Kuluttajan numero 3/2021 on julkaistu: testissä robotti-imurit, astianpesuaineet ja akkuporakoneet

Kuluttajan numerossa 3/2021 testaamme robotti-imurit, akkuporakoneet sekä käsitiskiaineet.

Kuluttajan numerossa 3/2021 olemme testanneet robotti-imurit, astianpesuaineet sekä akkuporakoneet. Painetun lehden testien lisäksi julkaisimme verkossa laajemman version porakonetestistä, missä mukana ovat myös iskuporakoneet. Verkossa julkaisimme huhtikuussa myös sauvasekoittimien testin sekä silitysrautojen testin. Lisäksi julkaisimme maaliskuun lopussa langattomien bluetooth-kuulokkeiden testin.

Uusimmassa numerossa kerromme myös ruokakauppojen punalaputetuista alennustuotteista, kotitalousjätteiden kierrätyksestä sekä annamme korona-ajan etätyöläiselle vinkit toukokuussa jätettävän veroilmoituksen tekoon.

Valtaosa robotti-imureista liikkuu systemaattisesti, osa harhailee edestakaisin

Robotti-imuritestissämme oli mukana 24 robotti-imuria, joista valtaosa eli 19 siivoaa asunnon lattiapinnat järjestelmällisesti. Jos järjestelmällisesti siivoavan robotti-imurin akku on loppumassa kesken siivousurakan, ne osaavat tyypillisesti palata lataustelakkaan ja jatkaa sen jälkeen kesken jäänyttä siivoamisurakkaa. Testaamistamme robotti-imuria viisi siivoaa lattiat satunnaisessa järjestyksessä.

Testimme perusteella robotti-imurit eivät yllä imuteholtaan perinteisten imureiden tasolle, mutta koska robotit voi ajastaa siivoamaan vaikka joka päivä isäntäväen poissa ollessa, lattiapinnat pysyvät silti siistinä.

Testin robotti-imurit maksavat 200 eurosta 1 300 euroon. Yli tuhatta euroa ei kannata robottiapuriin kuitenkaan panostaa, sillä Kuluttajan Testivoittaja maksaa vain noin 400 euroa. Hinta-laatusuhteestaan Hyvä ostos -merkin ansaitseva malli irtoaa jopa vain 250 eurolla. Pienemmälläkin hinnalla saa siis hyvän tuotteen, kunhan tietää mikä robotti-imuri kannattaa ostaa.

Iskuporakoneet parhaita kovaan materiaaliin poratessa, puuhun poraaminen sujuu myös pienemmiltä porakoneilta

Testasimme 43 akkuporakonetta, joista 19 on kovempaankin materiaaliin purevia iskuporakoneita, 17 tavallisia akkuporakoneita ja 7 pienempiä koneita.

Jos poraustarve on epäsäännöllinen, ja jos kiveen tai muuhun kovaan materiaaliin ei tarvitse tehdä jatkuvasti reikiä, halvallakin akkuporakoneella voi pärjätä – kunhan ostaa sopivan laitteen. Testin perusteella 250 euroa maksava akkuiskuporakone on jopa parempi kuin 670 euron hintainen, ja jo 140 eurolla saa hyvän akkuiskuporakoneen.

Kiveen poratessa testin kaikki parhaat laitteet ovat iskuporia. Metalliinkin poratessa parhaiten pärjäävät yleensä iskuporakoneet. Puuhun poraaminen on helpompaa kuin kovempiin materiaaleihin poraaminen.

Testatut akkuporakoneet toimivat myös ruuvinvääntiminä. Ruuvinväännössä porien akut eivät kuitenkaan kestä yhtä pitkään kuin porauksessa. Akut ovat myös kulutustavaraa: kahden porakoneen akut eivät kestäneet kestotestissämme 300 latausta, vaan akut simahtivat tyystin. Kaikilla muilla malleilla akun kapasiteetti laski 300 latauksen jälkeen vain noin 5–20 prosenttia.

Testimme paljastaa: litralla tiskiainetta saa pestyä 1 900 tai 20 000 lautasta

Ostimme kotimaisista kaupoista 19 käsitiski­ainetta ja lähetimme ne laboratorioon tutkittaviksi. Laboratorio selvitti muun muassa astianpesuaineiden puhdistuskyvyn ja rasvanpoistokyvyn. Lisäksi kiinnitimme testissämme huomiota ei-toivottuihin kemikaaleihin ja pakkausmerkintöihin.

Testivoittajaksi 19 astianpesuaineen joukosta nousee Allergiatunnuksella ja Joutsenmerkillä varustettu Rainbow Sensitive Astianpesuaine, joka maksaa vajaan euron. Litralla saa pestyä 15 000 lautasta ja tiskiaineen pesuteho on hyvä. Tuotteessa ei ole lainkaan ei-toivottuja kemikaaleja, eikä se sisällä hajusteita.

Riittoisimmaksi paljastui erittäin hyvän arvosanan ansainnut Fairy Platinum Original, litralla pesee peräti 20 000 lautasta. Useimmilla testin pesuaineilla litran riittoisuus on noin 10 000 lautasen suuruusluokkaa. Heikoimmin pärjäsi Xtra Astianpesuaine, jolla litra riittää vain 1 900 lautasen pesuun.

Rasvanpoistokyvyltään parhaita ovat Sun Astianpesuainetiiviste Lime, Perfekt+ Astianpesuaine Pirteä omena ja Fairy Platinum Original. Kaikissa on kuitenkin allergisoivia säilöntäaineita.

Astianpesuaineiden testimme on kotitalouskemikaaliartikkelisarjamme toinen osa. Artikkelisarjamme on osa EU-projektia, jonka tarkoituksena on selvittää tuotteiden laadun vaihtelua EU-jäsenmaiden välillä. Julkaisemme tämän testin ilmaiseksi kaikkien saataville.

Lue myös ostajan oppaamme

Testiemme lisäksi julkaisemme säännöllisesti muun muassa ostajan oppaita. Kuluttajan testit ovat tilaajien luettavissa, ja lisäksi myymme testejä yksittäin. Ostajan oppaamme ovat kaikille ilmaisia. 

Testaamme tuotteet puolestasi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.