Led-valaisin ei kuulu sekajätteeseen

Loppuun palaneita tai rikkinäisiä led-lamppuja ei pidä heittää sekajätteeseen.

Vähän energiaa käyttävät led-valot ovat ekologisempia kuin perinteiset valon­lähteet. Ledituotteiden paristot uhkaavat kuitenkin himmentää ledien ekologisuutta, sillä pakkanen heikentää pariston kestoa suuresti. Siksi kannattaa suosia verkkovirtaa aina, kun se on mahdollista.

Motivan energia-asiantuntija Päivi Suur-Uski kehaisee ledejä – kun niitä käytetään oikein. ”Tuotteista pitäisi ­valmistaa mahdollisimman kestäviä, ja tuotetta on syytä käyttää mahdollisimman pitkään, kunnes se kierrätetään oikein.”

Led-hautakynttilöissä on yhä useammin hämäräkytkin, jolloin valo palaa vain hämärässä. Kun kynttilät eivät palakaan valoisana aikana, niitä on erehdytty luulemaan ­toimimattomiksi ja heitetty roskiin, sekajätteeseen. Toimimattomat ledi­tuotteet pitää kuitenkin toimittaa sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys­pisteeseen eli SER-keräys­pisteeseen.

Suur-Uski tietää, että ledikynttilät ovat lisänneet hautausmaiden jäteongelmia. ”Jos hankkii ledikynttilän, se pitäisi myös viitsiä poistaa ja kierrättää.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.