Luulitko, että kaupan kalakeitoissa on kymmenesosa kalanpaloja? Luulit väärin

Kuluttaja selvitti, paljonko eineskeitoissa on oikeasti kalaa. Kaksi suosittua keittoa sisälsi kalanpaloja vain puolet valmistajan lupaamasta määrästä.

Kuluttajan lukija osti kaupan kalakeiton ja pettyi: keitosta löytyi vain hitunen lohta. Selvitimme, paljonko eineskeitoissa on oikeasti kalanpaloja.

Otimme vertailuun neljä eineskeittoa: Kokkikartanon 400 gramman lohikeiton, Koskikylän 300 gramman kirjolohikeiton, Kotimaista 300 gramman kirjolohikeiton ja Saarioisten 300 gramman kirjolohikeiton. Olisimme ottaneet vertailuun mukaan myös Kokkikartanon täyteläisen lohikeiton, mutta sen kala oli hajonnut niin pieniksi paloiksi, ettei lohta pystynyt erottelemaan keitosta kotikonstein.  

Erottelimme lohen kustakin keitosta ja punnitsimme kalan talousvaa’alla. Punnitsimme kaikki palat, jotka olivat halkaisijaltaan vähintään noin 10 millimetrin kokoisia. Emme siis punninneet liemeen hajonneita kalahitusia. Lisäksi arvioimme, kuinka monta lohipalaa kussakin keitossa oli. 

Valmistajien pakkausselosteiden mukaan lohta on annoksissa 10 prosenttia, Kokkikartanon keitossa peräti 19 prosenttia.

Punnitus paljasti, että kahdessa keitossa on merkittävästi vähemmän lohipaloja kuin keiton ostaja voisi odottaa. Kotimaista kirjolohikeitossa lohipaloja on luvatun 30 gramman sijaan vain 18 grammaa. Saarioisten kirjolohikeiton lohipalat jäävät alle puoleen luvatusta: 14 grammaa 30 gramman sijaan.

Kokkikartanon lohikeitto pääsee lähelle kuvattua. Lohipaloja on annoksessa suhteellisesti ja määrällisesti eniten: 18 prosenttia ja 72 grammaa. Pakkauksessa luvataan 19 prosenttia.

Vertailumme perusteella vain Lidlin myymässä Koskikylän kirjolohikeitossa on kalanpaloja luvattu määrä: 30 grammaa. Koskikylän oli myös vertailumme edullisin annos: 1,59 euroa. Kalaisinta annosta himoitseva saa maksaa annoksestaan eniten: Kokkikartanon lohikeitto maksaa 4,65 euroa.

 

Juttua oikaistu 27.9.2019 klo 12.25: Kokkikartanon lohikeiton pakkauksessa tuotteen luvataan sisältävän lohta 19 prosenttia, ei 19 grammaa.

Onko eineskeitossa luvattu määrä kalaa?

 

1. Koskikylän

Kirjolohikeitto 300 g

2. Kokkikartano 

Lohikeitto 400 g

Hinta 1,59 € 4,65 €
Luvattu kalan osuus 10 % 19 %
Punnittu kalan osuus 10 %  18 %
Punnittu kalan paino 30 g 72 g
Laskettu kalan määrä 6 palaa 10 palaa
 

3. Kotimaista

Kirjolohikeitto 300 g

4. Saarioinen

Kirjolohikeitto 300 g

Hinta 1,65 € 1,99 €
Luvattu kalan osuus 10 % 10 %
Punnittu kalan osuus 6 % 4,7 %
Punnittu kalan paino 18 g 14 g
Laskettu kalan määrä 5 palaa 6 palaa

 

Kommentit (6)

Tämä osoittaa vanhan totuuden. Kun maksat enemmän saat parempaa.
Samoin se osoittaa valmistajien härskit keinot parantaa tuottojaan.

Miten niin enemmän? Lidl tarjoaa halvimman vaihtoehdon ja edullisimman, sekä pitää lupauksensa. Miksi siis käydä muualla. Kyllä S muuttunut jo riistäjäkaupasta Lidl:n.

Jos en väärässä ole, niin valmistaja kaikissa kolmessa on sama: Koskikylän kirjolohi keitto, kotimaista ja Saarioisten. Kaikkia olen ostanut. Ilmankos tuntui jalan osuus niin vähältä. Kerran Saarioisten tuotteessa oli van pikkusormen pään kokoinen nojaten kalaa

Kokkikartanon täyteläinen lohikeitto ON täyteläinen ja hyvää, toisin kuin Saarioisten.

Kalan painosta katoaa kolmannes kypsennettäessä, joten jos laitettu 30 g jäljellä pitäisi olla 20 g. Paino on kuitenkin laskettu siitä mitä keitton on laitettu. Lohesta sulaa myös muita kaloja enemmän rasvaa mikä helposti lisää hävikkiä+ jos sekoitetaan niin paloista irtoaa kalahituja joita ei löydä punnitukseen. Jos tosiaan halutaan tutkia eikä vain hutkia niin olisi kannattanut tehdä vertailun vuoksi oma lohikeitto ja katsoa paljonko katoaa kypsennyksen takia. Se sentään mainittiin että pikkupaloja ei punnittu.

Joo näitä kuluttajan feikkitutkimuksia kuten pesuaine”teho”tutkimukset joissa ei edes kontrolloida valmistajien annosteluohjeita! Varmaan pesee merkin a pesuaine paremmin kuin b jos on samaa tavaraa mutta annosteluohje tuplaten, hohhoijaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.