Lojuuko nurkissa vanhoja kännyköitä tai tietokoneita? Näin varmistut siitä, etteivät henkilökohtaiset tietosi päädy vääriin käsiin

Moni arastelee henkilökohtaisia tietoja sisältävän kännykän tai tietokoneen kierrättämistä. Päätyvätkö tiedostoni, henkilötietoni tai selaushistoriani vääriin käsiin?

Huoli tietoturvasta on ymmärrettävä, mutta useimmiten turha. Kun palautat laitteen virallisen SER-romun kierrätykseen, voit varmistua siitä, että älylaitteen henkilökohtaiset tiedot poistetaan.

Useimmissa isoissa elektroniikkaa myyvissä ketjuissa on varmistettu, etteivät ulkopuoliset pääse laitteisiin käsiksi. Esimerkiksi Gigantti pyytää asiakkaita toimittamaan tietokoneet, puhelimet ja tabletit suoraan henkilökunnalle, joka huolehtii ne lukittuihin ja sinetöityihin tietoturva-astioihin.

Powerilla puolestaan on myymälöissään lukitut kierrätyspisteet, jotka tyhjennetään säännöllisesti niin ikään lukittuun DATA-SER-astiaan.

Myymälöiden kierrätyspisteistä laitteet jatkavat matkaa käsittelyyn, esimerkiksi Kuusakoski Oy:lle. Koneille mahdollisesti jääneet tiedostot tuhotaan viimeistään siellä.

Kuusakosken Tatu Karlström sanoo, että liikkeistä tulevista, uudelleenkäyttöön menevistä laitteista varmistetaan aina, että tiedot ovat todella tuhoutuneet. Jos asiasta ei voida olla varmoja eli tietojentuhoamisprosessi on syystä tai toisesta keskeytynyt tai on tullut jokin häiriö, laite murskataan.

Kuusakoskelle voi lähettää laitteita myös suoraan. Tuottajayhteisöjen, Kuusakosken ja Postin yhteisessä Seiffi-palvelussa älylaite lähetetään postipakettina Kuusakosken toimipisteeseen, jossa sen sisältämä data tuhotaan. Kuluttaja saa koodin, jolla paketin liikkumista voi seurata, sekä sähköpostin, kun data on onnistuneesti tuhottu. Peruspalvelun hinta on vajaat viisi euroa per lähetys.

Teleoperaattoreista DNA, Elisa ja Telia puolestaan mainostavat vanhan laitteen tietoturvallista tyhjennystä myös silloin, kun asiakas ostaa uuden laitteen. Samalla vanhasta puhelimesta voi saada vaihtohyvityksen.

Toimivan laitteen voi toki myydä itsekin eteenpäin, mutta silloin tietoturvasta kannattaa huolehtia erityisen tarkasti eli ottaa talteen kaikki henkilökohtaiset tiedostot ja tyhjentää puhelin. Esimerkiksi paljon julkisuutta saanut helsinkiläinen Swappie ostaa asiakkailta käytettyjä iPhone-puhelimia ja myy niitä edelleen omien verkkokauppojensa kautta Suomeen ja muualle Eurooppaan. Swappien verkkosivuilla todetaan, että vaikka puhelimet tyhjennetään kaupan yhteydessä, asiakkaan vastuulla on, että hänen henkilökohtaisia tietojaan ei jää puhelimeen.

Laitteiden vieminen asianmukaiseen, ulkopuolisilta suljettuun kierrätyspisteeseen kannattaa muistakin kuin tietoturvasyistä. Jos laite nimittäin päätyy vääriin käsiin, arvokkaita mineraaleja ja metalleja menee hukkaan – pahimmassa tapauksessa Suomen rajojen ulkopuolelle kaatopaikkoja kuormittamaan. Suomesta viedään vuodessa arviolta 5 000 tonnia laitonta elektroniikkajätettä ulkomaille. Lue Kuluttajan jutusta, mitä arvometalleille väärissä käsissä käy, ja miten asianmukaisesti kierrätettyjä laitteita hyödynnetään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.