Laboratoriomittauksen tulos: joka kymmenes led-lamppu kuuluisi ilmoitettua alempaan energialuokkaan

Testasimme 54 Suomessa myytävää led-lamppua laboratoriossa. Yksi lampuista osoittautui ilmoitettua energiatehokkaammaksi – ja viisi lamppua kuuluisi laboratoriomittausten perusteella ilmoitettua huonompaan energialuokkaan.

Testasimme Kuluttajan numerossa 2/2020 peräti 54 led-lamppua. Testatuista lampuista puolet eli 27 on varustettu perinteisellä E27-kierrekannalla, 17 halkaisijaltaan pienemmällä E14-kierrekannalla ja loput 10 ovat spottivaloja kaksinastaisella GU10-kannalla.

Kuvan lamppu kuluttaa sähköä 17 kilowattitunnin edestä tyypillisellä tuhannen tunnin vuosittaisella käytöllä, joten se kuuluu energialuokkaan A.

Led-lamppujen myyntipakkauksissa ilmoitetaan lampun energiatehokkuusluokka asteikolla E–A++, jossa E on huonoin ja A++ paras. Asteikko ilmaisee, kuinka paljon lamppu kuluttaa energiaa keskimääräisellä tuhannen tunnin vuosikäytöllä.

Testin lampuista 35 kuuluu valmistajan ilmoituksen mukaan energialuokkaan A+, loput 19 kaikista energiatehokkaimpaan luokkaan A++.

Testitulosten perusteella valtaosassa led-lampuista energiatehokkuusluokka on ilmoitettu oikein. Kuudessa lampussa 54:stä laboratorion mittaama energiatehokkuusluokka ei kuitenkaan vastannut valmistajan ilmoitusta.

Energiamerkinnöistä on löytynyt aiemminkin puutteita: viime vuonna Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli mukana EU-projektissa, jossa tarkastettiin energiamerkintöjen paikkansapitävyyttä. Tässä projektissa tutkituista 172 jääkaapista peräti 13 prosenttia oli ilmoitettu parempaan energialuokkaan kuin ne kuuluisivat.

Energiamerkinnän harhaanjohtavuus voi johtua siitä, että valmistaja voi ilmoittaa energiamerkkiin tulevia tietoja myös laskelmiin perustuen, tietojen ei tarvitse olla peräisin laboratoriotestauksesta.

Yksi luvattua energiatehokkaampi, viisi käytti ilmoitettua enemmän sähköä

E14-kantainen Ikea Ryet 503.655.54 osoittautui koko testiryhmän ainoana ilmoitettua energiatehokkaammaksi: se kuuluisi laboratoriomittausten perusteella A+:n sijaan A++-energialuokkaan.

54 testatusta lähes joka kymmenes eli viisi lamppua kuuluisi mittausten perusteella ilmoitetun A++:n sijaan alempaan A+-ryhmään, sillä ne kuluttivat ilmoitettua enemmän sähköä. Näistä 3 on E27-kantaisia Philipsin Led Classic A60 -sarjan lamppuja, malleiltaan WW FR ND 2BC/10, WW ND 2BC/10 ja WW FR ND SRT4. Myös E14-kantainen Osram Led Star Classic P 25 sekä GU10-kantainen Ikea Ryet 503.986.01 kuluttivat laboratoriomittauksessa ilmoitettua enemmän sähköä, joten ne kuuluisivat ilmoitetun A++:n sijaan A+:aan.

Testin parhaat led-lamput tuottavat valoa noin 130–140 luumenia yhtä käytettyä wattia kohti eli ne ovat kymmenen kertaa energiatehokkaampia kuin perinteiset hehkulamput. Testissä kaikista energiatehokkaimmat lamput olivat kaikki kirkaskupuisia. Kirkas kupu ei kuitenkaan itsessään tarkoita, että lamppu olisi energiatehokas, sillä myös vähiten energiatehokkaiden mallien joukossa oli useita kirkaskupuisia lamppuja.

Kommentit (1)

Ikean Ryet 503.655.54 on 100 lm pienitehoinen (1,4 W) lamppu, jolloin lampun jäähdytys ei ole suuri ongelma. Voisitteko kertoa, minkä tehoisia olivat ne lamput, jotka tuottivat 130–140 luumenia yhtä käytettyä wattia kohti? Millaisella mittausepävarmuudella noin pieni (alle 1,4 W) tehonkulutus mitattiin?
terveisin Heikki Koivula, Tukes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.