Leipomot ulalla pakkausmerkinnöistä – Näin kierrätät leipäpussin oikein

Muovi-ikkunalliset leipäpussit kuuluvat kartonginkeräykseen, vaikka moni leipomo ohjaa hävittämään ne energiajätteeseen.

”Pakkauksen kierrätys: kartonginkeräys.” (Fazer Leipurit)

”Tämä pakkaus soveltuu energiajätteeksi.” (Leivon Leipomo)

”Pakkaus soveltuu kierrätykseen tai voidaan hävittää polttamalla esim. puun seassa.” (Sinuhe)

”Pakkaus voidaan hävittää normaalin kotitalousjätteen mukana.” (Viipurilainen Kotileipomo)

Neljä paperista, ikkunallista leipäpussia, neljä erilaista kierrätysohjetta. Miten monimutkaista paperipussin kierrättäminen voi olla?

Ei sen näin monimutkaista tarvitsisi ollakaan, viestinnän asiantuntija Kaisa Halme julkista jätehuoltoa edustavasta Suomen Kiertovoimasta sanoo. Muovi-ikkunalliset leipäpussit voi laittaa kartonginkeräykseen kaikkialla Suomessa. Fazerin ohje on siis ainoa täysin oikea.

Mutta miksi leipomot sitten antavat asiasta niin ristiriitaisia ohjeita?

Yhtä selitystä kirjaville kierrätysmerkinnöille ei ole. Yksi mahdollinen syy on Halmeen mukaan se, että pakkauksia on tilattu kerralla monen vuoden tarpeisiin, ja sen tähden kierrätysmerkinnät ovat vanhentuneet tai niitä ei ole ollenkaan.

Mikään laki ei määrää käyttämään tietynlaisia kierrätysmerkintöjä. Valtioneuvoston asetus pakkauksista ja pakkausjätteistä sisältää liitteen, jossa annetaan suositus merkinnöistä ­– mutta se on vain suositus.

”Pakkaajan vastuulle jää, mitä pussiin merkitään. Vastuullinen toimija merkitsee ohjeet oikein”, kehityspäällikkö Eija Jokela tuottajayhteisöä edustavasta Suomen Kuitukierrätyksestä kertoo.

Viipurilaisesta Kotileipomosta kerrotaan, että heidän pakkauksensa soveltuvat kartonginkeräykseen, vaikkei pusseissa näin luekaan.

”Olemme jotenkin itse pitäneet asiaa itsestäänselvyytenä ja tämä on ensimmäinen kerta historiassamme, kun tätä asiaa kysytään”, toimitusjohtaja Tuomas Ylä-Hemmilä vastaa.

Hän kertoo, että yritys alkaa Kuluttajan yhteydenoton jälkeen pohtia uusia sanamuotoja.

Tamperelainen Leivon Leipomo puolestaan kertoo noudattavansa pakkausvalmistaja Pyrollin ohjeita, jotka ohjaavat pakkaukset energiajätteeksi. Pyrollin laatupäällikön Hannu Knutinin mukaan kierrätyssuosituksia on käyty vuoden alusta alkaen läpi, ja pohdinnassa on suosituksen muuttamista energiajätteestä kartonginkeräykseen.

Sinuhelta ei vastattu Kuluttajan kysymyksiin.

Energiajäte ei Halmeen mukaan sinänsä ole väärä osoite paperipusseille. Kartonginkeräys on paras vaihtoehto, sillä silloin pussit saavat uuden elämän esimerkiksi vessa- ja talouspaperirullien hylsyinä.

Jos kartonginkeräystä ei ole omien asiointireittien varrella, energiajäte voi olla järkevin vaihtoehto. Silloin pusseista syntyy polttamalla energiaa. Näin ohjaa muun muassa tamperelainen Leivon Leipomo.

”Kuluttaja tosin saattaa olla esimerkiksi Tampereella ihmeissään, koska siellä energiahyödynnettävästä jätteestä käytetään termiä sekajäte”, Halme sanoo.

Sekajäte, energiajäte, poltettava jäte, kuivajäte ja muut vastaavat termit tarkoittavat melkein samaa asiaa. Eri puolilla Suomea käytetään eri sanoja. Pieniä eroja voi olla myös paikkakuntakohtaisessa lajittelussa.

Viipurilaisen Kotileipomon käyttämää kotitalousjäte-termiä Halme pitää silti erityisen ongelmallisena: sen voi ymmärtää tarkoittavan vaikka kaikkea kotitalouden tuottamaa jätettä, mukaan lukien esimerkiksi vaarallisen jätteen (entiseltä nimeltään ongelmajätteen).

Sinuhen ohjetta omatoimisesta polttamisesta Halme ei allekirjoita.

”Vaikka kartonkipakkaukset palavat jätevoimalassa 1 100 asteen lämpötilassa ja savukaasujen putsauksessa päästöittä, näin ei ole kotisaunan pesässä”, hän kommentoi.

Yhtenä lisähämmentäjänä ja ehkä myös edelläkävijän voi pitää S-ryhmää, jonka omien paistopisteiden ikkunalliset paperipussit ovat kompostoitavia. Kotikompostissa ne eivät välttämättä hajoa kovin nopeasti, mutta eivät ole sielläkään haitallisia.

 

Juttua täsmennetty 24.5. klo 9.48: Ongelmajätettä kutsutaan nykyään vaaralliseksi jätteeksi.

Kommentit (2)

Minusta jokaiseen kierrätettävään pitäisi laittaa koodi mistä tietää mihin se laitetaan. Laitetaanhan niihin muutakin tietoa ja ean koodit. Ei tarvitsisi arpoa mihin jätteeseen kuuluu.

Samaa mieltä.
Alkaa olla kohta sellainen tilanne ympäristön kanssa, että lakiin pitäisi saada pakolliseksi jokaiseen pakkaukseen merkintä, mihin jätteeseen pakkaus kierrätetään.
Olen totaalisen väsynyt siihen, että merkintöjä on jos jonkinlaisia ja koodeja kymmenittäin.
Nettiin pitää mennä niitä selvittämään eikä aina löydä vastausta sieltäkään.
En yhtään ihmettele, jos kierrätys ei houkuttele.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.