Miksi uusi patja haisee?

Allergia- ja astmaliittoon valitetaan joka viikko haisevista huonekaluista. Patjavalmistajat eivät lähteneet mukaan tutkimukseen, jossa tuotteiden kemikaaleja olisi selvitetty.

Viimeinkin se saatiin hankittua: uusi petauspatja vanhan ja kuluneen tilalle!

Mutta mitä ihmettä? Paketista pöllähtää ilmoille vahva kemikaalin tuoksu. Patja on vietävä ulos tuulettumaan.

Se tuoksahtaa vielä parin viikon tuuletuksen jälkeenkin. Huonekaluliikkeen mukaan tuoksu on ”normaalia tehtaan hajua”, jonka pitäisi hälvetä parissa päivässä. Mitä moinen tehtaan haju on, siihen myyjä ei osaa vastata.

Allergia- ja astmaliittoon tulee viikoittain puheluja haisevista huonekaluista, muun muassa patjoista. Kyselyitä tulee etenkin niin kutsutuista älyvaahtopatjoista.

”Suuri osa soittajista sanoo hajun olevan häiritsevää, mutta jotkut kertovat myös pahasta olosta ja päänsärystä”, kertoo liiton sisäilmaneuvoja Tuula Syrjänen.

Hajut johtuvat huonekalujen materiaaleista ja kemikaaleista. Pelkkä puukin voi tuoksua voimakkaasti. Kemikaaleista tavallisimpia ovat homeen- ja palonestoaineet, siliävyyttä parantavat aineet sekä sähköisyyttä poistavat ja likaa hylkivät aineet. Terveysvaikutuksia on toistaiseksi tutkittu vähän.

”Se tiedetään, että siliävyyttä parantavissa aineissa on usein formaldehydiä”, Syrjänen sanoo.

Formaldehydi voi Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan aiheuttaa nenänielun syöpää, jos sille altistuu pitkään. Allergia- ja astmaliitto, VTT ja Rakennustietosäätiö yrittivät jokin aika sitten saada patjavalmistajia mukaan tutkimukseen, jossa olisi mitattu patjoista vapautuvien kemikaalien määriä.

”Emme saaneet riittävästi valmistajia mukaan”, kertoo viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Huonekalujen kemikaaleille ei ole asetettu päästörajoja. Ikävistä hajuista kärsivä voi vain viedä patjan parvekkeelle.

 

Kalusteillakin allergiatunnus

  • Tunnuksen voi saada, jos kalusteessa ei valmistajan mukaan ole tekstiilien pintakäsittelyaineita, kuten palon- ja homeenestoaineita.
  • Myös liimojen käyttöä on Allergiamerkissä rajoitettu, eikä metalliosissa saa olla nikkeliä. Luonnonkumin käyttö on kielletty

Kommentit (2)

Aivan, hieno juttu näidenkin tutkiminen. Juurikin ostimme pohjois-maisen kaapiston, jonka haju, tn. home tai tuholaisten torjunta-aine, oli tyrmäävä, ja kaapin sisällä haisee edelleen, vaikka kohta jo vuoden meillä ollut. Kaappia ei voi käyttää alkuperäisen suunnitelman mukaan, hajun takia.

Itse suosittelisin yksinkertaisesti palauttamaan vastaavan kaapin ja vaatimaan rahat takaisin – kuluttajansuojalakia voi käyttää tukena. Erityisesti näin, jos kaupassa et ole havainnut hajuongelmaa, eikä mielestäni asiakasta voi edes vaatia tarkasti nuuhkivansa kaikkia ostamiaan tuotteita, vaikka joidenkin tuotteiden kohdalla onkin järkevää. Hajuhaitta voi myös alkaa häiritä, kun haiseva tuote on samassa tilassa koko ajan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.