Laki ei rajoita sähkön hinnan korotuksia – hinta voi nousta vaikka joka kuukausi

Sähkönmyyjällä on oikeus muuttaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja ja ehtoja, sanoo Energiaviraston asiantuntija.

Sähkönmyyjillä on paineita korottaa sähkön hintaa markkinahinnan jyrkän nousun takia. Kuinka usein hintaa saa korottaa, jos asiakkaalla on toistaiseksi voimassa oleva tai ajoittain vaihtuvan hinnan sopimus? Kiinteähintaisen sopimuksen hintaa ei voi korottaa.

Tavanomaisessa toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hintamuutoksia ei ole etukäteen sovittu, vaan sähkönmyyjän on ilmoitettava kuluttajalle kuukausi etukäteen tulevasta korotuksesta.

Pörssisähkösopimuksissa hinta elää markkinoiden mukaan, ja sähkönmyyjän tarvitsee ilmoittaa kuluttajalle vain, jos hintamuutos koskee sähköyhtiön marginaalia tai perusmaksua.

Joillakin sähköyhtiöillä on ollut lisäksi valikoimassaan niin sanottuja ajoittain vaihtuvan hinnan sopimuksia. Esimerkiksi Fortumin Vakaa-sopimuksessa hinta päivittyi puolivuosittain, kerran kesällä ja kerran talvella. Sopimus poistui Fortumin valikoimasta viime kesänä.

Myös ajoittain vaihtuvan hinnan sopimus on yleensä sopimustyypiltään toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Tällainen oli esimerkiksi Fortumin Vakaa-sopimus, kertoo Energiaviraston analyytikko Markus Nora.

Noran tietojen mukaan tällä hetkellä koko maassa on tarjolla vain yksi ajoittain vaihtuvan hinnan sopimus, KSS Energian Vartti. Siinä hinta vaihtuu neljännesvuosittain. Sekin on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Irtisanomisaika kuluttajalle on kaksi viikkoa

Noran mukaan sekä perinteisiä että vaihtuvan hinnan toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia on tällä hetkellä vähän tarjolla. Syynä on se, että sähkön tukkuhinta heittelee tällä hetkellä huomattavasti päivästä ja kuukaudesta toiseen.

”Hinnan asettaminen on vaikeaa sellaisiin tuotteisiin, missä hinta vaihtelee kuukausittain tai harvemmin. Joko myyjä joutuu asettamaan hinnan korkeaksi tai ottamaan isohkon hinnan vaihteluun liittyvän riskin”, Nora sanoo.

Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sopimuksen irtisanomisaika kuluttajalle on kaksi viikkoa. Tämä koskee siis myös ajoittain vaihtuvan hinnan sopimuksia.

Mutta kuinka tiheään sähkönmyyjä voi korottaa hintaa, jos sopimus ei sido sitä esimerkiksi puoli- tai neljännesvuosittain tapahtuviin hinnan päivityksiin?

”Laki ei rajoita toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinnan korottamistiheyttä”, Nora vastaa.

Fortumin tapauksessa puolivuosittain päivittyvän Vakaa-sopimuksen asiakkaat siirrettiin Kesto-sopimukselle, jossa hinta vaihtuu kolmen kuukauden välein. Sittemmin tämäkin tuote poistui Fortumin valikoimasta, eli sitä ei tarjota uusille asiakkaille.

Noran mukaan sähkönmyyjällä on oikeus muuttaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hintoja ja ehtoja. Tarkemmat rajoitukset on määritelty yleisissä sähkönmyyntiehdoissa. Niissä todetaan muun muassa, että myyjällä on oikeus muuttaa sähköntoimitussopimuksen sopimusehtoja ja hintoja, jos syynä ovat myyjän sähkönhankintakustannukset. Myyjällä on myös oikeus vaihtaa asiakkaan vanhentunut sähköntoimitustuote toiseen soveltuvaan tuotteeseen kohtuullisen siirtymäajan puitteissa.

Yleisissä sähkönmyyntiehdoissa ei oteta erikseen kantaa korottamistiheyteen. Niissä kuitenkin velvoitetaan myyjää ilmoittamaan muutoksista vähintään kuukauden varoitusajalla. Käytännössä siis sähkönmyyjä voi halutessaan korottaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa vaikka joka kuukausi.

”Kovin radikaalit tai toistuvat muutokset saattaisivat ajaa asiakkaat kilpailijan leiriin. Toki kuluttajien on hyvä seurailla hintojen ja ehtojen kehittymistä ja muistaa vastavuoroisesti oikeutensa esimerkiksi sopimuksen irtisanomiseen kahden viikon irtisanomisajalla”, sanoo Nora.

Kommentit (2)

Erikoista on sekin, että sähkönmyyjillä ei omasta mielestään ole velvollisuutta antaa erittelyä siitä, miten laskun loppusumma muodostuu – kuitenkin osaavat laskuttaa niillä tiedoilla !!!!
Energiavirastoa ei kiinnosta laskuttamisen ohjeistaminen, sähkönmyyjä pitää sitä liian rasittavana….
Miten Kuluttaja voi arvioida sähkötarjouksia, jos hän ei tiedä omaa kulutusprofiiiliaan? Heikoilla ollaan. Energiaviraston sahkonhinta.fi antaa outoja vertailuhintoja.

Sähkö on välttämättömyys palvelu ja siksi onkin vähintään kyseenalaista, ettei sen myynnistä kuluttajille ole tarkemmin säädetty. Kun yksi sähkön myyjä päättää korottaa hintojaan, seuraavat muut lähes välittömästi perässä. Kilpailu toimiikin siis nurinkurisesti päivittäiskauppaan verrattaessa, kilpailu on siis siinä kuka kehtaa pyytää eniten. Vallitsevassa tilanteessa sähkön myyjät valittelevat asiakkailleen tarvetta korottaa hintoja koska sota jne jne ja samanaikaisesti esittelevät ennätys voittoja yhtiöiden omistajille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.