Miksi tavallinen merisuola maksaa apteekissa 93 euroa kilolta?

Nenän huuhteluun kelpaa tavallinen merisuola. Apteekeissa samaa tavaraa myydään annospakkauksissa yli 90 kertaa kalliimmalla kilohinnalla.

Moni allergisesta nuhasta tai tukkoisuudesta kärsivä vannoo nenäkannun nimeen: röörien huuhtelu suolavesiliuoksella puhdistaa onteloita räästä sekä muista epäpuhtauksista ja saa ilman virtaamaan paremmin.

Työhön sopii kädenlämpöinen hanavesi ja jodioimaton, hieno merisuola. Suolaa saa ruokakaupasta noin yhden euron kilohintaan.

Vaihtoehtoisesti apteekista voi ostaa annospakattua Vitabalans Oy:n Nenä Suolaa noin 90 kertaa kalliimmalla. Esimerkiksi Yliopiston Apteekin verkkokaupassa Nenä Suolan kilohinnaksi tulee 93 euroa.

Vitabalans Oy:stä kerrotaan, että ”isoa eroa” tavalliseen hienojakoiseen merisuolaan ei ole. Nenä Suolan ainesosat ovat merisuola ja paakkuuntumisenestoaine – aivan kuten maustehyllyn perussuoloissakin. Yritys perustelee tuotetta helpolla annostelulla, hyvällä säilyvyydellä ja laadulla.

”Kuluttaja hakee tänä päivänä yksinkertaista, näppärää ratkaisua”, myyntipäällikkö Heli Broberg sanoo.

Tuotteen kovalta kuulostavaa hintaa Broberg ei halunnut kommentoida.

Annostelu onkin nenän huuhtelussa tärkeää, sillä liian suolainen tai liian vähäsuolainen liuos ärsyttää nenän limakalvoja ja voi päinvastoin pahentaa tukkoisuuden tunnetta. Oikeanvahvuisen liuoksen tekeminen ei kuitenkaan vaadi kemian opintoja, sillä nenäkannun mukana tulee mittalusikka. Nenäkannulliseen vettä lisätään mittalusikallinen suolaa, sekoitetaan, ja liuos on valmis.

”En näe kauhean vahvaa perustelua tuolle kilohinnalle. Itse suosittelen ihan vain tavallista, puhdasta suolaa”, sanoo Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntijalääkäri ter Csonka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.