Oatly kertoi syöttävänsä kaurajuoman sivutuotteen sioille – Valio paljastaa hyödyntävänsä kauran tuotteissaan kokonaan

Myös vegaanisessa elintarviketuotannossa syntyy sivutuotteita, joille on keksittävä järkevää käyttöä.

Kaurajuomavalmistaja Oatly synnytti loppuvuodesta kohun Maitomyytit-kampanjallaan, jossa kyseenalaistettiin faktoja maidosta. 

Kampanjaa seuranneessa uutisoinnissa kerrottiin muun muassa, että Oatlyn kaurajuoman valmistuksessa syntyy mäskiä, joka syötetään tuotantoeläimille, pääasiassa sioille.

Mäski on sivutuote, joka jää jäljelle, kun kaura liotetaan vedessä.

Mäskin hyödyntäminen osa kiertotaloutta

Se ei ole sinänsä uutinen, että elintarviketuotannossa syntyy sivutuotteita, jotka hyödynnetään tavalla tai toisella. Usein ne kierrätetään eläinrehuna tai polttoaineena.

Onko siinä siis ristiriitaa, että vegaanisen kaurajuoman valmistusprosessilla on yhteys tuotantoeläimiin? 

”Riippuu vastaajan näkökulmasta”, sanoo elintarvike- ja ravitsemustieteiden yliopistonlehtori Anne-Maria Pajari Helsingin yliopistosta.

Pajari vetää Leg4Life-hanketta, jossa edistetään palkokasvien, kuten herneen ja härkäpavun, viljelyä ja elintarvikekäyttöä Suomessa. Hankkeen tavoitteena on nimenomaan yhdistää kasviproteiinien tuotanto ja eläintuotanto niin, että eläimille syötettäisiin sellaisia sivuvirtoja, jotka eivät kelpaa ihmisen ravinnoksi. Näin ruuantuotannossa menisi mahdollisimman vähän ravintoaineita hukkaan ja tuotanto olisi ilmasto- ja ympäristöystävällisempää.

Palkokasveja pidetään ympäristöystävällisinä, sillä ne sitovat typpeä maaperään tehokkaasti, jolloin tarvitaan vähemmän vesistöjä rehevöittäviä lannoitteita.

”Omasta näkökulmastani on vallan erinomaista, että kauramäski käytetään hyödyksi eläintuotannossa. Sehän sisältää suuren osan kauran arvokkaista ravintoaineista, joista aika vähän uuttuu itse kauramaitoon”, Pajari sanoo.

Olisiko kauramäskille muita käyttötapoja?

Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Anna Vainikainen on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että kasvi- ja eläinkunnan tuotteiden kiertokulku ja riippuvuus toisistaan ovat keskeisiä lähtökohtia elintarvikeketjussa. Esimerkiksi rehuteollisuus perustuu materiaalivirtojen kierrolle ja hyödyntämiselle.

”Kasviperäisellä aineksella voidaan ruokkia eläimiä, ja toisaalta eläinten lantaa voidaan hyödyntää lannoitteena luomu- ja muussa kasvintuotannossa. Kiertotalouden ratkaisuilla pidetään ravinteet systeemissä ja vähennetään riippuvuutta keinotekoisista lannoitevalmisteista.”

Kauramäski on sivutuote, jonka ravintoarvot ovat korkeat. Olisiko sille sitten olemassa parempia käyttötapoja kuin sianrehuna?

”En kyllä keksi mitään kovin järkevää muuta käyttökohdetta kauramäskille. Periaatteessa sitä kaiketi voisi käyttää esimerkiksi kuitujen tuotantoon, mutta en tiedä, onko se kannattavaa. Itsessään kauramäski on aika ravintoainepitoinen ja soveltuu sikäli hyvin eläinten ruoaksi”, Pajari pohtii.

Toisaalta Pajari sanoo ymmärtävänsä, että vegaanille sivutuotteena syntyvän mäskin syöttäminen sioille voi olla eettisesti ristiriitaista.

”Erityisesti jos vegaaniuden syy on, että halutaan vastustaa eläinten käyttöä ruuaksi.”

Valio käyttää mäskin kaurajuomaan

Maidonjalostaja Valio kilpailee Oatlyn kanssa Oddlygood-tuoteperheellään. Kuluttaja kysyi Valiolta, mitä sen kaurajuomien valmistuksessa syntyvälle mäskille tapahtuu. 

Valion tuotekehitysjohtaja Saara Pöyri paljastaa, että Valion kaurajuomien ja -välipalojen valmistuksessa ei synny ollenkaan mäskiä.

”Käyttämässämme prosessissa kaurajauhossamme olevaa liukenematonta osaa ei suodateta pois, vaan kaikki hyödynnetään ihmisravinnoksi”, Pöyri kertoo.

Pöyri täsmentää, että liukenematonta osaa ei eroteta valmistuksessa, vaan se päätyy kokonaisuudessaan lopputuotteeseen eli kaurajuomaan.

Yllättävää on se, että Valion ja Oatlyn kaurajuomien ravintosisällöt ovat pakkausmerkintöjen mukaan kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, vaikka Valio kertoo hyödyntävänsä kauran kokonaan. Pöyri ei kommentoi asiaa tarkemmin liikesalaisuuteen vedoten.

Pöyrin mukaan Valio selvitti kauratuotteidensa tuotekehitysvaiheessa kasviperäisten sivujakeiden hyödyntämistä elintarvikkeissa, koti- ja lemmikkieläinten ravinnossa ja polttoainekäytössä. ”Meistä paras ratkaisu oli vaihtoehto, jossa sivujakeita ei synny lainkaan.”

Kommentit (9)

Maidontuottajien omistaman Maitofirma Valion on ihan turha alkaa hurskastelemaan kasviperäisten maitojensa mäskittömyydellä. Samaa veganismin kasvun hyväksikäyttöä Valiolta oli lehmänmaitopohjaisen MiFu-tuoteperheen lanseeraus (vrt. ToFu) joka joitain aloittelevia kasvissyöjiä ja kasvisruuan lisääjiä on johtanut harhaan.

Sitäpaitsi Oatlyn iKaffe ja deluxe hakkaavat Oddlygoodit maussa mennen tullen.

Anonyymi -nimimerkki tiivistää varsin hyvin oman aatteellisen viiteryhmänsä vinon maailmankuvan. Vegaanit ovat itse oman aatteensa leviämisen pahin este juuri tästä vihamielisyydestä johtuen. Surullista ja huvittavaa, yhtä aikaa.

Pitäisit omana tietona nuo ahdasmieliset ajatuksesi, eläinten hyväksikäyttäjä

Mitä hurskasteslua, toeamushan tuo on ja hiilineutraalimpaa kuin kuskata mäskiä sioille.

Pelkkä kasvissyönti on sairaus eräänlainen uuden aikakauden vitsaus. Ahdasmielisiä ihmisiä joiden agenda tuntuu olevan ainoa oikea. Parin vuosikymmenen päästä nähdään tulos mitä tärkeiden hivenaineiden puutos teettää näille ääliöille.

Jos joskus ostan kaurajuomaa (mitä en todennäköisesti koskaan tee vaan syön kauran puuron ja keksien muodossa) niin en todellakaan ota minkään disinformaatiota levittävän monikansallisen p*ska firman kuraa vaan valitsen kotimaisen vaihtoehdon.

Kovin ilmastoystävällinen tuote tämä mäskinsä sioille syöttävä, Eikä yhtään kaksinaamainenkaan, vai kuinka? Ihmettelen mikä todellinenvero on kyseisen firman maidonomaisen tuotteen ja aidon lehmänmaidon ympäristövaikutuksilla ja eettisyydellä. Olisiko tässä jotain hurskastelun makua…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.