Makeaa lompakon täydeltä

Kun menet kauppaan ostamaan herkkuja viikonlopuksi, kuinka tarkkaan katsot tuotteiden kappale- ja kilohintoja?

Pienempi pussi on usein isoa halvempi ja mahtuu paremmin käsilaukkuun. Edullinen kappalehinta voi kuitenkin olla vain harhaa. Tämä kävi selväksi Kuluttaja-lehden tutkiessa makeishyllyn hintoja.

Esimerkiksi monet purukumipussit maksavat 2–3 euroa kappaleelta, kun taas taskukokoisen purkkapakkauksen saa alle eurolla.

Kilohintoja verratessa pieni paketti maksaa kuitenkin paljon enemmän kuin isompi purkkapussi. Taskukokoisen paketin kilohinta kohoaa lähes 50 euroon, kun taas pussien kilohinnat vaihtelevat 20:n ja 35 euron välillä.

Hintatietoisen kuluttajan kannattaa olla tarkkana myös erilaisten pakkausten kanssa. Esimerkiksi Geisha-suklaata myydään sekä tavallisessa pahvirasiassa että sydämenmuotoisessa rasiassa.

Tavallisessa pakkauksessa myytävät Geisha-konvehdit maksavat noin 10 euroa kilolta. Sydänrasian konvehdit ovat reippaasti arvokkaampia: noin 30 euroa kilo.

Fazerin ranskalaisia pastilleja taas myydään muovisten pussien lisäksi uusissa pahvisissa pakkauksissa. Uudessa pakkauksessa myytävien pastillien kilohinta on yli kolme euroa kalliimpi, kuin pusseissa myytävien pastillien.

Kilohinta lukee hyllyjen reunassa pienemmällä kuin tuotteen kappalehinta, mutta sitäkin on siis syytä silmäillä.

Kirjoittaja oli Kuluttaja-lehdessä TET-harjoittelijana 25.9.–6.10.2017.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.