Kuluttajan testeissä 15 pölypussitonta imuria, 24 varsi-imuria ja 39 robotti-imuria

Keräsimme kevään luetuimpien artikkeleiden joukosta erityyppisten imureiden testit.

Kodin siivoukseen on tarjolla lukuisia erilaisia pölynimureita: tavallisia pölypussillisia malleja, pölypussittomia vaihtoehtoja, varsi-imureita sekä robotti-imureita. Keräsimme tähän koosteeseen kevään luetuimpien artikkeleiden joukosta erilaisten imureiden testit. Kuluttaja testaa imurit laboratoriossa yhteistyössä muiden maiden kuluttajalehtien ja -järjestöjen kanssa.

Pölypussiton imuri voi kuulostaa kätevältä – ei enää inhaa pölypussien metsästämistä kaupasta tai pussin kanssa puljaamista. Pussittomia imureita myös markkinoidaan vaivattomuudella, mutta markkinointiin kannattaa suhteutua varauksella. Pussittomien imureiden säiliö on 15 imuria käsittävän lokakuisen testimme perusteella poikkeuksetta hankala tai erittäin hankala tyhjentää. Testissä selvisi, että sadalla eurolla saa jo lähes yhtä hyvän laitteen kuin 500 eurolla, kunhan perheessä ei ole lemmikkejä: halpa imuri imee karvat matosta huonosti.

Testasimme viime vuonna myös 24 varsi-imuria. Testimme osoittaa, että varsi-imurit suoriutuvat siivouksesta vaihtelevasti. Parhaat varsi-imurit voivat haastaa perinteisen imurin, ainakin osassa siivousteistä: esimerkiksi testin toiseksi parhaan pistemäärän saanut laite imee pölyt niin laattalattialta kuin paksulta matolta yhtä hyvin kuin laadukkaat pölypussilliset imurit. Valtaosa varsi-imureista sai kuitenkin testissämme vain tyydyttävän kokonaisarvosanan, ja huonot varsi-imurit ovat todella huonoja. Testin häntäpään kolme laitetta siivoaa niin surkeasti, ettei niitä voi suositella lainkaan. Testimme perusteella alle 300 euron varsi-imuria ei juuri kannata harkita, sillä hyvän perinteisen imurin voi saada 150–200 eurolla.

Perinteiset pölynimurit testasimme viimeksi syksyllä 2018. Tällöin 48 imurin testissä mukana oli sekä pölypussillisia että pölypussittomia malleja. Testitulosten perusteella perinteinen, pölypussillinen imuri on yleensä parempi kuin pölypussiton. Kissa- tai koiratalouteen kannattaa kuitenkin valita imuri pussittomien joukosta.

Sen sijaan, että imuroisi itse, lattioiden siivouksen voi ulkoistaa myös robotille. Testasimme tammikuussa 39 robotti-imuria, joista tosin vain joka neljäs siivosi hyvin. Vaatimaton siivoustulos johtuu siitä, että robottien imuteho ei vastaa tavallisia imureita. Se ei siten riitä esimerkiksi roskien imaisemiseen syvältä lautalattian raoista tai paksuilta matoilta. Helpommat alustat kuten laattalattia puhdistuvat selkeästi paremmin. Laboratoriossa suoritetuissa siivoustesteissä suurimmat erot paljastuivat robottien kyvystä puhdistaa paksut matot: muruset ne siivoavat hyvin, karvat heikommin ja pölyn vieläkin heikommin. Robotti-imurit ovat jaettavissa siivoustavan mukaan kahteen kategoriaan: sattumanvaraisesti eteneviin ja järjestelmällisesti siivoaviin. Järjestelmällisesti siivoavat yltävät laboratoriotestien perusteella keskimäärin parempaan siivoustulokseen kuin sattumanvaraisesti etenevät mallit. Parhaat robotit tutustuvat asuntoon ja piirtävät siitä pohjapiirustuksen tai kartan, jonka jälkeen ne etenevät määrätietoisesti koko asunnon läpi yleensä alue kerrallaan. Mikäli akku loppuu kesken kaiken, useimmat osaavat palata telakkaansa välilataukseen ja jatkaa sen jälkeen siivoamista siitä kohtaa, mihin ne jäivät.

Kuluttajan testit ovat tilaajien luettavissa. Voit kirjautua verkkopalveluumme tilausnumerollasi. Tilausnumero löytyy painetun lehden takakannesta. Jos et ole tilaaja, yksittäisen testin voi ostaa hintaan 4,95 euroa.

Tutkittua tietoa ostopäätösten tueksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.