puhelimiin. Useimmat muut puhelinvalmistajat käyttävät Googlen Android-käyttöjärjestelmää ja tarjoavat ohjelmistopäivityksiä puhelimiinsa varsin vaihtelevasti.

Kuluttajariitalautakunnan tekemien päätösten perusteella ainakin kalliimman hintaluokan älypuhelimien pitäisi kestää käytössä vähintään neljä vuotta. Kaakkola arvioi, että jos 3–4 vuotta vanhaan puhelimeen ei ole saatavilla varaosia tai sitä ei muuten pystytä korjaamaan, tilanne katsottaisiin luultavasti kuluttajariitalautakunnassa virheeksi ja asiakas voisi olla oikeutettu esimerkiksi hinnanalennukseen.

Lue lisää: Selvitimme Kuluttajan numerossa 1/2020 merkittävimpien puhelinvalmistajien varaosien sekä ohjelmistopäivitysten saatavuuden – jopa 10 vuotta vanha puhelin voi olla korjattavissa.

Kommentit (3)

Näissä nykyNokioissa akku kestää hyvin 3 vuotta 24/7 käyttöä. Korjauksia ei ole tarvinnut eli kun akku lopulta hiipuu nakkaa roskiin ja hakee 200 eurolla uuden. Jos tonnin puhelimen ostaa asia onkin eri.

Koskeko vastaava myös tablettitietokoneita?

Parikin kalliimman hintaluokan ns. pro-tablettia on mennyt käyttökelvottomaksi, vaikka laite on ollut teknisesti ehjä, koska Android-päivityksiä ei ole lupauksista huolimatta tullut.

Pitää tablettien suhteen paikkansa että Google play kauppa tylysti ilmoittaa että esimerkiksi selain päivitystä (Chrome) ei enää saa kyseiseen tabletti malliin (n. 400€) laitteita olisi tarkoitus lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.