Mistä on tehty: Palovaroitin

Lähetin ja vastaanotin

Optinen palovaroitin havaitsee savun valon avulla. Kuoren sisällä on savua varten pieni kammio, jossa on infrapunalähetin. Lähetin antaa valopulsseja 8 sekunnin välein. Jos savukammio on tyhjä eli ilma puhdasta, valo kulkee suoraan kammion seinään. Jos kammiossa on savua, valo siroaa ja osuu vastaanottimeen, joka välittää tiedon eteenpäin. Myös pöly tai vesihöyry voi laukaista hälytyksen.

Pinta

Kupu-palovaroittimen pintamateriaali on kangasta, tarkemmin sanottuna elastaania eli spandexia. Se on keinokuitu, joka kestää kovaakin venytystä. Tämä on tärkeää, koska kangas pingotetaan hälyttimen kuoren päälle. Pintamateriaalilla ei ole merkitystä laitteen toiminnan kannalta.

Kupu, kuten muutkin Jalo Helsingin palovaroittimet valmistetaan Kiinassa tehtaalla, joka tekee palovaroittimia myös teollisuusjätti Siemensille.

Virtalähde

Kolme litium-paristoa pitävät palovaroittimen valmiudessa jopa yli viisi vuotta. Takuuta paristoille ei silti anneta, koska niiden kesto riippuu olosuhteista ja käytöstä. Paristot voivat kulua nopeastikin, jos esimerkiksi keittiön käryt huudattavat hälytintä usein. Käytetyt paristot voi palauttaa niitä myyviin kauppoihin.

Myös palovaroitin pitää vaihtaa uuteen 5–10 vuoden käytön jälkeen. Muovi- ja elektroniikkaosien ominaisuudet saattavat nimittäin heikentyä ajan saatossa, vaikka varoitinta ei käytettäisi. Palovaroittimet pitää hävittää sähkö- ja elektroniikkaromuna.

Äänilähde

Palovaroittimen korvia särkevä piipitys syntyy, kun pieneen kaikukammioon kiinnitetty metallilevy alkaa värähdellä saadessaan sähköä. Lain mukaan palovaroittimen täytyy kuulua kolmen metrin päähän 85 desibelin äänenpaineella.

Ohjainpiiri

Palovaroittimen toiminnasta huolehtii ohjainpiiri, jossa tarvittavat osat ovat yhdellä piirilevyllä. Jos vastaanottimen välittämä sähkövirta on tarpeeksi voimakas, ohjainpiiri käynnistää hälytyksen.

Kuori

Kuvun muoviosat on tehty ABS-muovista eli akryylinitriilibutadieenistyreenista. ABS on kestävä, kevyt ja melko edullinen materiaali. Siksi se on suosittu esimerkiksi tietokoneiden koteloissa, autojen puskureissa ja Legopalikoissa. Sen tärkein raaka-aine on raakaöljy. Kuoren osat tehdään ruiskupuristamalla, eli muovi lämmitetään juoksevaan muotoon ja puristetaan kovassa paineessa muottiin. Palovaroittimen kuoressa on reikiä symmetrisesti joka puolella, jotta savu pääsee sisälle joka suunnasta yhtä hyvin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.