Määräsikö lääkäri vanhukselle turhaan kallista ravintovalmistetta?

Asiantuntijan mukaan ravintovalmisteen tankkaaminen energian ja rasvan saannin varmistamiseksi on perusteltua, jos ikäihmisen syömät ateriat jäävät pieniksi. Halpa ruokaöljy ei aina sisällä kaikkia välttämättömiä rasvahappoja.

Lukija otti yhteyttä Kuluttajan toimitukseen. Lääkäri oli määrännyt ikäihmiselle energian ja rasvan saannin varmistamiseksi Calogen-nimistä ravintovalmistetta jatkuvaan käyttöön.

Lukija hämmästeli Calogenin hintaa, sillä ravintovalmiste kustantaisi kuukaudessa noin 180 euroa. Valmisteelle haettiin Kela-korvausta, mutta summa on silti suuri pienestä eläkkeestä maksettuna. 

Lukija jutteli myöhemmin kotihoidon henkilökunnan kanssa, ja toinen lääkäri suositteli korvaamaan lisäravinteen tavallisella oliiviöljyllä. Määräsikö ensimmäinen lääkäri ikäihmiselle turhaan kallista ravintovalmistetta?

Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian professorin Ursula Schwabin mukaan Calogenia määrännyt lääkäri teki aivan oikein.

”Calogenissa on kahta ihmiselle välttämätöntä rasvahappoa, linolihappoa ja alfa-linoleenihappoa. Oliiviöljyssä on linolihappoa, mutta alfa-linoleenihappoa vain 0,5 prosenttia”, Schwab kertoo. Näitä rasvahappoja elimistö ei pysty tuottamaan, ja niiden puutos voi aiheuttaa esimerkiksi iho- tai hermosto-oireita, kuten käsien ja jalkojen tunnottomuutta.

Schwabin mukaan ravintovalmisteen on käyttö perusteltua esimerkiksi silloin, kun ikäihminen syö useamman annoksen päivässä, mutta annokset jäävät pieniksi.

Calogenin tärkeimmät ainesosat ovat rypsiöljy ja auringonkukkaöljy. Voisiko Calogenin siis korvata syömällä rypsiöljyä ja auringonkukkaöljyä?

Schwab suosittelee lisäämään öljyt ruokaan ja käyttämään ravintovalmistetta niiden rinnalla.

”Sakeaa ja aromikasta öljyä on vaikeampi nauttia, jos ikäihmisellä on esimerkiksi kuiva suu tai makumuutoksia”, Schwab sanoo.

Kommentit (2)

Juuri näin. Alfalinoleenihapon kohdalla puhutaan oikeastaan omega3:sta jolloin tässä tapauksessa ruokalusikallinen kalanmaksaöljyä päivässä riittäisi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.