Melu, kestävyys, akku, kuvanlaatu – onko tuotteiden laatu mennyt parempaan vai huonompaan suuntaan?

Puhelinten kameralla otetuista kuvista arvioidaan esimerkiksi värientoistoa, resoluutiota, kohinaa ja kuvien terävyyttä. Arviot tehdään sekä hämärässä että päivänvalossa.

Kuluttaja kävi läpi useiden vuosien testituloksia ja vertasi niitä keskenään.

Testaamme säännöllisesti kymmeniä tuoteryhmiä, jotta kuluttajat voisivat valita markkinoilta parhaat päältä. Samalla tarkoitus on parantaa tuotevalikoiman laatua yleisemminkin. Mutta ovatko tuotteet aiempaa laadukkaampia? Selvitimme asiaa käymällä läpi ja vertaamalla testituloksia useiden vuosien ajalta.

Kuluttajan testauspäällikkö Teemu Sysioja kertoo, että testauksella pyritään myös vaikuttamaan valmistajien tuotekehitykseen. Tämä näkyy esimerkiksi lasten turvaistuimista, joille on tehty törmäystestejä jo pitkään. Muutaman vuoden ajan niille on tehty myös kemiallisia testejä, joilla varmistetaan, ettei lapsi joudu kontaktiin terveydelle haitallisten palonestoaineiden tai tiettyjen ftalaattien eli muovinpehmentimien kanssa.

Tärkeimpiä tuoteryhmiä testaamme niin säännöllisesti, että tarjolla on lähes tai täysin vertailukelpoista tietoa useiden vuosien ajalta. Testitulosten perusteella voi sanoa, että esimerkiksi puhelinkameroiden kuvanlaatu on parantunut, vaikka arvostelu on etenkin vuodesta 2020 tiukentunut. Myös akuissa ja toiminta-ajoissa on tapahtunut parannusta.

Selvitimme myös televisiokuvan laadun arvosanoja vuodesta 2016 vuoteen 2021 sekä sen, onko televisioiden sähkönkulutus noussut vai laskenut ruutukokojen suurennuttua ja kuvan tarkkuuden moninkertaistuttua. Lisäksi tutkimme porakoneiden kestävyyden kehitystä ja laskimme, montako ruuvia porakoneet ruuvasivat yhdellä ampeeritunnilla vuosina 2015, 2019 ja 2021. Pyykinpesukoneista paneuduimme sähkön- ja vedenkulutuksen muutoksiin sekä pesuohjelman kestoon ja meluun.

Koko jutun voit lukea täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.