Mihin roskikseen lautasliinat pitäisi heittää? Kotioloissa vastaus on selvä, mutta lounasravintolassa ei niinkään

Lautasliinat, talouspaperit nenäliinat kuuluvat kotona biojäteroskikseen tai kompostoriin. Sen sijaan ravintola voi ohjeistaa paperit sekajätteeseen säästääkseen jätteen käsittelykuluissa.

Kuluttajan lukija hämmästelee, että useimmat lounasruokailijat heittävät paperiset lautasliinat astianpalautusvaiheessa sekajätteen puolelle. Paperihan on maatuvaa, eikö se kuuluisi pikemminkin biojätteeseen?

Vastaus riippuu siitä, missä lautasliina – tai nenäliina – hävitetään.

”Kotitalouksien talouspaperit, lautasliinat ja nenäliinat voi kaikkialla Suomessa lajitella biojätteeseen. Erilliskerätty biojäte joko kompostoidaan laitoksessa, mädätetään biokaasulaitoksessa tai siitä tuotetaan bioetanolia, kertoo Suomen Kiertovoiman (KIVO) viestintäasiantuntija Kaisa Halme.

Jos biojätteen keräystä ei omassa talossa ole, talouspaperin ja nenäliinat voi lajitella kompostoriin.

Jos kotona ei ole kompostoriakaan, pehmopaperit voi Halmeen mukaan lajitella sekajätteeseen tai energiajätteeseen. Molemmat hyödynnetään energiaksi joko polttamalla tai kaasuttamalla.

”Jotkut ovat ottaneet tavaksi heittää talouspaperit tai nenäliinat wc-pönttöön. Sitä en kuitenkaan suosittele. Se kuormittaa jätevedenpuhdistamoja suotta ja lisää puhdistamolietteen määrää”, Halme sanoo.

Ravintolassa lautasliinan hävittämisestä pitää kysyä henkilökunnalta. Niiden jätehuollosta nimittäin vastaavat yksityiset jäteyhtiöt. Alueelliset jätehuoltomääräykset lajitteluvaatimuksineen eivät koske yrityksiä.

”Vaikka ravintolassa lajiteltaisiin sekä bio- että sekajätteet, saattaa ravintola ohjata omilla lajitteluohjeillaan biojätteen määrää ja säästää jätteen käsittelymaksuissa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.