Mitä eroa on lainaturvavakuutuksella ja henkivakuutuksella?

Testasimme lainaturvavakuutukset ja niihin verrattavat vakuutukset. Lue tästä, mitä eroa on lainaturvavakuutuksella ja henkivakuutuksella.

Kuluttaja testasi numerossa 6/2020 lainaturvavakuutukset. Mukana oli 9 lainaturvavakuutusta 6 pankista. Lisäksi verrokkituotteena oli 2 pankin 4 vakuutusta, jotka ovat verrattavissa lainaturvavakuutuksiin. Testissä olivat mukana kaikki lainaturvavakuutuksia tarjoavat pankit paitsi Oma Säästöpankki, jolta emme saaneet tietoa vakuutusten hinnoista. Testin vakuutukset jaettiin suppeisiin ja laajoihin.

Suppeat vakuutukset sisältävät vähintään turvan kuolemantapauksen varalle. Laajat vakuutukset sisältävät lisäksi pankista riippuen mahdollisimman monta seuraavista: tilapäisen ja pysyvän työkyvyttömyyden turvan, tapaturmasta aiheutuvan pysyvän haitan turvan ja työttömyyden turvan tai vakavan sairauden turvan.

Lainaturvavakuutus eroaa tavallisesta henkivakuutuksesta yhdellä oleellisella tavalla: lainaturvavakuutuksen ehtoihin on kirjattu, että mahdollinen korvaus pitää käyttää nimenomaan lainan ­pääoman sekä korkojen ja palkkioiden maksamiseen.

Tämä tehdään yleensä sisällyttämällä ehtoihin niin kutsuttu tarkoitemääräys. Jos korvauksesta jää lainan poismaksun jälkeen jotain jäljelle, ylimääräiset eurot saa edunsaaja. Edunsaajan nimi merkitään vakuutussopimuksen yhteyteen.

Vakuutusehdoissa voidaan lisäksi määrätä, että isot kertakorvaukset pantataan pankille lainan vakuudeksi. Tässäkin tapauksessa korvaussumman saa siis pankki, ei edunsaaja – ellei korvauksesta jää lainan pääoman, korkojen ja palkkioiden pois maksamisen jälkeen jotain jäljelle.

Useimpien lainaturvavakuutusten ehdoissa määrätään, että kuoleman turvan korvaus pantataan aina pankille.

Kannattaa huomata, että lainan takaisinmaksuun käytetystä kuolemantapakorvauksesta ei tarvitse maksaa veroa. Lähiomaiselle maksetusta korvauksesta maksetaan perintövero ja muille maksetuista korvauksista pääomavero, joka on vähintään 30 prosenttia.

Koko testi on Kuluttajan tilaajien luettavissa. Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumeron painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, voit halutessasi ostaa lukuoikeuden yksittäiseen testiin.

Kommentit (1)

”Kannattaa huomata, että lainan takaisinmaksuun käytetystä kuolemantapakorvauksesta ei tarvitse maksaa veroa. Lähiomaiselle maksetusta korvauksesta maksetaan perintövero ja muille maksetuista korvauksista pääomavero, joka on vähintään 30 prosenttia.”

Kannattaa kuitenkin huomata, että kuolinpesän arvo nousee, koska siellä ei ole pesän arvoa alentavaa lainaa. Lopputuloksena on siis että perilliset joutuvat maksamaan omaisuudesta perintöveroa enemmän.
Lainaturvalla ei siis välty perintöveron maksulta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.