Kylmälaitteen ostajan opas

Kylmälaitteen ostajan oppaassa kerromme, mitä sinun on hyvä tietää, kun olet ostamassa jääkaappia, pakastinta, jääkaappi-pakastinta, side by side -yhdistelmälaitetta tai arkkupakastinta. Ostajan opas kertoo testitulostemme perusteella, mihin asioihin tulee kiinnittää huomiota ostotilanteessa. Oppaassa neuvomme myös, miten testejämme kannattaa lukea.

Kylmälaite on yksi kodin tärkeimmistä ja monille myös hintavimmista kodinkonehankinnoista, joten vertailuun kannattaa käyttää aikaa. Kuluttaja-lehti testaa kylmälaitteita säännöllisesti. Uusimmat testitulokset jääkaapeista, pakastimista ja jääkaappi-pakastimista ovat keväältä 2022. Kun luet testituloksiamme netistä, voit halutessasi rajata näytettäviä kylmälaitteita valmistajan, hinnan tai kokonaisarvosanan mukaan.

 

Sisällysluettelo

Kylmälaitetyypit

Kylmälaitteen tilavuus ja mitat

Jääkaapin hyllytilat

Energiatehokkuus

Äänentaso

Säilytyslämpötilat

Jääkaapin viilennysteho

Pakastimen pakastusteho

Pakastin ja sähkökatko

Säädöt ja toiminnot

Sanasto

 

Kylmälaitetyypit: hankkisinko yhdistelmän vai erilliset laitteet?

Jääkaapin ja pakastimen valinnassa yksi tärkeimmistä päätöksistä on se, minkä kokoinen ja kuinka tilava laite on tarpeen. Valintaa sanelevat niin perheen koko ja käyttötarpeet kuin keittiön koko.

Pienelle kotitaloudelle ja pieneen tilaan jääkaappi-pakastin-yhdistelmä on usein käytännöllinen ja riittävän suuri. Yleisiä yhdistelmämalleja ovat ne, joissa jääkaappi on yläosassa ja pakastin alaosassa. Niin sanotuissa jenkkikaapeissa on yleensä pienikokoinen pakastin jääkaapin yläpuolella. Isolle perheelle puolestaan toimivat parhaiten erilliset, suurikokoiset kylmälaitteet.

Tilavaan keittiöön on myös leveitä side-by-side -jääkaappipakastimia, joissa on korkea jääkaappi ja pakastin rinnakkain kiinni toisissaan. Näissä on usein sisäänrakennettu jääpalakone ja vesiautomaatti. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, liitetäänkö kaappi vesijohtoon vai onko siinä täytettävä vesisäiliö. Jälkimmäisessä tapauksessa kylmälaite voidaan sijoittaa vapaasti halutulle paikalle vesiliitännästä riippumatta.

 Testitulosten perusteella yhdistelmälaitteet eivät pärjää suorituskyvyltään parhaille erillisille jääkaapeille ja pakastimille, joten jääkaappi-pakastinta hankittaessa joutuu monesti tyytymään kompromissiratkaisuun. 

Yhdistelmälaitteen hankkimalla voi kuitenkin säästää rahaa: halvimmat testaamamme jääkaappi-pakastimet ovat halvempia kuin erikseen ostetut jääkaappi ja pakastin. Kylmälaite kannattaakin valita oman kotitalouden koon ja säilytystarpeiden mukaan.

Suuria määriä ruokaa pakastavan valinta on päältä aukeava arkku- eli säiliöpakastin. Näiden hyötytilavuus on suurempi kuin kaappipakastimen. Arkkupakastin soveltuu erityisen hyvin pitkäaikaiseen säilytykseen, ja siihen mahtuu isokokoisia pakasteita.

Myynnissä on arkkupakastinten ohella suurikokoisia, noin 170-180 senttimetriä korkeita pakastimia, joihin mahtuu enemmän pakasteita kuin pieneen puolikorkeaan pakastimeen. Näitä testasimme viimeksi huhtikuussa 2022.

Jos pohdit pakastimen sijoittamista autotalliin tai varastoon, muista, että kaikki laitteet eivät sovi viileään. Selvitä ostopäätöstä harkitessasi, mihin huonelämpötilaan valmistaja neuvoo laitteen sijoittamaan. Testitulostemme perusteella osa kylmälaitteista pärjää paremmin 10 asteen huonelämpötilassa kuin 20-asteisessa huoneessa, mutta poikkeuksiakin on.

Kylmälaitteen tilavuus ja mitat: Ei liian pientä eikä liian suurta

Nyrkkisääntönä 1–2 hengen henkilön talouteen riittää noin 100–150 litrainen jääkaappi. 3–4 hengen perhe tarvitsee 150–200-litraisen jääkaapin. Valinta riippuu kuitenkin siitä, kuinka paljon ruokaa on tapana ostaa kerralla, kuinka paljon laitetaan ruokaa itse ja kuinka paljon syödään ulkona. 

Jos kylmälaite on liian iso perheen tarpeisiin, jäähdyttäminen kuluttaa turhaan sähköä. Jos taas jääkaappi on liian pieni ja täyttyy äärimmilleen, ilma ei kierrä tehokkaasti, jolloin laite tahtoo huurtua ja elintarvikkeet eivät säily yhtä hyvin.

Sisätilavuuden ohella kannattaa olla tarkkana ulkomitoissa. Tavanomaisten kylmälaitteiden korkeudet lähtevät reilusta 170 cm:stä, ja korkeimmat jääkaappi-pakastimet ovat yli 2-metrisiä. Mittaa keittiössä käytettävissä oleva tila ennen laitteen ostamista. Kylmälaitetta sijoittaessasi muista, että se ei saa sijaita lämpimän laitteen, kuten uunin tai astianpesukoneen vieressä eikä lähellä lämpöpattereita. Kun olet ostamassa laitetta, tarkista myyjältä laitteen ulkomitat ja käyttöohjeesta vapaan ilmankiertotilan tarve.

Kylmälaitteet tarvitsevat ympärilleen tilaa. Puutteellinen ilmankierto lisää sähkönkulutusta, ja se voi myös aiheuttaa palovaaran. Eri valmistajat suosittelevat 0–5 sentin välejä sivuille ja yleensä 5–10 sentin ilmatilaa kylmälaitteen päälle, jotkut valmistajat enemmänkin.

Kalusteisiin asennettava jääkaappi uppoutuu tyylikkäästi keittiön sisustukseen, minkä vuoksi se on monelle houkutteleva valinta. Kalusteisiin sijoitettavissa kylmälaitteissa tulee niin ikään ottaa huomioon tarvittava ilmankiertotila. Koska kalusteisiin asennettavien jääkaappien ja jääkaappipakastimien pitää mahtua kaapinovien taakse, ne ovat yleensä pienempiä kuin vapaasti sijoitettavat jääkaapit. Kannattaa harkita huolella, millainen laite sopii keittiöösi ja on esteettisen ohella käytännöllinen. Olemme testanneet esimerkiksi kalusteisiin integroitavia jääkaappeja sekä kalusteisiin integroitavia pakastimia jääkaappi- ja pakastintestiemme yhteydessä. 

Jääkaapin hyllytilat: eri elintarvikkeille eri lämpötilat

Jääkaappien ja pakastimien sisätilaratkaisuja on monenlaisia: hyllyjen ja vetolaatikoiden määrä vaihtelee. Kannattaa tutustua ennen ostamista hyllytilojen monipuolisuuteen ja käyttömukavuuteen. Jos säilytät jääkaapissasi monen kokoisia ruokapakkauksia tai juomapulloja, hyllyjen korkeussäätömahdollisuuksista on iloa.

Ihanteellisesti jääkaapissa on erilämpöisiä tiloja eri ruokien säilytykseen. Osa jääkaappitavarasta säilyy hyvin +8 asteessa, kun osa pitäisi säilyttää alle +3:ssa. Jääkaapin alaosassa on kylmempää kuin kaapin yläosassa. Vihanneslaatikon päällä oleva lasihylly kuitenkin toimii suojana, jonka ansiosta vihanneslaatikossa olevat kasvikset eivät palellu. Joissakin jääkaapeissa on mahdollista säätää vihanneslaatikon kosteuspitoisuutta.

Jääkaapissa voi olla erillinen ”nollatila” eli 0 °C:n säilytyslaatikko, joka on suunniteltu helposti pilaantuvan lihan tai kalan säilytykseen. Se on hyödyllinen, sillä usein jääkaapit eivät perusasetuksilla ole ihanteellisen viileitä tällaisille elintarvikkeille. 

Energiatehokkuus: Katso energiamerkki mutta mieti myös käyttötottumuksia

Energiamerkinnästä saat tietoa kylmälaitteen energiatehokkuusluokasta. Merkintä antaa tiedot vuotuisesta sähkönkulutuksesta, käyttötilavuudesta, pakastinosaston käyttötilavuudesta ja tähtiluokituksesta sekä äänitasosta. Tiedot löytyvät laitteeseen kiinnitetystä tarrasta.

Energiatehokkuus oli aiemmin parhaimmillaan A+++, mutta huonommat luokat A–D olivat vanhentuneita, joten käytössä oli ainoastaan merkit A+–A+++. Maaliskuusta 2021 lähtien energiamerkintä on muuttunut, ja asteikoksi on palautettu A–G. Lisäksi ensi alkuun yksikään markkinoilla olevista laitteista ei pääse A-luokkaan, vaan se on varattu tulevaisuuden entistä energiatehokkaammille laitteille.

Testeissämme olemme mitanneet energiankulutusta 100:a käytettävissä olevaa litraa kohti. Testeissä on löytynyt niin erinomaisen energiatehokkaita kuin energiasyöppöjä laitteita, joten vaihtoehtoja kannattaa verrata. Kalusteisiin sijoitettava jääkaappi tai kalustepeitteinen pakastin kuluttaa testiemme perusteella hieman enemmän sähköä kuin vapaasti sijoitettava.

Kylmälaitteiden sähkönkulutukseen vaikuttavat monet asiat: lämpötilojen säädöt, laitteen sijoituspaikka ja ilmankiertotila. Kannattaa täyttää jääkaappi ja pakastin kohtuullisesti, poistaa vanhentuneet ruoat tilaa viemästä ja välttää oven jatkuvaa aukomista.

Kun kylmälaitteelle tulee ikää, sen sähkönkulutus kasvaa. Jos koneisto hurisee suurimman osan vuorokaudesta, se on yleensä merkki siitä, että tiivisteet ja eristeet ovat kuluneet tai termostaatti vioittunut. Myös voimakas huurtuminen viittaa siihen, että tiivisteet ovat haurastuneet. Useimmat sähköyhtiöt ja myös esimerkiksi kirjastot lainaavat kulutusmittareita, joilla voi mitata yksittäisen kodinkoneen kulutusta.

Äänentaso

Kaikista jääkaapeista lähtee jonkin verran ääntä, ja kylmälaitteen normaaliin toimintaan kuuluu naksumista, pulputusta ja pauketta. Äänentasoissa on kuitenkin eroja. Etenkin jos asut pienessä kerrostalokodissa, jossa nukutaan keittiön vieressä, kannattaa valita hiljainen jääkaappi. Jos hiljaisuus on tärkeää, valitse laite, jonka äänitaso on alle 37 desibeliä. Valmistajan ilmoittama tieto melutasosta löytyy energiamerkistä, ja laitteista todellisuudessa mitatut desibelimäärät näet testiemme tuotetaulukoista.

Testeissämme olemme vertailleet desibelien ohella testiraadin kuuntelemaa melua: tietynlainen ääni saatetaan kokea häiritsevämmäksi kuin toinen, vaikka desibelit olisivat samat. Testiemme mukaan jääkaapeistakin löytyy vaihtoehtoja, joissa äänentaso on alle 35 desibeliä. Jääkaappi-pakastimissa kohtuullisimmat äänentasot ovat 35–40 desibeliä. Pakastintestimme mukaan rahalla näyttää saavan hiljaisuutta: testissämme kalliit laitteet ovat hiljaisimpia, halvat pakastimet äänekkäitä. 

Vaikka äänet kuuluvat jääkaapin normaaliin toimintaan, viasta voi olla kysymys, jos laite alkaa äkkiä meluta poikkeavalla tavalla ja jatkuvasti.

Säilytyslämpötilat: vertaile suorituskykyä testituloksistamme

Jääkaapin ja pakastimen käyttöohjeessa on valmistajan suositusasetukset, joilla laitteen pitäisi pysyä oikeissa lämpötiloissa. Valmistajien suositukset jääkaapin lämpötilalle vaihtelevat 3:sta 5 asteeseen ja pakastimen lämpötilalle -18:sta -20 asteeseen. Samassa jääkaapissa ja pakastimessakin lämpötilat ovat hieman erit eri kohdissa. Joissakin jääkaapeissa on dynaaminen kylmennys, jonka tarkoituksena on pitää lämpötila tasaisena eri puolilla jääkaappia erikoistiloja lukuun ottamatta.

Kuluttajan kylmälaitetesteissä on havaittu, että laitteet eivät aina pysy kauttaaltaan riittävän kylminä suositusasetuksilla eivätkä ne viilennä tai jäädytä ruokaa riittävän nopeasti. Testimme paljastaa armottomasti, voiko valmistajan suositusasetuksiin luottaa. Se myös kertoo laitteiden eroista suorituskyvyssä. Vaikka jotkut korkeimmat mitatut lämpötilat ovat hätkähdyttäviä, kannattaa muistaa, että kylmälaitteen voi säätää suositusasetuksia viileämmäksi.

Testeissämme lämpötiloja on mitattu eri kohdista jääkaappia ja pakastinta, jolloin mittaukset ovat luotettavampia. Lämpötilan säilyttämistä on testattu niin 20 kuin 10 asteen huoneilmassa. Lue testituloksiamme erityisen tarkkaan, jos harkitset integroitavaa eli kalustepeitteistä pakastinta, kalustepeitteistä jääkaappia tai side by side -jääkaappi-pakastin-yhdistelmää. Nämä ovat jääneet suorituskyvyssä selvästi jälkeen erillislaitteista.

Jääkaappitestimme mukaan lämpötilojen ja viilennyksen ongelmia on eri hintaluokkien laitteilla, eli hinta ei takaa ruokien pysymistä kylminä. Vain osa testatuista jääkaapeista on riittävän viileitä. Korkeimmat mitatut lämpötilat uhkaavat esimerkiksi raa’an kalan ja lihan säilyvyyttä.

Myös pakastimista moni ei pysy ihannelämpötilassa suositusasetuksilla, vaan lämpötila nousee joissakin osissa jopa -14 asteeseen. Se ei pilaa pakasteita, mutta jos lämpötila sahaa paljon, pakasteista voi tulla hileisiä.

Yhdistelmälaitteiden testissämme kävi ilmi, että pakastinosa pysyy yleensä riittävän kylmänä mutta useat jääkaapit eivät. Yhdistelmälaitteessa voi olla yksi tai kaksi termostaattia. Jos jääkaapilla ja pakastimella on omat termostaatit, niillä on kummallakin omat lämpötilavalitsimensa, ja lämpötilat ovat toisistaan riippumattomia.

Siinä missä yhdistelmälaitteessa on alla pakastin ja päällä jääkaappi, niin kutsutuissa jenkkimallisissa yhdistelmälaitteissa tai jenkkikaapeissa on perinteistä yhdistelmälaitetta suurempi jääkaappi, jonka päällä on perinteistä pakastinta pienempi pakastin. Näissä lämpötiloja säädetään yleensä vain yhdellä valitsimella. Testaamissamme jääkaappi-pakastimista useimmissa on kaksi termostaattia, mutta ei kaikissa, joten tarkista tämä ostaessasi kylmälaitetta. Tiedon löydät testiemme tuotetaulukosta. 

Vinkki: mittaa lämpötilat!

Kun hankit kylmälaitteen, tutustu sen lämpötiloihin. Mittaa lämpötilat ajoittain jääkaappi- tai pakastinlämpömittarilla eri kohdista laitetta. Mittaus on paras tehdä silloin kun mittari on ollut pitkään laitteen sisällä ja ovi on ollut useita tunteja kiinni. Voi olla, että kylmälaite on säädettävä valmistajan suosituksia viileämmäksi. Mahdollisesti elintarvikkeet pitää sijoitella toisin: esimerkiksi maidot oven sijaan viileämmälle hyllylle.

Jääkaapin viilennysteho

Viilennys- tai jäähdytysteho kertoo, miten nopeasti jääkaappi jäähdyttää sinne laitetut ruoat. Tämä on tärkeä tieto kaikille mutta etenkin heille, jotka lataavat kaappiin koko viikon ruokaostokset kerralla. Jos aterioilta jää ruoan tähteitä, kannattaa muistaa, että kaappiin ei saa laittaa lämmintä ruokaa, vaan se pitää viilentää ensin laittamalla astia vesialtaaseen tai kylmäkallejen päälle.

Jääkaapin pikaviilennystoiminto on hyödyllinen, sillä se kylmentää jääkaapin nopeasti, kun sinne laitetaan uutta ruokaa. Tämä toiminto on useissa uusissa jääkaapeissa, mutta ei kaikissa.

Testituloksistamme selviää, että ruokien viilennyksessä kestää jääkaapeilla 2 tunnista yli 17 tuntiin. Hidas viilennys uhkaa paitsi jääkaappiin laitettujen ruokien säilyvyyttä, myös siellä ennestään olevien ruokien säilyvyyttä. Side by side -kylmälaitteilla, joissa jääkaappi ja pakastin ovat rinnakkain, ruokaostosten viilennys kestää testimme mukaan vielä selvästi kauemmin kuin erillisillä jääkaapeilla tai jääkaappi-pakastimilla.

Pakastimen pakastusteho

Testeissämme pakastusteholla tarkoitetaan sitä, miten nopeasti laite pakastaa sinne laitetut ruoat. Testeissä on laitettu pakastimeen 5 kiloa pakasteita käytössä olevaa 100:a litraa kohti. Pakastusaika on tärkeä tieto esimerkiksi marjastajalle, joka pakastaa kerralla isoja määriä. Tällöin kannattaa valita laite, jossa on jäädyttämistä nopeuttava pikapakastustoiminto. Pakastintestimme mukaan pakastusaika voi vaihdella 8 tunnista lähes 20 tuntiin. Tässäkin asiassa side by side -kylmälaitteet jäivät jälkeen muista muita pakastimista ja yhdistelmälaitteista. 

Arkkupakastimen testistämme käy ilmi, että myös näissä pakastusajat ovat hyvin pitkiä, joten vertaile vaihtoehtoja ennen pakastimen hankintaa. Arkkupakastimien testissämme tehtiin kuitenkin se myönteinen havainto, että näillä laitteilla valmiina jäässä olevien pakasteiden lämpötilat eivät nousseet, kun pakastimiin lisättiin tavaraa. 

Pakastin ja sähkökatko: sulavatko pakasteet nopeasti?

Pakastimen tärkeä ominaisuus on hyvä eristys. Paksut eristeet pienentävät laitteen käyttötilavuutta, mutta myös alentavat sähkönkulutusta ja hidastavat lämpötilan kohoamista häiriötilanteissa. Eristys auttaa pitämään pakasteet jäässä niin normaalioloissa kuin poikkeustilanteessa, kun virta on poikki esimerkiksi sähkökatkon vuoksi.

Testeissämme olemme mitanneet, kuinka kauan aikaa virran katkaisun jälkeen menee siihen, että pakasteiden lämpötila on noussut -9 asteeseen. Pakastimen lämpötila nousee osalla -9 asteeseen jopa alle puolessa vuorokaudessa, joillakin vasta yli vuorokaudessa.

Pakasteita ei ole menetetty niin kauan kuin ne ovat jäässä, mutta niiden koostumus voi heikentyä. Kokonaan sulaneet pakasteet on syytä käyttää heti. Herkästi pilaantuva pakaste kuten kala käy nopeasti käytettäväksi, jos se on korkeintaan jääkaappilämpöistä.

Arkkupakastin pysyy testiemme perusteella usein pidempään kylmänä sähkökatkoksen aikaan kuin kaappipakastin. Vanhemmassa, isokokoisten arkkupakastinten testissämme selvisi, että kaikissa oli todella hyvät eristeet verrattuna kaappimallisiin pakastimiin.

Säädöt ja toiminnot

Nykyaikaisissa kylmälaitteissa on iso liuta erilaisia toimintoja. Tyypillisesti hintavissa laitteissa erikoistoimintoja on paljon, kun taas halvimmat kylmälaitteet ovat ominaisuuksiltaan riisutumpia. Omista käyttötarpeista riippuu, mitä erityistoimintoja kaipaa. Tässä joitakin ominaisuuksia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen valintaa.

Lämpötilan ilmoitus on tärkeä. Kaikki jääkaapit eivät ilmoita lämpötilaa. Selkeä lämpötilan numeronäyttö laitteen ulkopuolella on paras, koska lämpötilan voi tarkistaa avaamatta ovea.

Jääkaapeissa ja pakastimissa on erilaisia varoitusvaloja ja -ääniä. Nykyisin laitteet yleisesti ilmoittavat, jos ovi jää auki, mutta kaikki uusistakaan malleista eivät tätä tee. Hyvä ominaisuus on myös varoitus siitä, jos lämpötila jääkaapissa tai pakastimessa nousee liian korkeaksi.

Lapsiperheessä hyödyllinen voi olla lapsilukko, jonka avulla estetään perheen pienimpiä availemasta kaappia.

Sanasto

Huurtumaton tekniikka: Frost Free tai No Frost -ominaisuudella varustettu pakastin käyttää tekniikkaa, jonka ansiosta pakastimeen ei valmistajien mukaan kerry huurretta, eikä pakastinta siksi tarvitse sulattaa. Jos laite vaatii sulatuksen, se tulee tehdä säännöllisesti ja aina, kun huurrekerros on paksumpi kuin puoli senttimetriä. Sulata pakastin, kun sisäpinnat ovat kauttaaltaan huurrekerroksen peittämiä. ”Huurtumaton pakastin” ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pakastin ei oikeasti huurtuisi. Esimerkiksi kuluttajariitalautakunta on tehnyt kuluttajan eduksi ratkaisun tapauksessa, jossa tällainen pakastin keräsi pohjalleen paksun jääkerroksen. 

Elektroninen ja mekaaninen termostaatti: Elektroninen termostaatti mahdollistaa tarkan lämpötilansäädön. Perinteistä mekaanista termostaattia säädetään jääkaapissa olevasta nupista.

Dynaaminen kylmennys: Joissakin jääkaapeissa on venttiileitä, joiden ansiosta ilma kiertää tasaisesti koko jääkaapissa. Toiminnon nimi voi olla esimerkiksi Dual Flow, Multiflow tai DynamicAir. Dynaaminen kylmennys huolehtii siitä, että lämpötila on tasainen erikoistiloja lukuun ottamatta kaapin kaikilla tasoilla. Kun ilma leviää tasaisesti kaapin jokaiseen nurkkaan, ruoka säilyy paremmin.

Hygieeninen pinnoite: Jääkaapissa voi olla sisäpinnoite, jonka nimi on esimerkiksi Antibacteria. Pinnoitteen tarkoitus on estää bakteerikasvuston leviämistä jääkaapissa.

Loma-asetus: Tällä toiminnolla voidaan alentaa virrankulutusta sillä välin, kun kotoa ollaan pidempään poissa. Silloin jääkaapissa ei voi myöskään säilyttää pilaantuvaa ruokaa. Jääkaapin lämpötila säädetään 12 asteeseen, joka riittää estämään epämiellyttävien hajujen muodostumista.

Supercool: Jääkaapeissa on usein erityinen pikaviilennysasetus, jonka voi laittaa päälle silloin kun jääkaappi täytetään uudella ruoalla.

Pikapakastus: Tämän asetuksen avulla pakastin kylmenee niin kylmäksi, että sinne voi huoletta laittaa lisää tavaraa. Tämä toiminto on tärkeä, jos pakastat suuria määriä ruokaa kerrallaan.

Pakastuskyky: Valmistajan tiedoissa mainitaan pakastuskyky (tai pakastusteho, joka on tässä eri kuin Kuluttajan testeissä mitattu). Pakastuskyky tarkoittaa, montako kiloa elintarvikkeita voidaan pakastaa vuorokauden aikana. Jos tuotteita pakastetaan yli laitteen pakastuskyvyn, jäätyminen hidastuu ja pakasteiden laatu kärsii. Pakastuskyky vaihtelee noin 5:stä 30:een kiloon. Omaa käyttötarvetta voi suhteuttaa esimerkiksi siihen, että yksi ämpärillinen mustikoita on noin 7 kiloa.

 

Tämä on päivittyvä artikkeli, jonka sisältö tarkastetaan säännöllisesti. Artikkeli on julkaistu alun perin 13.4.2021 ja tarkastettu viimeksi 9.5.2022.

Takaisin alkuun

Kommentit (3)

Ostin mökille jääkaappipakastimen ja olin jo palauttamassa sitä viallisena koska pakastimen lämpötila oli aluksi ok, mutta muutaman päivän kuluttua se oli nollassa. Mökissä pidän n. 10 asteen peruslämpöä. Myyjä tai oikeastaan huolto ilmoitti ettei tämä laite toimi alle 16 asteen lämpötilassa. Tämä oli minulle uusi asia koska edellinen laite oli toiminut siellä. Ilmeisesti sen ilmastoluokka oli N (+10…+32). Mielestäni tästä voisi ilmoittaa asikkaalle ostohetkellä.

Meillä tämä on tapahtunut myös pari kertaa – jääkaapissa on harvemmin mitään pilaantuvaa, mutta pakastin sisältöineen on sulanut pari kertaa mökillä, kun lämmittämättömän mökin lämpötila on laskenut liian alas syksyn viiletessä. Meillä tosin raja ei taida olla 16 astetta vaan ehkä jossain 5 asteen tienoilla? Ei viitsisi kyllä pelkän jääkaappipakastimen takia lämmittää mökkiä. Mökkilaitetta hankkivan kannattaa muistaa tämä ja myyjän tästä kertoa jos asiakas ei tajua kysyä, harvempi tajuaa jos ei tiedä tästä ongelmasta.

Erittäin hyödyllinen artikkeli. Etenkin äänitasoja on tullut pohdittua, ja vanhan 43 dB:n kaapin vaihtaminen alle 40 dB malliin helpotti elämää paljon – 37 dB tuntuu todella olevan oikea raja, kun kaappi on kaksion olohuoneessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.