Kurkku ja tomaatti eri lokeroihin

Jotkut vihannekset ja hedelmät saavat toisensa pilaantumaan nopeasti, jos säilytät niitä lähekkäin.

Hedelmät ja vihannekset kuuluvat Luonnonvarakeskuksen mukaan eniten ruokahävikkiä aiheuttaviin elintarvikkeisiin kotitalouksissa. Pilaantumista voi välttää oikeaoppisella säilyttämisellä.

Jotkut vihannekset ja hedelmät saavat toisensa pilaantumaan nopeasti, koska ne synnyttävät etyleeniä. Etyleeni on kasvien hengityksessä syntyvä kaasu, joka nopeuttaa hedelmien kypsymistä. Toiset kasvikset ovat sille kuitenkin arkoja.

”Kannattaa opetella tuntemaan, mitkä tuotteet synnyttävät etyleeniä ja mitkä ovat sille arkoja, ja säilyttää niitä eri lokeroissa jääkaapissa”, kotitalousasiantuntija Niina Silander Marttaliitto ry:stä sanoo.

Nyrkkisääntö on, että vihreät vihannekset ja juurekset, kuten kurkku ja purjo, ovat etyleenille arkoja. Etyleeniä voimakkaasti erittäviä ovat puolestaan monet hedelmät kuten avokado, banaani, omena, luumu ja persikka.

Muista peruselintarvikkeista esimerkiksi appelsiini, porkkana ja peruna ovat etyleenille arkoja. Tomaatti taas tuottaa sitä runsaasti. ”Listoja voi olla vaikea muistaa ulkoa. Ne kannattaakin kirjoittaa itselleen ylös ja kiinnittää vaikka jääkaapin vihanneslokeroon.”

Ylikypsää hedelmää tai vihannesta ei kannata heittää heti biojätteeseen.

”Ne voivat sopia hyvin esimerkiksi wokkiruokiin, joissa niitä paistetaan ja niiden rakennetta pehmitetään. Ylikypsistä marjoista voi tehdä vaikka smoothien. Kannattaa luottaa omaan maku- ja hajuaistiin.”

 

Kuluttajan järjestämää valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 12.–18.9.2022.

Kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.