Mikroaaltouunin toimivuuteen vaikuttaa esimerkiksi sen tehokkuus, mutta arjessa isompi merkitys saattaa olla helppokäyttöisyydellä. Tärkeää on myös miettiä, millaisia ominaisuuksia mikroltaan tarvitsee.
Sisällysluettelo
Grillimikro ei välttämättä grillaa hyvin
Mikroaaltouunia käytetään tavallisimmin ruuan lämmittämiseen ja sulattamiseen. Markkinoilla on kuitenkin myös grillimikroja sekä uunitoiminnoilla varustettuja yhdistelmämikroja. Mikron ostajan ensimmäinen tehtävä onkin miettiä, millaisia ominaisuuksia oikeasti tarvitsee.
Kaikki erikoisominaisuuksilla varustetut mikrot eivät välttämättä edes tee sitä mitä lupaavat. Viimeisimmässä testissämme vain alle puolet testatuista grillimikroista grillasi niin hyvin, että niitä kannattaisi ostaa grilliominaisuuden vuoksi.
Sen sijaan testaamamme yhdistelmämikrot toimivat hyvin, osa jopa erittäin hyvin, kiertoilmauuneina.
Jos mikroa kuitenkin käytetään ensisijaisesti valmisruokien lämmittämiseen ja marjojen sulattamiseen, ei kannata turhaan maksaa uuniominaisuuksista.
Sekin kannattaa muistaa, että hinta ei ole aina laadun tae. Jo muutamalla kymmenellä eurolla voi saada hyvän perusmikron.
Ympärillä on oltava tilaa
Vaikka mikroaaltouunien koot eivät valtavasti vaihtele, merkitystä on varsinkin mikron sisätilan vetävyydellä. Ei kannata hankkia mikroa, johon omat arkikäytössä olevat lautaset eivät mahdu. Oman tilansa vie myös mikrokupu. Kyse on useimmiten senttipelistä.
Mikrojen sisätilavuudet vaihtelevat tyypillisesti 15:n ja 25:n litran välillä. Uuneina toimivat yhdistelmämikrot saattavat vetää jopa yli 30 litraa.
Myös mikron sijoituspaikka on mietittävä tarkasti. Liian ahtaaseen rakoon mikroaaltouunia ei saa tunkea, jotta ilma sen ympärillä pääsee kiertämään vapaasti. Turvalliseen ilmankiertoon vaadittavat mitat vaihtelevat mikrosta toiseen, joten ne kannattaa tarkistaa etukäteen. Mikron virtajohto puolestaan on syytä sijoittaa niin, että sen voi tarvittaessa nopeasti irrottaa pistorasiasta häiriötilanteessa.
Mikron sijoittelussa kannattaa huomioida myös laitetta käyttävien ihmisten pituus. Jos perheessä on lapsia, jotka voivat itsenäisesti lämmittää ruokansa, mikroa ei kannata sijoittaa liian korkealle. Turhan ylös sijoitettu mikro vaikeuttaa toki myös aikuisilla esimerkiksi keittolautasen laittamista mikroon ja ottamista sieltä.
Tehokasta mutta joskus epätasaista lämmitystä
Nykymikrojen suorituskyvyssä ei ole paljon moittimista, mutta ei toisaalta myöskään ylistämistä. Testiemme perusteella valtaosa mikroista lämmittää ruoka-annoksen tasaisesti ja sulattaa hyvin.
Joidenkin mikrojen ongelmana tosin on ruuan epätasainen lämpeneminen, testimme paljastavat.
Testeissämme mikrojen suorituskykyä mitataan muun muassa jauhelihaa sulattamalla, lasagnea sulattamalla ja lämmittämällä sekä vettä tuttipullossa lämmittämällä.
Grillivastuksella varustettujen mikrojen grillausominaisuuksia testataan broilerilla ja paahtoleivällä. Valitettavasti jotkut laitteet grillaavat jopa paahtoleivän huonosti tai erittäin huonosti.
Helppokäyttöisyyttä voi havainnoida myös itse
Mikro on monissa kotitalouksissa päivittäisessä käytössä, joten on tärkeää, että sen käyttäminen on sujuvaa ja miellyttävää. Testeissämme mikrojen helppokäyttöisyyttä arvioidaan muun muassa mikron asetusten ymmärrettävyydellä, toimintojen selkeydellä ja automaattiohjelmien toimivuudella.
Arjessa on merkitystä sillä, kuinka montaa nappia ja missä järjestyksessä pitää painaa, että saa haluamansa toiminnon päälle. Mikrojen välillä on eroja: viimeisimmissä testeissämme mikroille on jaettu esimerkiksi automaattiohjelmien helppokäyttöisyydestä täysiä kymppejä mutta toisaalta myös paljon huonoja ja erittäin huonoja arvosanoja.
Myös esimerkiksi ruuan laittaminen mikroon on joissakin laitteissa vaikeaa. Sitä ja monia muita testiemme helppokäyttöisyysarvosanaan vaikuttavia tekijöitä, kuten puhdistamisen helppoutta, oven avautumista ja näkyvyyttä oven läpi mikron sisälle, on mahdollista arvioida myös silmämääräisesti ja kokeilemalla liikkeessä ennen ostopäätöstä. Samoin voi kuunnella myös mikrosta lähtevää hurinaa ja ohjelman loppumisen merkkiääntä.
Mikro ei kuluta paljon energiaa
Mikrot eivät ole kodin suurimpia energiasyöppöjä, sillä niiden tehokas käyttöaika vuorokautta kohden on pieni. Esimerkiksi uuniin verrattuna mikro kuluttaa vähän energiaa.
Osa mikroista kuluttaa selvästi enemmän sähköä valmiustilassa kuin toiset, mutta suurena ongelmana sähkönkulutusta ei voi pitää.
Oven lasi ei saa kuumentua liikaa
Mikroaaltouunin suurin turvallisuusriski liittyy sen ulkopinnan tai oven lasin kuumenemiseen. Varsinkin grillimikroissa asian kanssa on syytä olla tarkkana. Hyvä uutinen on se, että viimeisimmässä testissämme kuumimmankaan mikron oven lämpötila ei kohonnut yli 50 asteen.
Lasioven polttavuuden raja-arvona pidettiin 60:tä astetta.
Laitetyyppien erot
Tavallinen mikroaaltouuni
+ riittää perustarpeisiin eli ruuan sulattamiseen ja kuumentamiseen
+ pätevän perusmikron saa edullisesti
– ruoka saattaa lämmetä epätasaisesti
Grillimikro
+ mahdollistaa esimerkiksi pizzan tai broilerin grillauksen mikrossa
– ei välttämättä grillaa hyvin
– perusmikroa kalliimpi
Yhdistelmämikro
+ toimii myös kiertoilmauunina
– vie enemmän tilaa kuin perusmikro tai grillimikro
Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkelin sisältö on tarkastettu viimeksi 6.5.2021.