Näin selvität, kannattaako lainojen yhdistäminen

Yhdistelylainaa tarjoaa kirjava joukko toimijoita. Velat kannattaa yhdistää vain, jos on laskenut tarkasti kulut ja oman maksukyvyn.

1. Selvitä maksukykysi. Yksi edullisempi laina on parempi kuin monta kalliimpaa, jos se on todella edullisempi. Vertaa kokonaiskuluja ja todellista vuosikorkoa. Varmista myös, että lyhennyksen ohella rahaa riittää välttämättömiin menoihin.

2. Laske mukaan kaikki velat. Myös osamaksut ja korttiluotot ovat velkaa. Yleinen ongelma on se, että lainojen yhdistelyssä ei ole kartoitettu kaikkia velkoja, vaan osa jää ulkopuolelle eikä kaikista lyhennyksistä selviäkään.

3. Harkitse laina-aikaa. Vaikka kuukausilyhennys olisi edullinen, pitkä laina-aika lisää riskejä ja kiinteitä kuluja. Joissakin tapauksissa velallinen voi sitoa itsensä jopa 15–20 vuoden maksuaikaan.

4. Vertaile huolella. Jos käytät luotonvälittäjää, varmista että tiedät, mille tahoille lainahakemuksesi on kulkeutumassa. Näin saat kuvan vertailun kattavuudesta. Läpinäkyvyys myös viittaa siihen, että luotonvälittäjä toimii avoimesti ja lain mukaan.

5. Pyydä apua. Jos olet pahoissa talousvaikeuksissa, ota yhteyttä oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan tai Takuusäätiöön. Luottotiedotonkin saattaa saada Takuusäätiön takaamaa pankkilainaa tai kunnan sosiaalista luottoa velkojen yhdistämiseen.

Lue lisää aiheesta Kuluttajan numerossa 4/2020 tai tästä linkistä (tilaajille)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.